Novosti / Hrvatska

kome će ina?

Reporter RTL-a Boris Mišević istražuje: koje su tvrtke zainteresirane da postanu vlasnici hrvatske naftne kompanije?

Glavni interes Hrvatske je da se problem INE napokon kvalitetno riješi

Verbalni obračun ruskog i američkog veleposlanika u Hrvatskoj oko INE jedna je od glavnih političkih tema ovoga tjedna. Dok Amerikanci javno ne žele Ruse u INI, a Vlada i dalje traži konzultante za otkup dionica od MOL-a, Boris Mišević je istražio koje su to tvrtke zainteresirane da postanu vlasnici hrvatske naftne kompanije. 

Ručak uz pogled na metropolu prilično neformalan, no američki stav da ne žele Ruse u INI je bio itekako formalan. Pa ako Vlada i posluša State Department te izbace Ruse iz kombinacije koje im onda mogućnosti zapravo ostaju otvorene? Jer od jačih globalnih igrača jedino je ruski Rosnefet javno priznao da želi INU.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"A osim toga i neke firme velike zapadne da je bilo nekoga interesa mislim da je im je bilo puno interesantnije prije 10 godina tako nešto napraviti nego danas. Možda bi neka kineska tvrtka mogla to biti da tako traži ulaz na europsko tržište", kaže stručnjak za energetski biznis Miro Skalicki.

Kohorstova prethodnica Julietta Vals Noyes je najavila mogućnost velike zapadne tvrtke koja je zainteresirana za INU, no nije ju imenovala. Radi li se o Royal Dutch Shellu, BP-u ili recimo Exxon Mobileu ostaje nepoznato. No u svemu će zadnju riječ naravno imati mađari.

Odluku o tome kome će prodati i hoće li uopće prodati svoj udio donijeti će na kraju mađarski MOL. Oni o ovom diplomatskom ratu Amerikanaca i Rusa danas nemaju nikakav komentar.

No imao ga je predsjednik Sabora.

"Ova razmjena mišljenja između dva veleposlanika pokazuje ukazuje da postoji različiti stav ove dvije zemlje oko energetike i odnosa a mi ćemo se voditi u odlukama samo interesima RH", kaže predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

A glavni interes je da se problem INE koji se valja već predugo napokon kvalitetno riješi. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!