Novosti / Hrvatska

online platforma

Javno i potpuno transparentno: 'HNS danas u politički prostor uvodi jednu novinu koja nedostaje u politici'

Javno i potpuno transparentno: 'HNS danas u politički prostor uvodi jednu novinu koja nedostaje u politici'
Marko Lukunic/PIXSELL

Iz HNS-a su kazali da se radi o novosti na hrvatskoj političkoj sceni te da je riječ o online platformi za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

"HNS danas u politički prostor uvodi jednu novinu koja mislim da nedostaje u politici i nadam se da će je slijediti i ostali politički akteri. Od danas svi građani u Hrvatskoj na platformi na stranicama HNS-a mogu u realnom vremenu pratiti proces Ministarstva znanosti koji se odnosi na obrazovnu reformu. Točno će se vidjeti što je do sada obavljeno i kada, koji su procesu danas u tijeku, a koji su pred nama. I u realnom vremenu na sva možebitna pitanja svi vi, a i građani, mogu vidjeti kako se proces razvija i u kojim se rokovima dolazi do realizacije", rekao je Vrdoljak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrdoljak je govoreći o projektu rekao kako smatra da je vrlo važno obraćati se javnosti s transparentnom platformom, te najavio kako će na stranicama HNS-a uslijediti i predstavljanje ostalih projekata. "Svakih nekoliko tjedana prezentirat ćemo svaki projekt koji HNS provodi u Vladi Republike Hrvatske", rekao je.

"To su procesi koji se događaju u poslovnom svijetu i to je nešto bez čega nijedno moderno vođenje procesa ne može funkcionirati", rekao je. Dodao je i kako je model iskopiran od britanske vlade koja jedina ima jasne korake za realizaciju plana vlade.

"Zašto Hrvatska ne bi bila druga, treća, četvrta zamlja u Europi koja na ovakav način ima prezentirane projekte? Digitalno vrijeme je pred nama i zašto ne bismo iskoristili sve benefite toga?" upitao je.

Na kraju svog izlaganja zahvalio je ministrici Divjak i cijelom timu jer su omogućili da se iskorači u novo vrijeme hrvatske politike. Ministrica je istaknula kako joj je važno da sve što radi bude dostupno i transparentno

"Da je interes za temu kurikularne reforme velik, pokazuje istraživanje koje je nedavno provedeno. Više od 80 posto roditelja podupire uvođenje informatike, a 73 posto ih podupire reformu, odnosno eksperimentalni program koji kreće od rujna ove godine", rekla je ministrica. 

Što se tiče obrazovne reforme, ministrica kaže: "Mislim da obrazovanje mora biti uključivo i sve reforme moraju imati elemente kontinuiteta. sigurna sam da sve što ovdje možete vidjeti pokazuje kontinuitet, ali i napredak po pitanju inovativnosti."

Ministrica je najavila javni poziv školama koje žele sudjelovati u eksperimentalnom provođenju reforme od rujna, a sigurna je i da će biti dovoljno prijava. 

"Uvjeravam vas da kašnjenja neće biti i da ekipa koja radi na ovom projektu taj posao smatra životnim izazovom", rekla je Divjak. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!