Novosti / Hrvatska

HRVATSKA U ŠKARAMA SUPERSILA

Štern u Direktu o američkim i ruskim porukama oko Ine: 'Netko je odlučio da je dobro Hrvatsku upozoriti da nešto ne čini'

'MOL prodaje dionice, bilo bi logično da netko Mađarima kaže da ne prodaju dionice Rusima', kazao je naftni stručnjak i bivši direktor Ine Davor Štern

U međuvremenu dok je oči javnosti privlačio Aleksandar Vučić, preko hrvatskih leđa su se opet počeli lomiti odnosi Sjedinjenih država i Rusije. 

Ne bi čovjek vjerovao da smo takav svjetski čimbenik ali kad je u pitanju energija a energija je moć i novac onda izgleda da jesmo. Naime novi američki veleposlanik u Zagrebu Robert Kohorst, u nediplomatskom stilu svoga šefa, predsjednika Donalda Trupma jasno je poručio kako Sjedinjene Američke Države ne žele da ruske tvrtke uđu u vlasničku strukturu INE. Poznato je kako je ruski Rosnjeft nedavno iskazao mogućnost da kupi Inu i time okonča spor Hrvata i Mađara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz čvrst stav o protivljenju ruskom kapitalu u INI  Kohorst je hrvatskoj Vladi ponudio punu tehničku podršku u realizaciji projekta LNG terminala na Krku, kojeg će s više od 100 milijuna eura sufinancirati Europska Unija. 

Na to je pak isto tako oštro reagirao ruski velposlanik u Zagrebu Anatolij Azimov. U priopćenju je kazao kako se Amerikanci  miješaju u unutarnje poslove drugih država, krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije. 

Ipak pred našom kamerom imao je više diplomatskog takta od američkih kauboja.  A za razliku od Rusa i Amerikanaca naš se čovjek, bar naizgled, nije previše uzrujao.  

Gost Direkta bio je naftni stručnjak i bivši direktor Ine Davor Štern. 

Na pitanje kako komentira žestok stav Sjedinjenih Američkih Država protiv ruskog ulaska u Inu, Štern je rekao.

"Koliko ja znam, Rusi nisu blizu dogovora oko Ine. Vjerovatno će se otkupiti te dionice i onda tražiti strateške partnere. Netko je odlučio da je dobro Hrvatsku upozoriti da nešto ne čini", kazao je i dodao.

"MOL prodaje dionice, bilo bi logično da netko Mađarima kaže da ne prodaju dionice Rusima", rekao je Štern i ponovio.

"Mađari drže 49 posto dionica i odlučuju kome će to prodati. I takva preporuka da se ne proda ili proda treba njima ići", jasno će.

O Rosnjeftu Štern kaže.

"Ono što nisam vidio iz ruske ponude su uvjeti po kojima bi to oni uzeli."

O LNG projektu na Krku.

"Postoji očito interes Amerikaca da se to napravi. Ali moramo vidjeti tko će se javiti na taj natječaj. Hrvatskoj bi to eventualno moglo dobro doći u slučaju prekida opskrbe ruskog plina.", kazao je.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!