Novosti / Hrvatska

obraćanje u lisinskom

Vučić Pupovcu u Lisinskom: ‘Zašto, Milorade, nisi glasao protiv Zakona o braniteljima?’

Vučić je najavio da će uskoro uputiti poziv predsjednici da posjeti Srbiju. 'Ona će moći pokazati hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni'

Regija jugoistočne Europe počiva na miru između hrvatskog i srpskog naroda i ništa nije važnije od toga, poručio je u utorak u Zagrebu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dodajući da vjeruje u zajedničku budućnost dva naroda, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je trajni otvoreni međudržavni dijalog Hrvatske i Srbije od najveće važnosti te da on predstavlja put u budućnost.

"Ova regija počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda i ne postoji važniji odnos. Zato će Republika Srbija uložiti sve svoje napore da čuva mir s Hrvatskom, s hrvatskim narodom, da uložimo u stabilnost, ali i da čuvamo svoj identitet", rekao je Vućić u svom obraćanju na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Lisinskom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najavio je da će uskoro uputiti poziv predsjednici da posjeti Srbiju. "Ona će moći pokazati hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, što je sve napravljeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji", kazao je.

"Potrudit ćemo se da dobiju Lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u općinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mjestu. Nećemo to skrivati od srpske javnosti. Njihov bolji život značit će veću sigurnost za sve vas ovdje u Hrvatskoj", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima na Velikoj skupštini SNV-a Fotogalerija

"Obećajem da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i dat ćemo sve od sebe da razumijemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo...da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mjestima kako bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo", izjavio je Vučić.

Vučić se u govoru obratio predsjedniku SNV-a i saborskom zastupniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

“Htio sam bezbroj puta pitati Milorada Pupovca, a nisam to učinio, jedno pitanje. Mislite li da smo mi u Srbiji bili oduševljeni Zakonom o braniteljima? Pa što, Milorade, nisi glasao protiv? Dođe mi 15 puta da ga pitam, a nisam ga pozvao nijednom. Znam da mu je teže nego meni”, kazao je Vučić.

Potom je ispričao i anegdotu koju je, kaže, doživio s Pupovcem.

“Rekao je pljunuli su me, zalijepili su mi na leđa BBB i prvi put sam kod njega vidio, možda je teška riječ, vidio sam neku vrstu straha, osjetio sam ne samo nelagodu, nego i nešto više od toga. Naravno da ne mislim okriviti hrvatski narod za to. Takvih budala ima kod nas u Srbiji koliko hoćete, budala svuda ima koliko hoćete, ali sam tada razumio koliko ja sebe moram promijeniti i iz vaših cipela gledati političku situaciju u Hrvatskoj, a ne iz svojih. Danas sam vodio računa o svakoj riječi, jer ću koliko sutra biti u Beogradu, biti u Predsjedništvu Srbije i nitko me neće ugrožavati i nemam nikakav problem nigdje. Zato je politika kakvu vodim takva da vama pomognemo da vi možete živjeti sa susjedima Hrvatima”, kazao je zahvalivši svima koji se, kako je rekao, ponašaju odgovorno i ozbiljno.

Grabar-Kitarović rekla je u svom obraćanju na skupštini SNV-a da je Vučićev posjet "izraz našeg zajedničkog uvjerenja da, bez obzira na mnoge razlike koje nas mogu opterećivati, imamo dužnost postaviti osnove trajnog dijaloga i suradnje, koje neće moći poremetiti povremeni ekscesi i incidenti".

Istaknula je da je to prvenstveno u interesu bilateralnih odnosa, ali i u interesu uspjeha političkih i gospodarskih procesa u jugoistočnoj Europi kao prostora mira, stabilnosti, suradnje i razvoja. "Želim vjerovati da smo ovih dana ojačali osnove ostvarivanja toga cilja. Budući dani, nadam se, pokazat će to konkretnim i mjerljivim rezultatima, na dobrobit i Hrvata i Srba, na dobrobit državama Srbiji i Hrvatskoj".

Podsjetila je da je Hrvatska od početka svoje samostalnosti posebnim zakonima i na mnoge praktične načine radila na unaprjeđenju prava i životnih uvjeta srpske manjine, posebice povratnika.

"Naša je zadaća učiniti da ta činjenica bude sve vidljivija u svakodnevnom životu. Isto to kao Hrvatica i hrvatska predsjednica želim za Hrvate u Srbiji. Stoga je trajni otvoreni međudržavni dijalog Hrvatske i Srbije od najveće važnosti. To je put u budućnost koju želimo našim zemljama i narodima, samim tim i najbolja zapreka ponavljanju tragedija, koje su naša dva naroda tako skupo stajala".

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!