Novosti / Hrvatska

zabranjeni tržišni kartel

Jedna od najvećih afera u domaćem zaštitarskom sektoru pala na Ustavnom sudu: izrečena kazna od 5,3 mil. kuna

Jedna od najvećih afera u domaćem zaštitarskom sektoru pala na Ustavnom sudu: izrečena kazna od 5,3 mil. kuna
Grgur Zucko/PIXSELL

Vlasnik zaštitarske firme Zlatko Marić srušio je na Ustavnom sud RH odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

To je potvrdio Visoki upravni sud, te njegovom Sokol Marić Securityju i još šest velikih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj izrekao kaznu od 5,3 milijuna kuna zbog dogovaranja najniže cijene usluga, odnosno udruživanja u zabranjeni tržišni kartel. Ta cijena navodno je iznosila 32,52 kune, piše Net.hr.

Informacija u dogovoru pojavila se u medijima nakon što su se 23. listopada 2013. godine sastali predstavnici sedam zaštitarskih tvrtki – Sokol Marić, AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA i Arsenal-Ivezić. Na sastanku je bilo riječi o tzv. dampinškim cijenama zaštitarskih usluga na tržištu, protiv kojih se bilo nužno boriti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No šefovi zaštitarskih firmi bili su već u tom trenutku svjesni kako ni do kakvog dogovora ne smije doći upravo zbog slobode tržišnog natjecanja, ali i činjenice da većinu svojih poslova dobivaju putem javnih natječaja gdje je ionako uvjet najniža cijena.

"Zar bismo s tog sastanka onda pustili jasnu poruku konkurenciji da nećemo nuditi niže od 32,52 kune", pita se Marić u ustavnoj tužbi što ju je njegova tvrtka uputila Ustavnom sudu RH. To bi bila jasna poruka svima koji žele dobiti posao da spuste cijene, objašnjava se u tužbi nelogičnost zaključka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Njezinu odluku kojom je sedam zaštitarskih firmi kažnjeno s ukupno 5,3 milijuna kuna novčane kazne potvrdio je i Visoki upravni sud RH. No, niti AZTN niti sud nisu u obzir uzeli argumente zaštitarskih firmi, koje su tvrdile koliko bi nemoguće bilo u njihovu sektoru poslovanja dogovaranje najniže cijene. Taj iznos od 32,52 kune odnosio se na minimalni trošak rada, a minimalna cijena, kako je objašnjeno u ustavnoj tužbi, obuhvaća još cijeli niz komponenti, poput tehničkih pomagala i slično.

Od objave informacija u medijima o sastanku sedmorice zaštitara, do odluke AZTN-a i presude Visokog upravnog suda, analiziravši cijeli tijek postupka Ustavni sud ocijenio je kako on nije bio pravedan, piše Net.hr.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!