Novosti / Hrvatska
prošao prvi dan posjeta hrvatskoj

Vučić današnji posjet Zagrebu završio posjetom kardinalu Bozaniću, Mitropolit Porfirije poručio da je srpski narod u Hrvatskoj uplašen

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u dugoočekivani posjet Hrvatskoj koji bi trebao ublažiti napetosti u odnosima dviju država

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u dugoočekivani posjet Hrvatskoj koji bi trebao ublažiti napetosti u odnosima dviju država, ali je prije toga ukazao i na neka raizlaženja među glavnim kreatorima hrvatske vanjske politike.

Vučića je u u posjet prije dva tjedna pozvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dvije države "nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima".

Učitaj nove događaje ()

Bozanić pozdravio 'hrabar iskorak' u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak navečer na Kaptolu sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, a s njima u društvu bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, objavio je Vučićev ured.

Bozanić je, kako navode u Vučićevom uredu, pozdravio 'hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajеdno napravili prеdsjеdnik Vučić i prеdsjеdnica Grabar Kitarović'.

- Prеdsjеdnik Vučić jе rеkao da Katolička crkva u Hrvatskoj možе mnogo pomoći u zbližavanju dva naroda i dviju zеmalja i da sе nada da ćе sе u budućnosti višе govoriti o onomе što nas spaja, a nе o onomе što nas razdvaja, navodi se u priopćenju iz Vučićeva ureda.

- Kardinal Bozanić jе rеkao da su odnosi Srbijе i Hrvatskе ključni za ovaj dio Europе i da podržava svaku vrstu dijaloga koji tе odnosе možе poboljšati, zaključuje se u priopćenju.

Đakić: 'Branitelji će duboko razmisliti hoće li Grabar-Kitarović i dalje imati našu potporu'

Predsjednik HVIDR-e i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić poručio je u ponedjeljak kako će braniteljska populacija, nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u posjet pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a braniteljske prosvjednike nazvala "političkim marginalcima", duboko razmisliti hoće li ona i dalje imati njihovu potporu.

Mitropolit Porfirije: 'Srpski narod u Hrvatskoj je uplašen'

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u ponedjeljak je izrazio zahvalnost predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na organizaciji službenog posjeta srbijanskog čelnika, ustvrdivši da je riječ o hrabrom koraku i pozivu na mir. 

"Gledajući sva zbivanja danas moram reći da sam prije svega oduševljen vašim raspoloženjima i riječima koje ste oboje uputili hrvatskoj javnosti, a to su prije svega riječi odgovornosti i brige za normalne odnose između Srba i Hrvata, ovdje i svugdje", poručio je Porfirije u prostorijama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske na Svetom Duhu. 

"Srbi i Hrvati su oduvijek upućeni jedni na druge, ali nažalost vremena su bila takva da smo se udaljili i stoga je ovaj iskorak, s jedne strane vas da pozovete gospodina Vučića, i s druge strane da vi napravite jedan zaista hrabar i odgovoran korak da dođete ovdje, prije svega poziv na razumijevanje, poziv na mir", rekao je mitropolit predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Vučiću.

"Srbi i Hrvati su oduvijek upućeni jedni na druge, ali nažalost vremena su bila takva da smo se udaljili i stoga je ovaj iskorak, s jedne strane vas da pozovete gospodina Vučića, i s druge strane da vi napravite jedan zaista hrabar i odgovoran korak da dođete ovdje, prije svega poziv na razumijevanje, poziv na mir", rekao je mitropolit predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Vučiću. 

Pravoslavni čelnik istaknuo je kako je njegovo osobno iskustvo da je srpski narod u Hrvatskoj "uplašen" i da "živi u nekoj vrsti apatije i samozatvorenosti, u nekoj vrsti odustajanja od sebe" i zato je posjet srbijanskog predsjednika proglasio "ohrabrenjem" za srpski narod. 

Plenković rekao Vučiću da pregovore o Sporazumu o ratnoj odšteti treba obnoviti

Pregovore o Sporazumu o ratnoj odšteti treba obnoviti, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću s kojim je dogovorio da se do kraja ožujka sastane međudržavna komisija za granice te počnu razgovori o bilateralnom ugovoru o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina, priopćeno je iz vlade.

Udruga obitelji nestalih u ratu traži od Vučića 'ravnopravan tretman' svih žrtava

Koordinacija srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih s teritorija bivše Jugoslavije pozdravila je u ponedjeljak namjeru srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se sastane s predstavnicima udruga nestalih Hrvata, zatraživši istodobno ravnopravan tretman svih žrtava.

"U ime obitelji srpskih žrtava tražimo da predsjednik Srbije primi i izaslanstvo srpske koordinacije zajedno s udrugama iz Hrvatske, kako bi u otvorenom i iskrenom razgovoru pokušali napraviti pomak u rješavanju ovog bolnog pitanja", naglašeno je u priopćenju u povodu susreta između Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Demokratski savez Srba: Vučićev posjet Hrvatskoj promidžba pojedinaca

Iz Demokratskog saveza Srba ocijenili su u ponedjeljak da je posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj promidžba pojedinaca i neće imati nikakvog većeg značenja za srpski narod u Hrvatskoj. 

Također su izrazili veliko razočarenje i nezadovoljstvo zbog ignoriranja zamjenika sisačko-moslavačkog župana Dušana Bjelajca, koji je izuzet iz Vučićeva protokola prilikom obilaska Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Vučić u svojem protokolu, naime, ima planiran obilazak područja Sisačko-moslavačke županije i povratničke općine Gvozda te mjesta Vrginmosta. Legitimno i legalno izabrani predstavnik Srba s tog područja je zamjenik župana Bjelajac. Iako je DSS prije nekoliko dana o tome pisao i na to upozorio kabinet predsjednika Vučića - odgovora nema.

Boris Tadić poručio da je 'politika isprika' veoma važna

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je u ponedjeljak srpsko-hrvatske odnose "temeljnima za funkcioniranje regije" i poručio da je "politika isprika" veoma važna, podsjetivši kako su u vrijeme njegova mandata odnosi između dviju država bili "neusporedivo bolji nego danas".

"Ono što smo u vremenu mog mandata Ivo Josipović (bivši predsjednik Hrvatske) i Jadranka Kosor (bivša hrvatska premijerka) učinili bilo je neusporedivo bolje od odnosa danas. Odnose danas ponovo pokušavamo graditi, a ti odnosi su temeljni za funkcioniranje regije", rekao je Tadić za regionalnu N1 komentirajući današnji posjet srbijanskog šefa države Hrvatskoj.

Vučić i Grabar-Kitarović u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj

U tijeku je sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar -Kitarović s polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta „Budućnost Srba u Hrvatskoj“ u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

'Želim ohrabriti srpske privrednike, nemojte samo kukati, čuli ste hrvatsku predsjednicu, dođite i borite se'

Vučić je poručio da mu je drago što je Srbija u Zagreb poslala najjaču delegaciju svojih privrednika te je pohvalio poziv predsjednice srbijanskim privrednicima. Isto tako, napomenuo je važnost infrastrukture, a posebno pruge Beograd-Zagreb, ne samo za putnički, već i teretni promet, izrazivši želju da ta pruga bude najbolja prometnica na Balkanu.

"Smatram da je potrebno daljnje ukidanje bilo kakvih barijera", rekao je Vučić, ističući da se na graničnom prijelazu Batrovci čeka 5-6 sati. Zahvalio je Emilu Tedeschiju na sponzorstvu Štark arene u Beogradu, našalivši se da će ipak teško ići da Cedevita pobijedi Zvezdu.

"Pokazali smo da možemo pokazati zahvalnost. Molili smo Kineze da budu sponzori naše Arene i činilo nam se da smo se dogovorili, na kraju nisu došli s ponudom, ali Tedeschi je došao s ponudom i mi to itekako cijenimo. Zahvalni smo hrvatskom investitoru što je glavni sponzor te arene", rekao je Vučić.

Hrvatskim tvrtkama poručio je: "Dobrodošli ste u Srbiju". Rekao je da ne zna za slučajeve s problemima hrvatskih građevinskih tvrtki u Srbiji koje je spomenula predsjednica.

"Dobrodošli ste u Srbiji, mi ćemo se postarati da budemo dobri domaćini. Želim ohrabriti srpske privrednike, nemojte samo kukati, čuli ste hrvatsku predsjednicu, dođite i borite se. Mislim da se stvari mijenjaju, uvjeren sam da će hrvatska politika biti otvorenija, a sasvim sam siguran da ćemo mi biti otvoreniji prema hrvatskim investitorima", rekao je Vučić, zaključujući da više radnih mjesta za Srbe i Hrvate znači bolje odnose i manje loših tema od kojih građane boli glava.

Vučić se sastaje i s Bozanićem: pretpostavlja se da će razgovarati o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca

U zadnji tren i na njegovu inicijativu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tijekom službenog posjeta Zagrebu danas poslijepodne sastat će se sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.

Pretpostavlja se da će Vučić i Bozanić razgovarati o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca čemu se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva, ali i tamošnji politički establišment.

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!