Novosti / Hrvatska

POSEBAN FOND

'Bolje nešto od nečega nego ništa od ičega': Vlada skupe lijekove za djecu riješila po uzoru na Grunfa iz Alan Forda

Isto ono što građani ovako ionako rade, pomažu u humanitarnim akcijima za ugroženu djecu gdje, kad i koliko mogu, e sad bi sve te donacije i novce građani trebali uplaćivati u neku državnu kasu pa će onda država donirati naše donacije

Problem sa skupim lijekovima za djecu  Vlada je riješila po uzoru na najbolja Grunfova rješenja iz Alan Forda. Vlada je naime osnovala poseban Fond za nabavu takvih lijekova ali pazite sad, Fond se neće puniti novcem iz državnog proračuna nego donacijama građana i tvrtki. 

Dakle isto ono što građani ovako ionako rade, pomažu u humanitarnim akcijima za ugroženu djecu gdje, kad i koliko mogu, e sad bi sve te donacije i novce građani trebali uplaćivati u neku državnu kasu pa će onda država donirati naše donacije. 

Možda bi to sve još imalo i smisla da se tvrtke koje na taj način  doniraju novce stimulira s nekom poreznom olakšicom, ali ni riječi o tome. Kao što u samoj odluci nema ni riječi o tome da će na donirani iznos građana, država uplatiti jednako takav iznos. Ali to nije spriječilo ministra Kujundžića da upravo tako objasni odluku, a i iz izjave ministra Marića je jasno da je to, bar zasad, na vrbi svirala. 

Inače samo jedna doza lijeka Spin-raze  koji je potreban djeci oboljeloj od  spinalne mišićne atrofije, stoji 640 tisuća kuna.  

"Dakle tako je taj model i u Francuskoj i vjerujem da ćemo ga i mi rabiti, i negdjeu tišini mislim da je to nekakvo suglasje na Vladi postoji al ne u formalnome smislu ali mislim da će to tako i biti. Koliko se skupi još toliko će i država dodati", kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

"Kolko ja znam i kako je bilo iznešeno originalno bila kao određena ideja ali vidjet ćemo što ćemo i kako ćemo dalje", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Nina Martina Korbar
  Proslavila Dan državnosti Nina Martina iz 'Života na vagi' zadivila sve novom fotografijom s bazena: Ovo su plodovi njenog truda

  "Nekad je teško ostati discipliniran i ustrajan, ali učim, trudim se i, zapravo, još uvijek otkrivam novu sebe", kazala je Nina Martina za RTL.HR u nedavnom intervjuu

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!