Novosti / Hrvatska

za ne povjerovati

Još jedan apsurd: Slovenci dobili posao za saniranje Žrnovnice, na natječaj se nije javio nitko iz Hrvatske

I dok hrvatski novci odlaze susjedima - po srušene borove koje ne žele u Splitu dolaze Slavonci

Hrvatski apsurd u Žrnovnici kod Splita. Stabla koja su više od tri mjeseca nakon požara bila opasnost - ruše Slovenci jer se ni jedna hrvatska firma nije javila na natječaj. I dok hrvatski novci odlaze susjedima - po srušene borove koje ne žele u Splitu dolaze Slavonci. Početak rušenja pratila je  Dragana Eterović

Jedno po jedno padaju opasna izgorjela stabla. Mjesecima su prijetili sigurnosti vozača i prolaznika, a sada se konačno uklanjaju. Teška mehanizacija zaustavila je promet kod Žrnovnice na cestama gdje se sanira šuma. 

"Siječu stabla uz samu cestu da se ne bi obrušila i odvoze ih ...Međutim koliko sa upoznat sad Slavonci dolaze po ta stabla jer naši građani nisu zaintereseirani za tu borovinu", kazao je Marin Markovina, Žrnovnica.

Ovih dana užurbano se sanira područje u vlasništvu hravtskih šuma, a koje je ovo ljeto poharala vatrena stihija.  Do sad se čekalo iz praktičnih razloga.

"Hravatske šume nisu mogle to sanirati  prije negoli su napravile javni natječaj na koji se nitko nije javio. Sad iz trećeg puta javile se Slovenci i normalno tek sada se radi", kaže Siniša Marin, predsjednik mjesnog Odbora Žrnovnice.
 

Požari, a poslije kiše donijele su i druge probleme poput odrona, ali i crnu vode iz slavina. Već nekoliko mjeseci stanovnici Žrnovnice i okolnih mjesta koriste se vodom iz cisterne. 

"Sad je čista , moj dojam je da bi se mogla koristiti ali ovo stalno govore da nije još za uporabu", kaže Josip Strujić, Žrnovnica.

"Evo tu su cistrene, nosimo za kuhati a za perlice koristimo vodu...a nije baš ugodno", otkriva Ljubica Kušenić; Žrnovnica.

Problem je što vodovod u Žrnovnici nema uporabnu dozvolu, iako postoji 30 godina. Njime teče tehnološka voda čiji su parametri slični kao i prije velikih požara....

"Nastavni zavod za javno zdravtsvo neće da nam da pisanu odluku da je voda za piće iz čistog razloga,  jer vodovod nema uporabnu dozvolu. izgrađen je samodopriosom građana i nikad nije dobio dozvolu", otkriva Siniša Marin.

Žrnovnica tek treba dobiti vodovod i kanalizaciju u sustavu eko kaštelanskog zaljeva. Iako postoje sredstva, nisu riješena pravna pitanja. U međuvremenu teško će dobiti odobrenje da je voda iz nelegalnog vodovoda ispravna za piće!

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!