Novosti / Hrvatska

Sumnjivi stečajevi

Velika akcija USKOK-a: uhićena sutkinja Trgovačkog suda - tko je sve upleten u namještanje stečajeva?

Mnogi pravnici nisu iznenađeni ovom akcijom, jer već mjesecima kruži priča o velikim malverzacijama na Trgovačkom sudu

Počela je velika akcija USKOK-a koja bi trebala dovesti do uhićenja jedne od sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda i još nekoliko osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Akcija je neuobičajeno počela kasno poslijepodne nakon što je Državno sudbeno vijeće, na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet trgovačkoj sutkinji koja bi se trebala naći pod izvidima zbog nezakonitih radnji.

U tijeku su pretresi, nakon čega bi moglo doći do uhićenja. Očekuje se da će policajci večeras ili sutra rano ujutro doći na Trgovački sud izuzeti određene spise jer je u akciji obuhvaćena i sutkinja tog suda. 

Sve je počelo vrlo tajno hitnom sjednicom Državnom sudbenog vijeća. USKOK je tražio skidanje imuniteta sutkinji Trgovačkog suda, što su i učinili, čime je dobiveno zeleno svjetlo za USKOK-ovu akciju. U akciji su još obuhvaćene četiri osobe. 

Pravnici i odvjetnici s kojima smo razgovarali nisu iznenađeni ovom akcijom, jer već mjesecima kruži priča o velikim malverzacijama na Trgovačkom sudu, koji odlučuje u višemilijunskim predmetima. Čak neki idu tako daleko da ovaj sud nazivaju "najkorumpiranijim u državi".

Neslužbeno doznajemo da se osumnjičeni terete za zloupotrebu položaja i ovlasti. Među glavnim osumnjičenima je sutkinja Trgovačkog suda zbog navodnog favoriziranja određenih stečajnih upravitelja.

O sprezi sudaca trgovačkih sudova i stečajnih upravitelja priča se već godinama, a očito se sada klupko počelo odmotavati. Zakonom iz 2015. trebalo se spriječiti favoriziranje određenih stečajnih upravitelja, što nije provedeno, pa tako i dalje neki stečajni upravitelji imaju nula predmeta, a neki 400.

Osumnjičenici će iskaz USKOK-u dati sutra, a onda će biti zanimljivo vidjeti hoće li i za koga zatražiti istražni zatvor, kao i koliki iznos novca je u pitanju.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!