Novosti / Hrvatska

ISPRAVAK INFORMACIJA

Objavljujemo demantij teksta 'Ugroženo rodno mjesto Vegete: Koprivnica se guši pod hrpom smeća'

Objavljujemo demantij teksta 'Ugroženo rodno mjesto Vegete: Koprivnica se guši pod hrpom smeća'
Marijan Susenj/PIXSELL

'Količina odloženog otpada znatno je manja od godišnjeg kapaciteta odlagališta Piškornica, tako da nema govora o 'gomilanju otpada'

Nakon što smo na portalu prenijeli priču Deutsche Wellea o enormnom rastu odlagališta Piškornica u Koprivnici, iz tvrtke je stigao zahtjev za objavu, kako se navodi, ispravka objavljenih informacija koji prenosimo u cijelosti:

"Povodom teksta objavljenog 14. studenoga 2017. pod naslovom 'Ugroženo rodno mjesto Vegete: Koprivnica se guši pod hrpom smeća' na internetskom portalu Vijesti.hr, u zastupanju naše stranke, trgovačkog društva Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., Koprivnički Ivanec, Matije Gupca 12, koje upravlja odlagalištem Piškornica, zahtijevamo da u skladu s čl. 40. i 41. st. 1. Zakona o medijima (Narodne novine broj 59/04, 84/11, 81/13), na istom ili istovrijednom mjestu i na isti način, objavite ispravak neistinitih informacija.

Netočna je tvrdnja o 'enormnom rastu lokalnog odlagališta Piškornica u protekle dvije godine, planovima o gradnji energane, tj. spalionice' te da se 'gradnja energane-spalionice planira na svega oko 400 metara udaljenosti od pogona Podravke'.

Nikakvo postrojenje, a osobito ne spalionica, neće biti građeno u blizini pogona Podravke. Koncept energane bio je tek jedan od smjerova razvoja koje se razmatralo, no energana nije u planu, niti je dio projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom financiranog iz EU fondova.

Također, netočno je, kako se u tekstu navodi, da je 'dotično odlagalište trebalo postati sjedište za zbrinjavanje otpada Koprivničko-križevačke i triju susjednih županija, no apetiti novih posjednika Piškornice jako narastaju'.

Količina odloženog otpada znatno je manja od godišnjeg kapaciteta odlagališta Piškornica, tako da nema govora o 'gomilanju otpada'. Također, kapacitet budućeg RCGO-a, koji će se izgraditi do 2021., definiran je prema objektivnim potrebama županija osnivača, odnosno prema količinama otpada koje stvara njihovih 500.000 stanovnika.

Netočno je da su 'uslijed neadekvatnog gomilanja samo lani zabilježena i četiri požara, uz onečišćenja podzemnih voda'.

Na odlagalištu Piškornica otpad se ne'gomila', već se, zahvaljujući raspoloživoj tehnologiji, razvrstava i obrađuje za daljnju uporabu. Od trenutka preuzimanja odlagališta od strane tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. do danas zabilježena su dva požara, pri čemu je utvrđeno da je riječ o posljedici unutarnjeg izgaranja otpada koji je na tom području već desetljećima.

Oba požara bila su od prvog trenutka bili pod potpunom kontrolom djelatnika Piškornice i vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice. Nije došlo ni do kakvih dugotrajnih posljedica ili opasnosti za ljude i okoliš.

Također, sva dosad provedena mjerenja kakvoće zraka i voda potvrdila su kako su vrijednosti u granicama normale. Mjerenje se provodi na lokacijama uzvodno i nizvodno od odlagališta i tamo izmjerene vrijednosti potvrđuju kako obrada otpada na Piškornici ni na koji način ne utječe na kvalitetu vode. Voda koja se nalazi unutar područja odlagališta zbrinjava se u vodonepropusnim lagunama te ni na koji način ne može doprijeti do podzemnih niti do drugih površinskih voda.

Rezultati mjerenja koji su obavljeni potvrđuju navode, kao i inspekcijski nadzori koji su dosada provedeni na odlagalištu.

Netočno je da je 'Piškornicom zavladao smetlarski lobi'. Primarni cilj Piškornice je odgovorno zbrinjavanje otpada s područja županija osnivača, najprije na odlagalištu saniranom prema strogim ekološkim propisima, koje posjeduje sve dozvole i pod redovitim je inspekcijskim nadzorom, a potom i na RCGO Piškornica koji će zamijeniti postojeće odlagalište i omogućiti stanovnicima četiriju županija zbrinjavanje otpada prema najvišim europskim standardima. 

Netočna je i tvrdnja da 'u korijenu problema leži povlačenje javne uprave iz sektora i prepuštanje Piškornice nenadziranom tržištu' te da se 'sve otelo kontroli s mogućnošću da netko zaradi ogroman profit'.

Nakon što je Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. preuzelo koncesiju, uveden je 24-satni video nadzor, a u sigurnosni sustav i samu sanaciju odlagališta uloženo je više od 60 milijuna kuna. Sve investicije Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. financirala je u potpunosti samostalno. Svaka jedinica lokalne samouprave i njezina poduzeća, koja imaju isti cilj kao i Piškornica, a to je provedba Plana gospodarenja otpadom i uvođenja kružne ekonomije, dobrodošli su partneri u zbrinjavanja otpada. 

Netočno je, kako se u tekstu navodi, da se u slučaju RCGO Piškornica radi o 'zastarjelom konceptu regionalnih centara za gospodarenje otpadom'.

Tehnologija budućeg RCGO Piškornica uspješno se koristi u većini europskih zemalja i usklađena je sa svim postojećim propisima. Koncept centara za gospodarenje otpadom temelji se na načelima kružne ekonomije, primarnoj selekciji i recikliranju. Dio RCGO-a je i sortirnica koja će dodatno odvajati iskoristive materijale. 

Netočno je da je „projekt RCGO-a prekapacitiran“ te da direktor Piškornice 'želi povećati kapacitet za još pola milijuna tona smeća'.

U usvojenom Planu gospodarenja otpadom stoji sljedeće: 'Priprema projekta i izgradnja CGO Piškornica za obradu ne više od 140.000 t miješanog komunalnog otpada godišnje. Postrojenje mora biti projektirano na način da se koriste najsuvremenije tehnologije, koje će se u budućnosti prilagoditi obradi odvojeno sakupljenih frakcija otpada, uključujući i biorazgradivi otpad, kako bi se povećala stopa recikliranja i biološke obrade komunalnog otpada.'

Drugim riječima, definirani kapacitet budućeg RCGO-a Piškornica neće se mijenjati, niti povećavati.

Objavljenim informacijama neopravadno se stvara pogrešna slika o stvarnom stanju na odlagalištu Piškornica, te potpiruju sumnje u uspjeh projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

U svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti, molimo vas da u eventualnim daljnjim napisima o ovoj temi ne koristite netočne informacije."

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!