Novosti / Hrvatska

samo u hrvatskoj

Samouhljeb direktor: potpisao ugovor sa samim sobom pa si isplatio milijun kuna

Samouhljeb direktor: potpisao ugovor sa samim sobom pa si isplatio milijun kuna
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Direktor regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Jozinović pronašao je način kako dodatno zaraditi, no njegov potez nije prošao ispod radara

Iz Koprivnice stiže nesvakidašnji slučaj poslovanja u kojem direktor javne tvrtke osnuje tvrtku kćer u kojoj je opet on direktor pa preko te nove tvrtke sam sa sobom kao direktorom, potpiše ugovor kojim masno zaradi, piše 24sata.

PROČITAJTE VIŠE:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktor regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Jozinović pronašao je način kako dodatno zaraditi, no njegov potez nije prošao ispod radara.

Za početak, u Piškornici radi kao direktor, ugovor je to kojeg su mu odobrili predstavnici četiri županije i općine koji su vlasnici Piškornice, a plaća mu iznosi 18.500 kuna. S obzirom da tvrtka Piškornice ima tek oko dva milijuna kuna prihoda i neveliku dobit, Jozinović je kao direktor odlučio osnovati tvrtku "Piškornica sanacijsko odlagalište", preko koje se naplaćuje odlaganje otpada.

Potom je sam sa sobom potpisao da ima pravo na dodatnih 10.000 kuna naknade mjesečno i bonus od 10 posto dobiti, piše 24 sata.

S obzirom na to da je Piškornica sanacijsko odlagalište prošle godine imala 10,2 milijuna kuna dobiti, Jozinović je sebi milijun kuna dodatnog bonusa što znači da je uz 18.500 kuna plaće i 10 tisuća kuna naknade mjesečno, dobio i milijun kuna za uspješno poslovanje. S obzirom da ima ugovoren dovoz otpada s područja četiri sjeverozapadne županije po fiksnim cijenama, a centar nema velikih troškova, dobit nije bilo teško ostvariti.

S obzirom na to da je Jozinović sam sebi odobrio isplatu milijun kuna u neto iznosu tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište na to treba platiti poreze i doprinose pa je stvarni trošak za isplatu milijun kuna barem 1,5 milijuna kuna.

"Članu uprave Mladenu Jozinoviću za iznimna postignuća u 2016. godini pripada honorar u visini od milijun kuna", napisao je sam sebi Joziović u ugovoru potpisanom 31. prosinca prošle godine.

Zgrožen ovakvim ugovorom, varaždinski župan Radimir Čačić zatražio je uvid u sporni ugovor.

"Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište nema nikakve kontrolne mehanizme. Ja sam prvi za nagrađivanje rada, ali osim što se ovdje radi da je direktor potpisao ugovor sam sa sobom, ugovoreni bonus je barem deset puta veći za sličan red veličina poslovanja. Nisam se još susreo s ovakvim ugovorima za jednu javnu tvrtku u karijeri. Zatražit ćemo utvrđivanje odgovornosti, a po svemu zasad ne vidim drugi način osim da direktor da ostavku", rekao je Čačić.

Varaždinska županija na čijem je Čačič čelu, ima 22,5 posto vlasništva u Piškornici, kao i ostale tri: Međimurska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija. Svi župani izrazili su zabrinutost zbog ovakvog načina rada.

"U ovim vremenima isplatu bonusa od milijun kuna smatram potpuno neprimjerenom. Nema nikakve logike da županije iz svojeg proračuna plaćaju za funkcioniranje Piškornice oko dva milijuna kuna godišnje, a s druge strane tvrtka kći stvara dobit i rade se takve financijske transakcije", rekao je župan međimurske županije Matija Posavec.

Načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović kaže da je Jozinović napravio golemu štetu ne samo ovim ugovorom za koji nije znao.

"Zaslužio je smjenu. Iako uredba o gospodarenju otpadom propisuje razdvajanje, njemu je više odgovaralo da sve ide u jednu kantu kako bi što više otpada stizalo na Piškornicu. Zato traži proširenje kapaciteta i još želi spalionicu", kaže Švegović za 24 sata.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!