Novosti / Hrvatska

Rasprava dugo u noć

Burno u Saboru - oporba napada HNS zbog lex Agrokora: 'Čini mi se da imate Alzheimera'

Maratonska rasprava o prijedlogu opoziva čitave Vlade glasovanjem bi trebala dobiti epilog duboko u noći

Sjednica Hrvatskoga sabora nastavlja se raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama

SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade, skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno "raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor".

Raspravom o povjerenju Vladi zbog slučaja Agrokor nastavljena 6. sjednica Sabora Fotogalerija

Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

PRATITE UŽIVO:

Premijer Andrej Plenković u petak je, neposredno pred saborsku raspravu o SDP-ovoj inicijativi da se Vladi iskaže nepovjerenje zbog slučaja Agrokor, opetovao kako ta inicijativa neće proći, te kako će Vlada tu raspravu iskoristiti da još jednom podsjeti na sve što je poduzela da spriječi negativne učinke slučaja Agrokor.

"Vjerujem da ćemo ovu raspravu iskoristiti da i kolegama iz oporbe, ali i hrvatskoj javnosti izložimo sve činjenice, sve argumente, sve što je prijetilo hrvatskom gospodarstvu, financijskom sustavu, da podcrtamo pravnu utemeljenost, ustavnost i zakonitost donošenja zakona o izvnarednoj upravi i svega što je taj potez spriječio u negativnom pogledu za hrvatsko gospodarstvo, za radna mjesta, dobavljače, turističku sezonu...", izjavio je Plenković nakon sjednice HDZ-ova Kluba zastupnika.

"To je cilj današnje rasprave, s kuta gledanja Vlade i odgovorne politike u općem interesu hrvatskih građana", rekao je premijer opetujući da će Sabor glasovima 78 zastupnika potvrditi da Vlada uživa njegovo povjerenje.

Aktivsti ispred Sabora dijelili letke protiv izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici Fotogalerija

SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisnih za Hrvatsku). Čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da treba "raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor".

09:47 Grmoja je govor započeo objašnjenjem zašto je tražio stanku, a to je kako bi progovorio o Istražnom povjerenstvu.

"Cijelo vrijeme imamo pokušaj sramoćenja Povjerenstva i od strane HDZ-a pokušaj opstrukcije Povjerenstva, a zadnjih dana vidimo da Todorićeva obrana preko medija pokušava progurati tezu da se u njegovom slučaju radi o političkom progonu", kazao je. 

Nadodao je kako svim želi poslati poruku da je Povjerenstvo jedini alat kojima se može sruštiti teza obrane jer su imali potporu s najveće razine vlasti.

"Todorić i Agrokor su bili politički zaštićeni, a ne politički progonjeni", smatra Grmoja. Također je nadodao kako se "iz dana u dan cementira većina".

"Bitno je kako će premijer danas odgovotri na pitanja, ovdje je bitan sadržaj, jer je rezultat izvjesan, znamo kakav će biti ishod glasovanja. Što ovdje možemo očekivati od HNS-a i drugih koji čine čine većinu, ali očekujemo odgovore o Plenkovića."

Branko Bačić, s druge strane, smatra kako nema opstrukcija POvjerenstva od strane HDZ-a.

"Naši zastupnici sudjeluju u njegovu radu. Pričekajmo kakvi će biti zaključi Povjerenstva, pričekajmo da završi s radom, ako ga zakon prie ne ukine", kazao je.

10:05 Davor Bernardić krenuo je s "rešetanjem" premijera Plenkovića zašto bježi od Povjerenstva.

"Zašto skrivate istinu o Agrokoru, zašto se zabranili dolazak pred Povjerenstvo Dalić i Ramljak? Tko će odgovarati kada se Agrokorove tvrke prodaju u bescjenje i tko je lagao, čiji ministar je lagao?"

"Agrokor je dijete HDZ-a, nastao je za odabrane, HDZ ga je odgajao i sad prijeti urušavanju hrvatskog gospodarstva. Da je tako proizlazi iz iskaza dvaju bivših premijera iz vaših redova", kazao je Bernardić. Istaknuo je da odgovornost imaju sve vlade kao i HANF-a i Porezna uprava koji nisu radili nadzor Agrokora. 

Nadodao je kako traže odgovornost svih koji su upetljani u propust oko Agrokora te da je svima jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača ove zemlje", kazao je.

10:12 "U Vladi se događa serija tajnih sastanaka gdje dolaze Todorić, Knighthead i tko zna tko još.

I onda pišete Lex Agrokor za Todorića, ali tek nakon dogovora s strvinarskim fondovima", nastavlja Bernardić pa nadodaje:

"Tu ste prevarili kolege iz Mosta koji su vam vjerovali. Tada ste inaugurirali novi sustav, političku korupciju. Uzeli ste nove ortake, Sauchu i Vrdoljaka. Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača ove zemlje, birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti."

Bernardićevo izlaganje i napadi na premijera potaknuli su 41 repliku.

Tomislav Saucha dao je do znanja Bernardiću koliko je uvrijeđen: 

"Velika ste truba, ne morate ići na izbore, ja ću vam to reći. Tu vašu foru s ortacima kopirate, stalno nekog kopirate."

Prvi je replicirao Krešo Beljak.

"Gospodine Plenkoviću, zar vas nije sram da vam jedan Saucha drži većinu?" upitao je na što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković zamolio da se drži do digniteta zastupnika i da se ne obrušava na kolege.

Beljak je na to samo kratko komentirao kako mu je neugodno da Bugarska i Rumunjska budu bolje od Hrvatske.

10:35 Gordan Maras kazao je kako su Plenković i Saucha jednako popularni u klubu zastupnika HDZ-a.

Kritizirao je Jandrokovića zbog načina na koji vodi sjednicu na što mu je ovaj odgovorio kako mu on neće određivati kako će voditi sjednicu.

10:38 "Ovo je akcija dogma, gospodine Bernardiću", kazao je Culej pa nastavio:
"Karamarka se rušilo samo zbog jedne riječi - lustracija. Ta je riječ bila zabranjena. Koju nam vi alternativu nudite? Marasa, ministra obrta bez dana rada u realnom sektoru, Ranka Ostojića poznatog po aferi svastika ili Freda Matića koji je pisao istinu o ratu, a sve je to a nije istina."

"Još uvijek sam pod dojmom promocije Sauche u jednog od lidera HDZ-a", kazao je Gordan Maras. Jandroković je reagirao na njegovu izjavu upozorivši ga da ne vrijeđa i ne govori o imenima.

10:50 "Plenković mora znati da u Vladi ima ministra koji je bio Todorićev direktor,

mora znati da je nakon noćnog sastanka u Vladi, pod okriljem noći i još ne znam čega, napisan lex Agrokor. Napisan je u 5 do 12, a mi smo pozvani u 1:15 . Plenković je preuzeo odgovornost za sve što se nakon toga događa u Agrokoru", oštar je bio Davor Bernardić.

10:53 "Znate li kolika je cijena ogulinskog zelja?"

Pitanje je postavio Ivan Ćelić (HDZ) Bernardića na što mu je šef SDP-a odgovorio: 

"E moj Ćeliću, vama je zelje glavni argument. Vi ste pali s Marsa."

Svoje izlaganje o krizi u Agrokoru Ivan Lovrinović je zaključio s rečenicom kako će se sve otkriti. 

"I zato ne srljate u prevaru i takve poslove", zaključio je.

11:10 "U vašem izvješću nismo čuli ništa osim optužbi", započeo je HDZ-ov Petar Škorić.

"Iz petnih žila se napinjete da pokažete da je Agrokor dijete HDZ-a. Vi ste mladi, ali trebali biste znati da su otac i majka Agrokora CK SKH odnosno SDP koji je donio zakon o privatizaciji na temlju čega je nastao Agrokor. Iznosite optužbe koje čitate na Todorićevom blogu, ispada da ste glasnogovornik Todorića", rekao je optužujući SDP da manipulira javnošću.

11:24 Nakon izlaganja Branimira Bunjca (Živi zid), reagirao je Bernardić:

"Meni netko fali ovdje, netko od ministara u Vladi, nema gospodina ministra financija kada se priča o Agrokoru, nema čovjeka koji je bio direktor u Agrokoru, o tome se radi!" 

11:32 Komentar na jučerašnju sjednicu dao je SDP-ov Bojan Glavašević.

"Gospodine Bernardiću, 'dno dna', tim je riječima prekjučer premijer okarakterizirao razinu rasprave u Saboru i bio je u pravu. Mi danas gledamo kako na vašu raspravu nisu replicirale one kolege koje nešto znaju o ovom, gledali smo kako vam repliciraju oni koji se služe populizmom koji je gori od onog koji je neki dan razljutio premijera", zaključio je.

Odmah potom uslijedio je govor HDZ-ove Grozdane Perić koja je kritizirala Vladu jer danas nema Marića kao ni svih SDP-ovaca dok se raspravlja o njihovom zahtjevu.

11:50 Miroslav Tuđman (HDZ) požalio se na Bernardića da u 20 minuta izlaganja nije uspio obrazložiti SDP-ov zahtjev za opozivom Vlade.

"Shvatio sam vašu diskusiju tek kada ste rekli da Sabor doživljavate kao političku sudnicu, a ne želite priznati ni elemetarne činjenice da je privatizacija počela s Antom Markovićem i njegovom zakonom. Spominjete zakon o 200 obitelji, a ako mi citirate da je to itko spomenuo iz redova HDZ-a, ja svima u oporbi plaćem ručak. Ako to ne citirate, onda vi ovoj strani plaćate ručak", kazao je Tuđman.

11:55 Reagirao je Ivan Pernar (Živi zid) na Tuđmanov govor.

"Tuđman vrijeđa komuniste, a njegov otac je bio komunist", kazao je na što je ponovno dobio opomenu da će mu se sljedeći put oduzeti riječ.

12:24

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović upitao je: "Ne mogu vjerovati o čemu vi ovdje govorite, slavite li obljetnicu Oktobarske revolucije?"

Nakon njega na Bernardićeva izlaganja osvrnuo se Most-ov Miro Bulj te je komentirao dio u kojem je spomenuo da mu je žao Mosta jer ga je HDZ prevario. 

"Meni je žao što prije 15 godina nije postojala jedna skupina ljudi kao što je Most, a koji je rekao ne prodaji HEP-a. Žao mi je što ovdje nije premijer Šeks, jer je on rekao da je sastavio ovu Vladu. Dobro bi bilo da je premijer Šeks sada na balkonu pa da nam kaže kako je sastavio ovu Vladu."

12:34 Bernardić se osvrnuo na današnju predsjedničinu izjavu. 

"Vidim da vi imate plan. Pogledajte što vam kaže predsjednica, u Hrvatskoj je izvanredno stanje", kazao je Bulju.

12:57 Raspravi se uključio Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji je zadnji replicirao na izlaganja Davora Bernardića. 

"Sve vlade su tolerirale sve što se događalo. Zašto se raspravlja o Agrokoru tek u 2017. godini", upitao je.

Zastupnicima se potom obratio premijer Andrej Plenković koji je kazao kako je "pred nama bila kriza, gospodarski i financijski tsunami kakav Hrvatska nije mogla niti zamisliti".

"Cijeli ovaj proces Hrvatsku nije koštao niti jednu jedinu kunu. U procesu izvanredne uprave izrazito je važna uloga privremenog Vjerovničkog vijeća, jer ono mora imati mogućnost donošenja ključnih odluka. 

Pritom je podsjetio da nikakva aluzija na intervenciju države i nacionalizaciju koju oporba spominje ne stoji.

"Postupili smo prema načelu razmjernosti, sukladno Ustavu, jer je ovdje opća dobrobit najvažnija i time smo se vodili", rekao je Plenković te nadodao da bi alternativa značila otvaranje stečajnog postupka pred nekoliko sudova u Hrvatskoj i izazvala potpuni kaos u gospodarstvu, dok bi posljedice bile takve da Hrvatska ne bi ostvarila najbolju turističku sezonu.

13:14

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je kako je država dala platformu da vjerovnici postignu nagodbu na korist radnih mjesta i način za otplatu svojih ogromnih dugova.

Na govor premijera replicirao je SDP-ovac Saša Đujić.

"Čak vas je i predsjednica pročitala, ne morate uvažiti prijedloge oporbe, slušajte predsjednicu. Za ovu zemlju bi bilo najbolje da odete."

13:20 Razvila se žustra rasprava nakon što je Gordan Maras (SDP) reagirao na premijerovo izlaganje. 

"Mene zanima, odnosno ono što tražim od vas je, da kažete da se u Agrokoru neće izgubiti niti jedno radno mjesto, da kompanije Agrokora neće biti prodavane po svijetu od strane strvinarskih, lešinarskih fondova. Hajdemo malo o budućnosti."

"Vi ste gospodine Maras, prije dva dana pokazali svu širinu, europsku orjentaciju, stil i sadržaj, to je bilo na takvoj razini da ja još i nakon dva dana ne mogu doći sebi od vašeg izlaganja. To ću zapamtiti kao doprinos 9. sazivu Sabora, o tome ću pričati svojoj djeci", uzvratio je Plenković na što se Maras požalio da se radi o povredi poslovnika. 

"Uvrijedio me njegov ekspoze da će svojoj djeci pričati o meni, a ja svojoj djeci neću pričati o njemu. Molim da me zaštitite od ovakvog omalovažavanja", poručio je Maras Jandrokoviću.

13:35 Ivan Vilibor Sinčić rekao je da "Hrvatska funkcionira i plovi" dok krediti teku.

"Govorite da bi bez zakona Agrokor išao u stečaj. Nije svaki stečaj loš, posoji i stečaj s restrukturiranjem. Kakve su garancije da na kraju do stečaja ipak neće doći."

13:40

Nakon što je Branimir Bunjac premijeru uputio riječi kako je ovdje samo 12 mjeseci i da se ne snalazi te da to nije zanimanje za njega, Plenković je žestoko reagirao.

"Ova Vlada životari", poručio mu je Bunjac na što mu je premijer poručio:

"Ja sam Vas prvi put slušao prije godinu dana i pitao sam se od kuda ste se vi stvorili, a sad se pitam tko je vam dao povjerenje."

13:50

"Vi ste jedan od onih bahatih HDZ-ovaca, ali i jedan civiliziran i dobar čovjek, ali zbog ekipe u kojoj se nalazite morate se ponašati kao bahati HDZ-ovac i docirati. Vi sigurno niste od onih koji misle da je Zemlja ravna ploča, od onih koji su protiv zabrane pobačaja, onih koji su protiv homoseksualaca i onih koji su za 'dom spremni', ali ste u ekipi među kojoj su i ljudi poput Culeja i drugi Karamarkovi spavači i morate se tako ponašati. Znam da vam je teško. Bunjac je bio u pravu. Dat ću vam potporu ako dođe problema s glasovima jer želite dovesti HDZ do civilizirane stranke, a to im ne uspjeva 27 godina. Ja sam vam za potporu sigurniji od ovih koje ste kupili na akciji - kupiš tri dobiješ pet", poručio je Predrag Matić Plenkoviću na što mu je premijer zahvalio.

14:15

Hrvoje Zekanović (Hrast) komentirao je kako je Bernardić danas 28 puta ponovio laž da Ramljakova plaća ide na teret proračuna. 

14:25

Nenad Stazić (SDP) rekao je da tvrtke poput Agrokora u svijetu nastaju i nestaju i da se to događa u kapitalizmu.

"Kad je Todorić potpisao aktivaciju lex Agrokora, ja sam vam vjerovao jer sam mislio da ste pronašli rješenje. U međuvremenu se situacija promijenila. Todorić tvrdi da HDZ pljačka Agrokor.Kada čujem da HDZ nekoga pljačka, ja se naježim jer se sjetim privatizacije."

14:28 

"Očito postoji presumpcija krivnje mene i cijele stranke", komentirao je Plenković.

"Možete vi ovo sugerirati, ali nećete mi naći niti lipu korupcije u mom životu. Svom žestinu ću se opirati vašim tezama. Cijeli svoj politički život borit ću se da to uklonim i u tome ću uspjeti", nadodao je.

14:38 Božo Petrov mišljenja je kako Plenković kleveće oporbu.

"Mostovi zastupnici će danas iskoristiti priliku da bi mogli nastaviti rad istražnog povjerenstva. Ne znam zašto vas HDZ štiti i ne dopuštaju vam dolazak pred povjerenstvom. Nadam se da ćete nam sada odgovoriti na naša pitanja."

14:40

Miro Bulj rekao je da pomalo žali premijera jer on nije pravi premijer nego je to Šeks, a njegovi su pomoćnici Gregurić i Valentić.

14:43 "Ivica Todorić i Agrokor imali su politički utjecaj s najviših razina", rekao je Nikola Grmoja (Most).

15:00 Kraš reagirao na govor predsjednika SDP-a Davora Bernardića

15:05 

Premijer Plenković kratko je komentirao "pokušaj Mosta da pretvori raspravu u rad Povjerenstva".

"Što se tiče Povjerenstva, naveli ste taksativno točke kojima se treba baviti. Svako povjerenstvo do sada išlo je kronološkim redom, bilo bi dobro da Most objasni javnosti da Povjerenstvo radi upravo tim redoslijedom koji ste vi predložili. To što vi sad skačete s početka 90-ih na 2017. - to je vaš problem. A da smo mi doveli povjerenika da mora sklapati ugovor… To je bila vaša odluka i potez i to je ono što je bitno. Ne možete biti u vladi i biti istovremeno oporba", rekao je Plenković.

15:30 Brkić Marasu: "Ako ste nervozni, ja ću vam platiti kavu"

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker tijekom svoje replike upitao je SDP-ovog Gordana Marasa "gdje je kraj njegovom bezobrazluku". Maras je na to reagirao ubacujući se u riječ Šukeru, što je izvazvalo uključivanje predsjedavajućeg Milijana Brkića.

"Kolega Maras, molim vas nemojte upadati govorniku u riječ, ako ste nervozni, ja ću vam platiti kavu. Popijte kavu i vratite se. Ni vi kolega Šuker nemojte biti nervozni", kazao je Brkić.

17:00 Maras se smeo nabrajajući članove Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora

Smijeh je u Saboru nastao kada je Gordan Maras pokušavao nabrojati sve članove Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, no zapeo je na posljednjem članu.

19:25 Pupovac: 'Nacionalni interes je održati ovu Vladu'

Iako je jasno da oporba neće imati većinu za rušenje Vladu, najveću šansu za pokazivanje prevrtljive političke ćudi mogli bi iskazati manjinski zastupnici. No, Milorad Pupovac jasno je rekao da je nacionaln interes održati ovu Vladu, kao i da ne bi bilo pametno ići na nove izbore.

Uzvratio mu je Branimir Bunjac iz Živod Zida. "Bolje da se niste ni javili za riječ. Reći da je nacionalni interes sačuvati ovakvu vladu je smiješno", rekao je Bunjac, na što je reagirao Pupovac.

"Nisam rekao da je ova Vlada nezamjenjiva", odgovorio je Pupovac.

19:50 Stazić Mostu: 'Niste smjeli s nama jer vas pop ne bi pustio na misu' - Brkić: 'U Katoličkoj crkvi su svećenici i fratri'

SDP-ov Nenad Stazić rekao je da je Most faktor nestabilnosti, koji nije shvaćao da ne može biti i vlast i oporba. Osvrnuo se i na njihovo dvostruko koaliranje s HDZ-om. "Zoran Milanović vam je nudio sedam ministarstava. Jer ste to tražili. Ali s njim niste smjeli jer da ste ušli u vladu sa SDP-om, onda neki od Vas ne bi u Metkoviću mogli nedjeljom na misu, jer Vas pop ne bi pustio."

Nakon njegova izlaganja predsjedavajući Milijan Brkić rekao je da u Katoličkoj crkvi ne postoje "popovi", nego svećenici i fratri.

20:40 Plenković ponovno u sabornici

Nakon nekoliko sati izbivanja u sabornicu se vratio predsjednik Vlade. U jednom je trenutku omeo govor Tomislava Panenića, na što ga je upozorio predsjedavajući Milijan Brkić.

21:55 Pernar i Sinčić oštro po Agrokoru

"Da nije slučajno došlo do toga da su banke rekle Todoriću "ne damo ti više kredite, prezadužen si, nećeš to nikada vratiti" nikada ova Vlada ne bi prstom mrdnula da pokuša riješiti nepravilnosti u Agrokoru, već bi se kao i sve ostale vlade klanjala Todoriću, a klijentelizam bi cvjetao. Slušamo cijeli dan prepucavanja lijeve i desne strane, tko je više ili mane odgovoran, a odgovorne su sve vlade i svi zastupnici koji su držali većinu vladama koje su dozvolile nepravilnosti oko Agrokora", poručio je Sinčić.

Na Ivicu Todorića se obrušio i njegov kolega iz Živog zida Ivan Pernar, koji je poručio da je HDZ dopustio Todoriću da po godinu dana ne plaća seljake.

22:05 Maras puštao pjesmu Celine Dion iz Titanika za vrijeme govora HNS-ovca

"Stišajte to što puštate", upozorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković zastupnike. Buku je prouzročio Gordan Maras, i to za vrijeme govora HNS-ovca Stjepana Čuraja, ismijavši time što je HNS čitavo vrijeme prije ulaska u koaliciju s HDZ-om Vladu nazivao "Titanic Vladom".

22:25 Habek: 'Imate Alzheimera'

Oporba napada HNS jer su glasali protiv Lex Agrokora, a sada ga podržavaju.

Mario Habek iz SDP-a rekao je HNS-ovcu Batiniću da pati od Alzheimera ako je zaboravio što se sve događalo u Vladi. Zastupnici su na to dobacivali da je bolji izraz sinkopa.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!