Novosti / Hrvatska

hrvatska pred štrajkom

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja poručila: 'Nema pomaka u pregovorima. U slučaju nepotpisivanja kolektivnog ugovora morat će se krenuti u štrajk'

'Iza nas je devet krugova pregovora i ništa nije dogovoreno, a pogotovo ne ono što je najvažnije', otkrila je Sanja Šprem

Najava ministra rada Marka Pavića o povećanju plaće državnim i javnim službenicima u idućoj godini, na noge je digla sindikalce. Upozoravaju da je najava povećanja plaća obična manipulacija, jer je riječ samo o fiskalnom efektu povećanja iz ove godine. O osnovici plaće razgovaraju i u pregovorima o temeljnom kolektivnom ugovoru, a ako im se zahtjevi ne ispune, spremni su na štrajk. 

"Koliko je realno i koliko tu Vlada može zaista udovoljiti zahtjevima sindikata da i jedna i druga strana budu zadovoljne i da ne dođe do štrajka u konačnici?

"Vlada je ponudila jednu cjelovit pakte koji uključuje božičnicu za ovu godinu, uključuje povećanje plaća od 2 posto, uključuje regres i božićnicu za sljedeću godinu i pregovore o 2019. o osnovici, božićnici, regresu da krenemo prije nego što
se počne slagat proračun. Kada pogledamo masu plaća iduće godine u odnosu na 2017. koju smo u proračunu osvojili nacrt na vladi. 1,4 milijarde kuna smo osigurali više za plaće za zaposlene u državnim i javnim službama. Kad na to dodamo 270 milijuna kuna za božićnice i 270 milijuna kuna za regres, naša ponuda je preaktički 2 milijarde kuna teška. Svjesni smo da ovoga, možda, itekako na sindikalnoj strani itekako žele više", kazao je Marko Pavić, ministar rada.

U RTL Danas gostovala je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja koja jasno poručila:

"Pomaka u pregovorima nema. Iza nas je devet krugova pregovora i ništa nije dogovoreno, a pogotovo ne ono što je važno, a to je definiranje osnovica plaće u 2018. godini i defeniranje članka prijevoza koji je isto sporan u kolektivnom ugovoru. Niti jedno od ta dva važna pitanja nisu rješena. 

Vlada RH zacrtala je proračun narednoj godini i od tgoa ne odustaje te nema pomaka u pregovorima. Sindikat ima jasan jasan kako treba rasti plaća u idućoj godini, a ne zamrzavati ju i nažalost tu nema kompromisa. Ne možemo biti suglasni da su pregovori ustvari preuzimanje onoga što Vlada nudi a to je princip uzmi ili ostavi. Zamrzava se osnovica na plaću ako povećanja nema znači da ostajemo na osnovici plaće koje je definirana u ovoj godini.

U štrajk će se ići u slučaju da se članstvo izjasni za nepotpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora. Tijela su danas donijela odluku da se ide s tekstom kolektivnog ugovora na referendum, a u slučaju nepotpisivanja kolektivnog ugovora morat će se krenuti u konkretne akcije odnosno štrajk", poručila je Šprem. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!