Novosti / Hrvatska

komentar istarskog eurozastupnika

Istra želi veći stupanj autonomije: 'Želimo referendum poput onog provedenog u Veneciji'

Istra želi veći stupanj autonomije: 'Želimo referendum poput onog provedenog u Veneciji'
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednik IDS-a i eurozastupnik iz iste stranke kažu kako se pitanje referenduma o nezavisnosti Katalonije treba strogo razlikovati od savjetodavnog referenduma koji se tiče isključivo veće autonomije

Eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić osvrnuo se na nedjeljne referendume o većoj autonomiji talijanskih regija Veneto i Lombardija i naglasio da tako nešto želi i Istra, piše Glas Istre. 

"Za razliku od situacije u Kataloniji, koja se ne može uspoređivati s Istrom, referendum u Venetu može se u cijelosti usporediti s onime što građani Istre žele. Dakle, upravljati svime osim klasičnim državnim funkcijama poput vanjske i obrambene politike. Podsjećam kako je za vrijeme Vlade premijera Ivice Račana stidljivo, ali ipak pokrenuta decentralizacija koja podsjeća na ovo što se dešava u Italiji. Tada su županije i gradovi mogli preuzeti obaveze na području školstva, a ako bi ih preuzeli, imali bi veće prihode. Taj proces je stao, što je šteta, jer je optimalan model na regije preuzme ovlasti koje želi i za da za njihovo ostvarenje dobije dodatna sredstva", navodi Jakovčić. O istoj temi Jakovčić je progovorio i u gostovanju u RTL-u Danas, gdje je komentirao političku situaciju u Kataloniji. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VIŠE O TEMI:

>>Europski parlament raspravljao o Kataloniji: Jakovčić za RTL Danas donosi detalje

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže kako se pitanje referenduma o nezavisnosti Katalonije treba strogo razlikovati od savjetodavnog referenduma koji se tiče isključivo veće autonomije talijanskih regija Veneto i Lombardija. 

"Te regije ne traže nezavisnost, što je slučaj u Kataloniji, već sukladno talijanskom ustavu veću razinu autonomije kako bi kvalitetnije i učinkovitije upravljale svojim resursima po uzoru na autonomne talijanske regije poput Friuli - Venezia Giulia i Trentino – Alto Adige", naglašava Miletić, piše Glas Istre. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!