Novosti / Hrvatska

NOVI IDEOLOŠKI TEMELJI?

HSS radi drastičan zaokret: Beljak napušta demokršćansko naslijeđe i okreće se republikanizmu i liberalizmu

HSS radi drastičan zaokret: Beljak napušta demokršćansko naslijeđe i okreće se republikanizmu i liberalizmu
Zarko Basic/PIXSELL

'Progresivni republikanizam - Nova Republika' naziv je ideoloških smjernica koje potpuno revidiraju politički smjer HSS-a

Hrvatska seljačka stranka stubokom mijenja politiku i HSS će se ubuduće temeljiti na republikanizmu i liberalizmu, a demokršćansko naslijeđe odlazi u povijest, temelj je nove strategije koju je sastavio Krešo Beljak, a jednoglasno prihvatilo 136 članova Glavnog odbora, piše Jutarnji list.

“Progresivni republikanizam - Nova Republika” naziv je ideoloških smjernica koje potpuno revidiraju politički smjer HSS-a, a u nekim dijelovima stranku vraćaju u vrijeme Stjepana Radića, koji je, primjerice, imao negativan odnos prema konzervativizmu Katoličke crkve, dok Beljak sugerira da treba razmisliti o ukidanju vjeronauka u školskoj nastavi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

HSS je napravio drastičan zaokret od smjera kojim je išao kada su riječ vodili Branko Hrg, Marijana Petir i njihovi isto mišljenici.  U HSS-u će se zalagati za reformu izbornog sustava, promjenu političkog i administrativnog ustroja i temeljitu decentralizaciju, kao i reformu ekonomskog modela te vanjske politike. 

Zatim slijedi konkretizacija ovih načelnih teza. Tako bi se ukinuli direktni predsjednički izbori, i umjesto toga, predsjednik Republike birao u Saboru dvotrećinskom većinom i tajnim glasanjem, a građani bi birali suce kao što se radi u SAD-u, dok bi lokalne vlasti dobile puno veći utjecaj na rad policije. 

HSS također želi da se Hrvatska odmakne od politike koja je usmjerava da ostane na periferiji Europske unije, a zalgat će se i za uvođenje uvođenje progresivnih poreza koji više opterećuju bogatije. HSS će tražit ukidanje PDV-a za poljoprivredne i ribarske proizvode. HEP ne smije biti privatiziran, nema prodaje šuma i vodnih izvora, a Beljak predlaže i zabranu prodaje državnog zemljišta strancima.

U sustavu obrazovanja, HSS traži “još radikalniju reformu koja bi bitno rasteretila djecu i povećala odgojnu funkciju škole, smanjiti broj obaveznih predmeta na pet ili šest i nesvrhovito učenje besmislenih činjenica”, “razvoj aktivnog i odgovornog građanstva kroz sustav obrazovanja” te “novu otvorenu kulturnu politiku”, piše Jutarnji list.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!