Novosti / Hrvatska

'Uništio nam je život'

Sin poginulih nautičara ekskluzivno za RTL uoči presude: 'Horvatinčić je lažljivac, nikada nije ponudio konkretan iznos novca'

Sin poginulih nautičara ekskluzivno za RTL uoči presude: 'Horvatinčić je lažljivac, nikada nije ponudio konkretan iznos novca'
Duško Jaramaz/PIXSELL

Roditelji Federica Salpietra poginuli su 2011. u pomorskoj nesreći za koju se sudi Tomislavu Horvatinčiću

Život Francesca Salpietra i njegove supruge Marinele Patelle prekinut je prije šest godina, kad se u šibenskom akvatoriju u njihov brod zaletio brod Tomislava Horvatinčića.

Uslijedio je mučan sudski proces poduzetniku Horvatinčiću - uvjetna presuda koja je ukinuta i novo suđenje, čija će presuda biti objavljenja u petak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uoči trenutka odluke sin poginulih Federico Salpietro RTL-ovoj je novinarki poslao pismo u kojemu se osvrće na sudski proces i žestoko demantira Horvatinčićeve tvrdnje da mu je zagrebački poduzetnik nudio odštetu.

"Osjećam snažnu potrebu da vam izrazim svoje viđenje uoči sutrašnjeg izricanja presude", započeo je pismo upućeno kolegici Nikolini Radić Ančić.

"Gospodin Horvatinčić je više puta svima rekao da je sestri i meni nudio financijsku odštetu. Sa sigurnošću mogu izreći da nikada nije ponudio konkretan iznos novca. Ima broj mog bankovnog računa i u prošlosti su mu moji odvjetnici rekli da ponudi konkretni iznos novca. Nikada to nije učinio. Čak nas je tužio za naknadu štete i odštetu od 240.000 eura", ističe Salpietro, koji u nastavku pisma nastavlja s optužbama prema Horvatinčiću.

"Sa sigurnošću mogu reći da je lažljivac, pred sudom i pred svima. On je čovjek koji je načinio pogrešku, koji je ubio naše roditelje zauvijek nam uništivši život, a to ne želi priznati, već laže kako bi spasio sebe."

Glavni argument Horvatinčićeve obrane je da je u trenutku sudara imao tzv. sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti, zbog čega nije bio u stanju spriječiti nesreću.

Osvrćući se na suđenje, Salpietro ističe da je Horvatinčić iznio niz pogrešnih okolnosti, poput toga da je upravljački sustav broda otkazao, kao i da je pokretom ruke sugerirao njegovim roditeljima kuda da upravljaju brodom kako bi se izbjegla nesreća.

"Nadam se da će pravda izaći na vidjelo i da će njegov smiješni izgovor o sinkopi konačno biti prihvaćen kao takav. Jer ukoliko se to ne dogodi, u budućnosti bi se svi koji počine nesreću mogli vaditi na to da su je počinili zbog sinkope. Gospodin Horvatinčić mora pogledati stvarnosti u oči i preuzeti odgovornost za ogromnu pogrešku koju je napravio."

U završnom dijelu pisma Federico Salpietro ističe da i dalje voli Hrvatsku, zemlju u kojoj je dugi niz godina ljetovao. Posljednjih šest godina sestra i on žive u dubokoj tuzi, završava u pismu.

Federico Salpietro je prije nekoliko mjeseci u Parizu za Potragu progovorio o nesreći i mučnom procesu.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!