Novosti / Hrvatska

nije preporučljivo

Spavanje s mobitelom, opasnost koja će mnogima presuditi? Imamo rješenje za sve koje ovu naviku imaju zbog alarma

U svijetu na daljinski u kojem živimo, pametni telefoni postali su produžetak ruke. Uz njih i spavamo, a ne bismo smjeli

Svaku večer ista priča. Mobitel u ruke prije spavanja. Baterija prazna, vrijeme je za punjenje tijekom noći, a pametni telefon odmah je pokraj jastuka. I tako sve dok se ne uključi prvi jutarnji alarm.

Istraživanja kažu da ovu naviku ima više od 90% ljudi u dobi od 18 do 30 godina. No, ima i onih koji to ne rade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koliko je opasno spavati s mobitelom pokraj glave, još uvijek nije dovoljno istraženo. No, Svjetska zdravstvena organizacija je još 2011. godine utvrdila da emitiranje neionizirajućeg zračenja iz mobitela ima karcenogene čimbenike.

"Mobiteli baš nisu uzrok tumora na mozgu, već je to multifunkiconalan proces", rekao je Hrvoje Budinčević, specijalist neurolog.

Ipak, dr. Budinčević savjetuje da mobitel noću bude uključen na zrakoplovni način jer tada manje zrači. I da ga se drži što dalje od glave.  

"Svakako je za preporučiti da ne spavamo s mobitelom u spavaćoj sobi, da koristimo slušalice, u svakom slučaju da ih udaljimo od sebe ako ih nosimo", rekao je Budinčević. 

A nosimo ih sa sobom gotovo svugdje. Pa čak i na toalet. Iako su mobiteli neizostavni dio modernog doba, na zdravlje se treba uvijek misliti. 

Za sve oni koji spavaju s mobitelom pokraj sebe zbog alarma, ipak postoji staro riješenje, budilica.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!