Novosti / Hrvatska

čelnik mosta u direktu

Božo Petrov tvrdi da nije ruski igrač: 'Plenković nema samo anemiju, nego i amneziju'

'Nije problem razgovarati. Problem je dogovarati se da to šteti drugima. Problem je kad dužnosnici pogoduju Todoriću, to je ono što se mora spriječiti. Ne smije postojati dogovorna ekonomija'

Kako je u slučaju Agrokor sad već krenula sezona kaznenih prijava da podsjetimo na prvu kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, podigao ju je tadašnji predsjednik Sabora  Božo Petrov i to upravo zbog lažiranja financijskih izvještaja. 

Božo Petrov, predsjednik Mosta, bio je naš gost u Direktu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odakle Vama tada prije šest mjeseci informacija ili sumnja da je Agrokor lažirao svoje financije?  

"Za sadržaj kaznene prijave sam iskoristio sve ono što je pisalo u medijima. A podnio sam je iz razloga jer sam vidio da se ništa neće napraviti. Da bih napravio dodatni pritisak javnosti sam podnio prijavu. Da nje nije bilo, vjerujem da danas ne bi bilo ni ovog revizorskog izvješća, sve bi se radilo kako se radilo 20 godina".

A ako ste sumnjali zašto ste onda Todoriću dogovorili sastanak u Vladi s premijerom?

"Iz razloga da se otvori tema Agrokora u Vladi. Nisu htjeli reagirati predstavnici Vlade, premijer, ministri. Nije postojao način nego da Todorić pomisli da mu se želi pomoći ili da objasni situaciju. Tako da on nazove. On je na kraju i zatražio sastanak. Onda kada se vidjelo što se događa u Agrokoru, mi smo uspjeli nametnuti temu. Da nije bilo Mosta, ne bi toga bilo".

Taj sastanak niste sami dogovarali s njim nego preko posrednika, premijer Vas je jučer javno upitao tko Vam je bio taj posrednik?

"Mislim da Plenković nema samo anemiju, nego i amneziju. Sve sam objasnio, ima šest mjeseci. S obzirom na skupo plaćene pomoćnike u Vladi, vjerujem da on to zna. No, HDZ danas želi mene prikazati kao ruskog igrača. To je kontra zdravoj logici razuma".

Rusi su bili posrednici?

"Nisu Rusi bili posrednici. Posrednici su bili 50 ljudi s kojima sam razgovarao. Nisam ja ruski igrač, ali ni američki kao što su neki iz Vlade govorili. Ja sam hrvatski igrač. Malo nas je, ali dobivamo".

Znači, niste razgovarali s predstavnicima Sberbanke? Prvi kontakt nije bio oko tog posredovanja?

"Bio je među ostalima zadnji. Ono što je bilo bitno, bitni su bili svi razgovori s dobavljačima i proizvođačima koji su radili s Agrokorom".

Todorić je tu u pravu onda, nije on tražio sastanak u Vladi nego da su ga namamili u Vladu?

"Nije točno. Možda je bio nesiguran može li zbog Mosta doći u Vladu kao što je to prije radio. U 12. mjesecu 2016. a da to nitko nije znao HBOR je odobrio Agrokoru još jedan u nizu kredita koji su od države dobivali zadnjih 20 godina. Da bi se to spriječilo, mi smo se morali aktivirati. U trenutku kad je dobio poruku da bi bilo dobro da objasni situaciju, on se ponadao".

"Todorić je došao na sastanak i jasno rekao koliko je loša situacija u Agrokoru i da će njima nedostajati 2,3 milijarde kuna likvidnosti do 6. mjeseca ove godine. Taj podatak dovoljno govori zbog čega je došao u Vladu".

Imate li vi ikakva saznanja da je Todorić bio prisiljen potpisati lex Agrokor?

"Nemam. Todorić će te tvrdnje morati dokazati".

Slažete li se vi s tvrdnjama Todorića da su Martina Dalić i Ante Ramljak u sukobu interesa jer su sve organizirali kako bi neki njihovi partneri na tome zaradili? 

"Ono što pojavljuje sad u medijima je nešto što bi bilo pogubno za Hrvatsku ako se to pokaže točno. Volio bih radi budućnosti Hrvatske da se to ne dogodi. Ali, na to smo upozoravali zadnjih šest mjeseci. Otkako je Most izašao iz Vlade, od tada nema trasparenstnosti".

Istražno povjerenstvo, treba li se ono baviti time na čemu inzistira Todorić ili čime? 

"Izuzetno je bitno to povjerenstvo. Može utvrditi vezu koja je postojala između politike i ekonomije. I tko su svi ti dužnosnici koji su sudjelovali u tome da Todorić i Agrokor naraste do ovolikih razmjera. Bitna je transparentnost. Samo zato toga smo mogli jučer gledati izvješća. Da ona nije nametnuta od strane Mosta, danas toga ne bi bilo".

A što ima loše da političari uvažavaju najvećeg poslodavca u zemlji?

"Nije problem razgovarati. Problem je dogovarati se da to šteti drugima. Problem je kad dužnosnici pogoduju Todoriću, to je ono što se mora spriječiti. Ne smije postojati dogovorna ekonomija".

Koga povjerenstvo sve treba zvati kao svjedoke? 

"Treba zvati sve oni koji su sudjelovali u kreiranju ovakvog Agrokora. I Todorića, i Plenkovića, i bivše ministre financija. Ono što je bitno, ne smije postojati jedan žrtveni jarac. Ovdje nije funkcionirao sistem".

Hoćete li podržati zahtjev za smjenu ministra Marića, to sad opet najavljuje Bernardić? 

"Mi smo apsolvirali sve oko Marića. No, ovdje više nije samo problem Marića. Tko je Marića poslao u Agrokor na sastanak? Plenković. Tko je Marića uopće pitao da objasni kako država može pomoći? Isto Plenković.I to je razlog zašto ga toliko brani. Ne zazivam krizu Vlade, već transparentnost i poštenje".

Najgledaniji video

Izdvojeno

Reci što misliš!