Novosti / Hrvatska
Gubitak grupe 11 mlrd, obveze 56 mlrd kn

Plenković Petrovu postavio neugodno pitanje: 'Tko je posrednik koji je namamio Todorića u Vladu?'

'Forenzičari trebaju ispitati svaku stavku neprijavljenih troškova i doznati gdje je razlika u novcu zaista otišla', kazao je Ramljak te poručio kako je već podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru, protiv onih koji su 2016. bile u upravi kompanije.

Učitaj nove događaje ()

Plenković: Na pravosuđu je da konkretno izvidi karakter nepravilnosti

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon objave revizorskih izvješća za Agrokor Grupu i Agrokor d.d., izjavio da je na pravosudnim tijelima da vrlo konkretno izvide kakav je karakter nepravilnosti.

"Gubitak za 2016. je 11 milijardi kuna, smanjen je kapital za 22 milijarde kuna, neprikazani su troškovi u proteklih nekoliko godina, i činjenica je da jedna ovakva neovisna revizija prestižne svjetske kuće očito bila potrebna. Prema informacijama koje smo danas čuli, izvanredni povjerenik je podnio i odgovarajuće kaznene prijave DORH-u, i prema tome sada je na pravosudnim tijelima da izvide vrlo konkretno kakav je karakter tih nepravilnosti, koje su i prema riječima revizorske kuće mogle imati i karakter nezakonitih radnji", kazao je Plenković u izjavi novinarima nakon što je izvanredna uprava ranije prezentirala revidirana konsolidirana financijska izvješća Agrokor Grupe i Agrokor d.d. za 2016.

Plenković je naglasio da je ključan potez Vlade bilo predlaganje Saboru i donošenje zakona o izvanrednoj upravi te je istaknuo da je od siječnja, kada je Moody's snizio rejting i kada je krenula rasprava o stanju u Agrokoru, što se tiče javne komunikacije, Vlada bila izrazito obazriva i oprezna. "Poanta komunikacijske politike Vlade od kraja siječnja, moja prva izjava je bila 26. siječnja, i u veljači i u ožujku, bila je da smirujemo situaciju, da se na financijska tržišta ne prenese panika,  koja se tada stvarala", poručio je premijer.

Kao drugo, naveo je da je Vlada reagirala u momentu kada je sasvim nedvojbeno, zbog blokade i situacije koja je bila u kompaniji, nemogućnosti dobivanja svježe likvidnosti, praktički Agrokoru prijetio stečaj, koji bi prouzročio ne samo gubitak radnih mjesta za zaposlenike u kompanijama sustava Agrokor, već bi doveo do lančane reakcije ne samo OPG-ova, malih i srednjih poduzeća, nego i velikih dobavljača. "Imali bismo negativni domino efekt koji bi, siguran sam, prouzročio i lošiju turističku sezonu, imajući na umu značaj maloprodajnog lanca Konzuma", rekao je Plenković.

Sve to je spriječeno odvažnim potezom Vlade i donošenjem zakona koji je omogućio izvanrednu upravu, ustvrdio je Plenković, podsjetivši da je početkom travnja zakon aktiviran na zahtjev bivše uprave i vlasnika.

 "Sve što je uslijedilo nakon toga bio je proces konsolidacije i revizije financijskih izvješća, a sada smo u fazi da sve u okviru vremenskog roka koji je dan zakonom, a to je 12+3 mjeseca, ide prema daljnjem procesu restrukturiranja i nagodbi. Prema tome, sve što pravosudna tijela trebaju raditi, to će ona raditi neovisno o Vladi RH i bilo kojoj političkoj stranci. A ono što treba napraviti izvanredna uprava, zajedno s vjerovničkim vijećem i svima koji imaju obveze i potraživanja prema Agrokoru, proces je nagodbe i restrukturiranje. Stoga očekujem od izvanredne uprave da nastavi sa svojim radom, Vladu redovito i transparentno jednom mjesečno informira o tim aktivnostima, koje su sve javno dostupne na web strancima Ministarstva gospodarstva", istaknuo je Plenković.

Na upit novinara zašto su se tajili sastanci ministra financija Zdravka Marića i uprave Agrokora s početka godine, Plenković je odgovorio da nema nikakvih tajni.

"Dakle, ako imate nekakav proces, da vam se emancipira kriza u najvećoj kompaniji, što mislite, koji je prvi refleks? Prvi refleks je da pokušate doznati da li je to stvarno tako. Ni ja niti bilo tko drugi u Vladi to ne može znati na temelju lapidarnih informacija koje su javno dostupne. Dakle, pokušali smo prije svega izvidjeti kakvo je stanje. Pitajte gospodina Petrova s kime se on sastajao. Ja to ne znam", naveo je Plenković.

"Hajdemo malo vidjeti koga je on to kontaktirao da bi, po njegovim riječima, namamio vlasnika Agrokora na sastanak u Vladu. Evo, mene to zanima, tko je osoba koja je bila posrednik, koja je namamila vlasnika Agrokora da dođe na sastanak u Vladu 26. veljače. Ja bih to volio znati, jer to nisam znao", dodao je.

Osvrnuvši se na komunikaciju ostalih članova Vlade, kazao je da su jedno komunikacija i razgovori,  a drugo proces donošenja odluka. "Te stvari treba bitno razlikovati, i to je ono što je ključno".

Na upit može li Zdravko Marić ostati ministar financija s obzirom da se pokazalo da je bilo nepravilnosti i ranijih godina, premijer je kazao da može.  "Ako ćete vi pitati mene pitanja koja postavlja SDP, kojem je domet bio u vremenu najveće gospodarske i financijske krize od hrvatske neovisnosti selfie sa zeljem. Ovo je stvar koja je zahtijevala znanje, odvažnost, stručnost. Mi smo to pokazali. Od oporbe ni dan danas nismo čuli ništa, ni konstruktivno ni korisno", rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit, kazao je i da se dugovi Agrokora, koji premašuju vrijednost njegove imovine, neće prelomiti preko leđa građana.

 "Hajdemo pokušati otklanjati tezu o nacionalizaciji. Nema nacionalizacije. Da smo htjeli nacionalizirati kompaniju, onda bi zakon nazvali zakon o nacionalizaciji te i te kompanije, ne bi ga zvali zakon o izvanrednoj upravi s vrlo precizno ograničenim vremenskim trajanjem i mandatom, i to je ključno. U ovom trenutku proces restrukturiranja, isplata partnera, isplata dobavljača, isplata plaća, činjenica da kompanije u sustavu Agrokora rade, ne događa se niti jednom lipom sredstava koje vi i ja kao porezni obveznici plaćamo državnom proračunu", izjavio je Plenković. 

Navevši da se ove godine dogodila najbolja turistička sezona u povijesti, s više od 15 milijuna turista, s više od 11 milijardi eura prihoda, Plenković je ocijenio da se sve to ne bi dogodilo da Vlada nije reagirala.

"Počnimo valorizirati, slobodno mogu reći nakon posjeta Svetoj stolici, svojevrsni čistilišni karakter ovoga zakona i transformacijski učinak cijele ove krize u Agrokoru na način poslovanja u hrvatskom gospodarstvu i na prestanak odnosa međuovisnosti među gospodarskim subjektima i modelima poslovne prakse koja je postojala", izjavio je Plenković. 

Kazao je da se sada zagreblo jako duboko te da treba napraviti tržišno gospodarstvo onakvo kakvo ono treba biti. "To je ključ, to je glavna bit i efekt cijelog ovog procesa, koji nije jednostavan, ima jako puno aktera i jako puno različitih interesa", rekao je.

Podučio je da radi u interesu građana, stabilnosti gospodrskog i financijskog sustava i poštovanja načela diobe vlasti. "U tom okviru, jamčim da sve što ćemo dobiti od ovog procesa može jedino i isključivo biti pozitivno za Hrvatsku u 21. stoljeću", smatra premijer. 

Odgovarajući na upit o Todorićevim prozivkama da se sastajao s ljudima iz Agrokora iza njegovih leđa, Plenković je izjavio da su jedini susret s nekim iz Agrokora bili s Todorićem, jednom krajem veljače i jednom krajem ožujka, u Vladi, ne pod okriljem noći te s vrlo precizno navedenim ljudima koji su bili na tom sastanku. 

"Nema potrebe, kao neki koji su obnašali dužnost predsjednika Hrvatskog sabora, prepričavati tko je, što i kome kazao. Ali da su neki možda imali i malo više volje pa da dođu i na drugi sastanak, onda bi bili. Kao koalicijski partner u tom trenutku bili su upoznati apsolutno sa svime što je Vlada radila kako bi spriječila kolaps hrvatskog gospodarstva. Mislim da je sad polako već dosta s mistifikacijama i lažnim optužbama. To neće proći, ljudi to vide, vide tko je populist, tko nastoji nešto ušićariti, a tko je onaj tko odgovorno ima jednu te istu liniju u svakoj fazi ovoga procesa, a to je ono što radimo u Vladi i što ćemo nastojati u budućnosti", zaključio je Plenković. 

Sinčić: Lažiranje izvješća u Agrokoru je sramota za zemlju i njezine institucije

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u ponedjeljak kako je "lažiranje izvješća u Agrokoru sramota za zemlju i njezine institucije, koje su prevare desetljećima tolerirale," te smatra apsurdnim da su predloženi članovi istražnog povjerenstva za Agrokor bili u vlasti u vrijeme kad su nastale nepravilnosti navedene u revidiranom financijskom izvješću Agrokora.

"Potrebno je objediniti sve kaznene prijave koje su desetljećima podnošene protiv Agrokora, a po njima ništa nije poduzimamo, s ovima zadnjima Ramljaka i Todorića te tražiti kaznenopravnu odgovornost svih uprava", istaknuo je Sinčić u priopćenju objavljenom u ponedjeljak nakon predstavljanja revidiranih financijskih izvještaja Agrokora Grupe i Agrokora d.d.

"Sada je potpuno jasno da su svi bivši predsjednici Vlade i ministri gospodarstva, poljoprivrede, a osobito financija znali odnosno morali znati sve što se događalo oko i u Agrokoru", ustvrdio je Sinčić.

"Povlaštenim kreditima, ogromnim poticajima, koncesijama nad zemljom i izvorima vode za male iznose, toleriranjem neplaćanja poreza, kršenje radničkih prava, korištenjem bonova i brojnim drugim pogodovanjima vlasti su dozvolile da Todorić od Agrokora napravi ono što je danas. Hrvatska je premala zemlja koliko je Agrokor velik, a ogromne rupe i prevare koje su se sada pokazale ministri su sigurno uočili i mnogo prije te upravo zato tražimo njihovu političku odgovornost. Apsurdno je da su predloženi članovi Povjerenstva za Agrokor svi odreda bili ili jesu u vlasti u vrijeme kad su nastale navedene nepravilnosti", istaknuo je predsjednik Živog zida u priopćenju.

Beljak: Svjedoci smo "monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane"

 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u ponedjeljak je komentirajući revidirana izvješća Agrokora za 2016. o kojima je izvijestio izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, istaknuo kako smo svi skupa u Hrvatskoj svjedoci "monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane" te poručio kako u ovom trenutku nije spreman nekome vjerovati, "pogotovo ne nekome koga je HDZ instalirao na bilo koju funkciju".

"Svjedoci smo svi skupa u Hrvatskoj monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane. Tako da u ovom trenutku nisam spreman nekome vjerovati, pogotovo ne nekome koga je HDZ instalirao na bilo koju funkciju", izjavio je Beljak Hini.

Beljak je rekao da ono što priča Ivica Todorić, ako je istina, su strašne stvari, da mu država želi preoteti kompaniju, manje-više, to je njegova suština. S druge strane, kaže Beljak, imamo podatke o milijardama, o ciframa koje su nezamislive.

"I ja u toj cijeloj priči doista ne znam što bih rekao. Ako je istina jedna ili druga strana, ili obje, ja doista ne znam o čemu se radi", kaže čelnik HSS-a.

Komentirajući to što je Ramljak rekao da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, Beljak je rekao da je to za očekivati jer cijela javnost očekuje da će "netko stradati u toj cijeloj priči".

"To visi u zraku. To je jasna stvar, a ja tu ne bih ništa posebno komentirao, jedino kažem, s jedne i s druge strane pljušte nevjerojatne optužbe. Ponavljam još jedanput, i čini mi se da je to proizvod, da je to jedan katastrofalan kraj u principu HDZ-ovog privatizacijskog modela, po čemu je sve i nastalo. I to mislim da nije Agrokor jedini, on je samo najveći u toj cijeloj priči od 'balona od sapunice' koji je trebao prije ili kasnije puknuti", rekao je Beljak. 

"To je model koji je krenuo od 1990-tih, koji je išao dok je mogao ići, a to očito više ne ide. Dakle, krivac je onaj koji je osmislio taj model - a to je HDZ", poručio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak. 

Vlada RH: 'Izvješća pokazuju težinu problema koje je u Agrokoru stvorio njegov vlasnik Ivica Todorić'

Nakon objave revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor, koje je proveo Price Waterhouse Coopers, a predstavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, priopćenjem se oglasila i Vlada Republike Hrvatske.  

"Financijski izvještaji Agrokora za 2016. godinu pokazuju da postoje velike računovodstvene nepravilnosti koje 'mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje'. Vlada RH očekuje da izvanredni povjerenik poduzme sve zakonom propisane radnje  kako bi se utvrdila odgovornost za brojne utvrđene nepravilnosti. Vlada očekuje da nadležne institucije svoj posao obave savjesno, odgovorno i u primjerenim rokovima. VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

Petrov: 'Očigledno je da nije funkcionirao sustav, nema jednog žrtvenog jarca'

Predsjednik MOST-a Božo Petrov komentirao je izvješće revizije o Agrokoru. 

Čelnik Mosta kaže kako misli da je svima danas jasno zbog čega je Most inzistirao na raščišćavanju problematike Agrokora. 

"Bez obzira na tešku situaciju transparentnost koju je Most nametnuo je najveća dobit koju Hrvatska ima i na tome ne treba stati", kaže on. 

O kaznenoj prijavi koju je podnio protiv Todorić kaže: "Očigledno je da nije funkcionirao sustav, nema jednog žrtvenog jarca. Gdje je u svemu ovome danas odgovornost HANFA-e, Ministarstva financija, Porezne uprave, HNB-a? To je pravo pitanje."

"Mi smo prije 6 mjeseci rekli da u Agrokor Porezna uprava nije provirila 10 godina. Šest mjeseci ponavljamo, toliko se šuti, Ako su svi šutjeli deset godina onda ja ovdje mogu govoriti samo o prikrivenom organiziranom kriminalnom pothvatu"

Brojke ga nisu iznenadila jer, kako kaže, uporno govori o tome.

Dalić: 'Todorić i uprava su vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga'

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić obratila se javnosti vezano uz revizijsko izvješće Agrokora. 

"Podaci koji su danas predstavljeni za Agrokor koju je revidirala revizorska kuća, u ogromnoj su razlici u odnosu na ono što je Todorić prikazivao. Ta ogromna razlika jasno pokazuju zbog čega je Todorić zatražio primjenu zakon. Todorić i uprava su vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga. Cijela Agrokor grupa je bila zrela za stečja. Primjenom zakona je očuvana stabilnost godspodarstva. Danas, gledajući financijske izvještaje, rast ne bi bio moguć. Ono što građani trebaju razumjeti, izvješća se odnose na početno stanje. Na stanje koje smo prevladali. Rezultat je stabiliziranje Agrokora i pozitivni trendovi. Upravo očuvanje vrijednosti je najbolji zalog i ulog u uspješno postizanje nagodbe. To će biti težak proces. Ono što je u ovom trenutku bitno, je okrenuti se u Agrokoru u postizanju rokova. VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

Bernardić: 'Premijer još nije odgovorio ni na jedno suštinsko pitanje. Tko je pisao Lex Agrokor?'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u središnjici SDP-a daje izjavu za medije povodom objave izvješća revizije o Agrokoru.

"Ako su ovi podaci točni, Todorić to nije mogao raditi bez pomagača. Riječ je o širokoj mreži suradnika iz politike i biznisa", kazao je Bernardić te pozvao Plenkovića da se očituje o rezultatima revizije.

"Plenković još nije odgovorio ni na jedno suštinsko pitanje. Tko je pisao Lex Agrokor? ... Očito petljaju, muljaju, skrivaju istinu i lažu, i sad su se sapleli u laži", istaknuo je Bernardić.

"Ako se i lipa izgubi zbog Lex Agrokora, netko će morati odgovarati za to", dodao je.

"Javnost očekuje da se istražno povjerenstvo za Agrokor osnuje, građani to očekuju. Više nema nikoga u Hrvatskoj tko misli da istražno povjerenstvo ne treba osnovati", rekao je. Više pročitajte OVDJE.

Todorić: 'Laž je da je išta u Agrokoru bilo skrivano, uskoro ću objaviti cjeloviti osvrt

"Laž je da je išta u Agrokoru bilo sakrivano, prema bilo kome. Ali najvažnije je da li je bilo sakrivano prema PWC-u koji je revidirao izvješće. Agrokor i ja osobno smo s PWC-om potpisali ugovor prije nego je došla izvanredna uprava i svu dokumentaciju prezentirali revizorima. Sa svojim timom financijskih stručnjaka analiziram danas prezentirano izvješće i uskoro ću dati cjeloviti osvrt", napisao je Todorić u najnovijoj objavi. Više pročitajte OVDJE.

HNS: 'Zanima nas isključivo budućnost Agrokora i radna mjesta'

"S obzirom na brojne medijske upite naglašavamo da se u sudske procese ne želimo miješati, njih vode za to nadležne institucije. Zanima nas isključivo budućnost Agrokora i radna mjesta, a ne potencijalna individualna odgovornost bilo koga, pa tako, ni Bože Petrova, Zdravka Marića ili Andreja Plenkovića. Pozivamo sve aktere na hrvatskoj političkoj sceni na ozbiljnost i odgovornost u javnoj komunikaciji u slučaju Agrokor", stoji u priopćenju HNS-a. Više pročitajte OVDJE.

Anka Mrak-Taritaš (GLAS): Potvrđeno ono na što se sumnjalo

Predsjednica stranke Građansko liberalni savez (GLAS) Anka Mrak-Taritaš komentirala je revidirano financijsko izvješće za cijeli koncern Agrokor objavljeno u ponedjeljak istaknuvši da je ono potvrdilo sve ono na što se sumnjalo pritom izrazivši žaljenje što prošlog tjedna u Saboru nije osnovano istražno povjerenstvo za Agrokor.

"Sve ono na što smo sumnjali od proljeća sada se pokazalo da je tome tako. Loše upravljanje, rođački kapitalizam koji će u konačnici djelomično platiti i hrvatski porezni obveznici, sprega privatnog kapitala i države",  izjavila je Mrak-Taritaš za Hinu.

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!