Novosti / Hrvatska

"natječaj iz 1945."

Šprajc na samo sebi svojstven način prokomentirao otvaranje ponuda za nove borbene zrakoplove

'Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na natječaj iz 1945, ali nema veze, ionako živimo negdje u tom vremenu'

U Ministarstvu obrane službeno su otvorene ponude za nabavku borbenih aviona. Ponude su poslale 4 zemlje.

Tako Sovjetski savez nudi eskadrilu svojih najboljih ratnih lovaca Jak-9. Jakovljevi su se dokazali na svim bojištima, lete brzinom od 600 km/na sat a u naoružanju imaju top od 20 milimetara. Cijena je povoljna. ali MORH će se vjerojatno odlučiti za nekog proizvođača zapadnih saveznika. 

Tu je recimo odličan njemački Meseršmit BF 109. Izuzetno moderan lovački avion, prvi sa monokl kabinom a i kotači mu se mogu uvlačiti. Naoružan je sa dva mitraljeza i jednim topom od 20 mmm. Dokazali su se u španjolskom građanskom ratu a njemački letački as Erih Hartman u njemu je osvojio 352 zračna dvoboja. "Das avion", što bi rekli. 

Ipak valja podsjetiti da se ni Meseršmit nije mogao nositi s onim što Hrvatskoj nudi Velika Britanija: već sada legendarni lovac - bombarder Spitfire Super Marine. Riječ je o jednom od najbržih zarakopllova na svijetu koji leti brzinom od 750 km/H, izgrađen je od lakih legura a krila su mu prekrivena čvrstim platnom. Naoružan je s četiri fiksna mitraljeza i dva fiksna topa od 20 mm a može nositi čak dvije bombe ispod krila.    

Jednako interesantna je i američka ponuda ne samo zbog ponude nego najviše zbog Amerike. Amerikanci nam nude P-51 Mustang, lovački avion čak brži od Spitfajera, Mustang ide do 755 km/h i sa najvećim doletom od čak 2700 kilometara.

Naoružan je sa čak 6 Browing strojnica, nekoliko projektila a može nositi oko 450 kilograma bombi. To je i najskuplji avion u ponudi, ali Amerikanci uz njega nude i obilazak Bijele kuće što će se sigurno svidjeti državnom vrhu. 

Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na natječaj iz 1945., ali nema veze, ionako živimo negdje u tom vremenu, kojekakvi Fantomi i Gripeni od 500 milijuna eura su za neke moderne države, a ne za zemlju gdje još uvijek raspravljamo tko su bili ustaše i švabe, za zemlju gdje župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa osim narodu koji kao i 45. bježi prema Bleiburgu i dalje prema Zapadnim saveznicima. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana je objavila novi video
  NOVI VIDEO Hana Rodić otvorila dušu: 'U osnovnoj školi bila sam najveći luzer, a u srednjoj buntovnica'

  Hana je u novom videu otkrila brojne detalje o sebi i svojoj vezi s Goranom

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!