Novosti / Hrvatska

korištenje simbola

Doznajemo: već bi se iza Nove godine trebalo znati kako će vladajući trajno riješiti problem pozdrava 'Za dom spremni'

Hrvatska bi brže od očekivanog mogla dobiti zakon o korištenju simbola i znakovlja totalitarnih režima.

Hrvatska bi brže od očekivanog mogla dobiti zakon o korištenju simbola i znakovlja totalitarnih režima. No, dok se čeka na rješenje vladajućih, dio oporbe ima svoj prijedlog potpunu zabranu korištenja Za dom spremni.

Već iza Nove godine, kako RTL doznaje,  trebalo bi se znati kako će Vladajući trajno riješiti problem pozdrava Za dom spremni. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ministarstvo pravosuđa uputit će zakon u proceduru. Za očekivati je, prema najavama, prvi drugi mjesec sljedeće godine da bi išao prijedlog zakona u javnu proceduru, savjetovanje, a nakon toga i u saborske klupe", rekao nam je Milorad Batinić.

IDS pak kroji izmjene kaznenog zakona u kojima će tražiti da sva fašistička obilježja budu potpuno zabranjena i strogo kažnjena.

"Kazne sigurno u skladu kao i sa zakonima  u Njemačkoj i Italiji, to možda prepustimo sudu, ali u svakom slučaju išlo bi se prema zabrani, a onaj koji ne poštuje da bude kažnje, da li će biti novčana ili zatvorska kazna, prepustit ćemo struci", poručuje saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika.

Rješenja oporbe u trenutku kada je pozdrav "Za dom spremni" postao vruća tema premijera ne zanimaju previše.

IDS će zato imati podršku SDP-a koji je i sam u travnju predlagao interpelaciju o Radu Vlade i tražio da upravna tijela provedu nadzor nad statutima udruga koje u svom znakovlju koriste sporne simbole.

"Smatramo da je sa dvije odluke ustavnog suda iz 2016. jasno što predstavlja taj pozdrav i da prema postojećem zakonima u RH promovira rasističku idologiju i ne bi trebao biti sa pravom javnosti", ističe Arsen Bauk.

Njihovi partneri iz HSS-a nisu za potpunu zabranu.

"Što se tiče zabrana, ja sam protiv zabrana, prije sam za edukaciju da se mlade nauči kakvo sve zlo je rađeno u 2.svj ratu pod tim pozdravom i milisim da bi onda ta problematika, bila drukčija nego danas, rekao nam je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Vladajući smatraju da će njihovo cjelovito zakonsko rješenje riješiti sve probleme i da sporni pozdrav neće izazvati spor u koaliciji.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Kolinda Grabar-Kitarović, Tomislav Špiček s kćeri
  15 GODINA RTL-a FOTO - Predsjednica rijetko kad ima vremena za ćaskanje, ali za simpatičnog gospodina Špičeka svatko ga nađe!

  Kako je to izgledalo, pogledajte u našoj galeriji!

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!