Novosti / Hrvatska

SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Andrej Plenković pozvao čelnike parlamentarnih stranaka na konzultacije!

Andrej Plenković pozvao čelnike parlamentarnih stranaka na konzultacije!
Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao na konzultacije predsjednike parlamentarnih stranaka

ZAGREB - Predsjednik vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na konzultacije u četvrtak u 13 sati u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom, priopćeno je iz Banskih dvora.

Hrvatski premijer u više je navrata kazao kako se priprema sastanak sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom s graničnim prijeporom kao glavnom temom te da bi do njega trebalo doći u Zagrebu do kraja rujna. Slovenija inzistira na primjeni odluke Arbitražnog suda, dok Hrvatska tu odluku ne priznaje.

Više o temi:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

EKSKLUZIVNO: Razgovarali smo s mladim političarom koji Slovence plaši ratom s Hrvatskom

S obzirom da neki zveckaju oružjem, provjerili smo s čime raspolažu hrvatska i slovenska vojska

Hrvatski sabor je 29. srpnja 2015. na izvanrednoj sjednici jednoglasno donio zaključak kojim obvezuje Vladu RH na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između vlada dviju država zbog bitne slovenske povrede arbitražnog sporazuma i nepovratne kontaminacije postupka. Hrvatska vlada to je i učinila dan kasnije.

Hrvatska je, naime, nepovratno kontaminiranim i kompromitiranim ocijenila arbitražni proces  jer je otkriveno da su se slovenski predstavnik  Arbitražnom sudu Jernej Sokolec i djelatnica slovenskog ministsrstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska stoga nije priznala kasniju odluku Arbitražnog suda o razgraničenju sa Slovenijom, ističući da se to pitanje treba riješiti bilateralno.

U Ljubljani bi se u četvrtak trebala održati sjednica slovenskog parlamentarnog odbora koji će raspravljati o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke.

Sjednicu je sazvao predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a.

Slovenski premijer Miro Cerar zadnjih je dana više puta pozvao da se sjednica otkaže nazvavši temu "potpuno neprimjerenom". Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju krivi signali u vezi spora s Hrvatskom jer Slovenija arbitražnu odluku namjerava implementirati na miran način.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!