Novosti / Hrvatska

POVJESNIČAR I PISAC

Umro Slavko Goldstein: ugledni intelektualac napustio nas u 90. godini života

Umro Slavko Goldstein: ugledni intelektualac napustio nas u 90. godini života
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Goldstein je imao bogatu karijeru, a među njegovim najpoznatijim projektima su Povijest hrvatske književnosti, Rječnik hrvatskog jezika, Rječnik stranih riječi Vladimira Anića

Slavko Goldstein, ugledni pisac, povjesničar i suosnivač HSLS-a, umro je u 90. godini života u Zagrebu. Slavko Goldstein je rođen 22.08.1928. u Sarajevu. Studirao književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ujedno je bio i jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Goldstein, koji je imao bogatu karijeru, bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus te utemeljitelj  naklada Liber i Novi Liber.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bio je predsjednik Židovske općine u Zagrebu te Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger te predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac. Među njegovim najpoznatijim projektima su Povijest hrvatske književnosti, Rječnik hrvatskog jezika, Rječnik stranih riječi Vladimira Anića. 

Goldstein je bio i suautor Hrvatskog enciklopedijskog rječnika 2002., a zaslužan je i za izdavanje pretisaka temeljnih djela hrvatske kulturne baštine Danice ilirske (1835 – 49), Misala po zakonu rimskog dvora (1483), Vrančićevog petojezičnog Rječnika (1595).

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!