Novosti / Hrvatska

Lik i djelo hrvatskog premijera

Skica za portret Andreja Plenkovića: don Anemio danas slavi godinu dana od izborne pobjede!

Godina koja će se pamtiti po letećim izmjenama igrača četvrtina je mandata četrnaeste Vlade. U ostale tri četvrtine nadamo se boljem rezultatu

Dan Anemio danas slavi godinu dana od pobjede na hrvatskim parlamentarnim izborima. Samo dva mjeseca prije, Andrej Plenković je postao predsjednik HDZ-a i stranku koja je bila popularna kao poplava, doveo do dvije izborne pobjede. Osim parlamentarnih HDZ je s Plenkovićem dobio i lokalne izbore. S druge strane, vlast mu na svakom glasanju u Saboru visi o koncu, ali s treće strane na vidiku još nema ni čovjeka ni stranke koji bi ga mogli ugroziti. Lik i djelo hrvatskog premijera secira Leona Šiljeg.

Poput Rockya ušao je u politički ring prije točno godinu dana. Od tada runde se samo redaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Siguran sam da smo nakon ovakve pobjede danas sutra stranka koja će imati privilegiju da formira stabilnu buduću Hrvatsku vladu za sljedeće četiri godine", kazao je Andrej Plenković (11. rujna 2016.)

Ovako je izgledao i govorio Andrej Plenković tada, a ovako danas.

"Izbori su bili za mene prije 100 godina - otprilike - koliko se stvari dogodilo u ovih 12 mjeseci. Idemo gledati naprijed", kazao je 11.rujna 2017.

Jer kad se pogleda unatrag: koalicija s MOSTOM, pa s HNS-om, porezna pa obrazovna reforma i kriza u Agorokoru zbog koje je puklo prvo partnerstvo u Vladi.

"Molim tajnicu vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra", rekao je Plenković, 27.travnja 2017.godine.

Osim što je razriješio ministre - što je premijer Plenković napravio u godinu dana? Politički analitičar Ivica Relković kaže premijer zasad - samo najavljuje.

"Andrej Plenković je hrabro najavljivao, ali nije još ništa zatvorio i sve je ostalo otvoreno. Hrabro je najavio rješavanje INE, hrabro je najavio i da će Agrokor riještiti da Hrvatska neće biti  destabilizirana - hrabro je najavio promjenu političkog partnera kad su ga svi napadali", smatra Ivica Relković, politički analitičar.

Od briselskog diplomata do predsjednika stranke pa Vlade u kratkom vremenu. Mijenjale su se pozicije, ali i način na koji Plenković govori.

"Odite vi na izbore, pa pobijedite pa onda planirajte proračun", kazao je 21. lipnja 2017.godine.

"Da li mislite da ja trebam promisliti što kažem? To vi meni hoćete reći? Fanscinantni ste. Vi ste fantatsični. Zašto? Ja samo pitam. Broj netočnih informacija je čudo.
Povjerenstvo je moje, kako god okrenete!", izjavio je 1. rujna 2017. godine.

"Neizbježno se mijenja komunikacija tako kako se mijenja većina u parlamentu, ne možete komunicirati isto kao kad imate apsolutnu većinu i kada imate jedva većinu. On je rekao na početku. Ovo će biti moja vlada, ja sam taj koji zapošljava i otpušta ministre", ističe Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak.

Nekad 91 potpis kroz mjesece se topio. U stranci je ostao bez Hasanbegovića, u Vladi bez Ive Stiera, a manjinci su zbog ploče u Jasenovcu i pozdrava Za dom spremniprijetili: Ili ploča ili Vlada. 

U godini dana premijer gasi požare - metaforički i doslovno. Zbog političkog požara s Mostom, vatru je ugasio s HNS-om ali se zapalio sam HNS.  Ministra obrazovanja Pavu Barišića kojeg nije dao usprkos aferi Plagijat na kraju je zamijenila Blaženka Divjak.

"Pred Andrejem Plenkovićem je zatvaranje. Dvije su vlade u pitanju, iako je formalno jedan. I zato mu možemo sada još malo oprostiti preko ljeta i fizičko i metaforičko gašenje požara. Gašenja požara više nema, počela je jesen i Andrej Plenković mora rješavati sve svoje probleme", smatra Relković.

Godina koja će se pamtiti po letećim izmjenama igrača  četvrtina je mandata četrnaeste Vlade. U ostale tri četvrtine nadamo se boljem rezultatu.  

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!