Novosti / Hrvatska

nakon terorističkog napada

Divjak: 'Preporuka MZO-a školskim odborima je odgoda maturalnih putovanja u Španjolsku'

Prema informacijama koje su do sada dostavile škole, sljedeći tjedan više od 1500 učenika planira maturalno putovanje u Kraljevinu Španjolsku

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preporučila je u petak školskim odborima odgodu svih maturalnih putovanja u Kraljevinu Španjolsku, u koju sljedeći tjedan planira otputovati više od 1500 hrvatskih učenika.

Ministrica Divjak ističe da su školski odbori zaduženi za konačne odluke, no s obzirom na sigurnosne procjene Ministarstva vanjskih i europskih poslova, preporučuje odgodu svih maturalnih putovanja u Španjolsku, u kojoj su se u zadnja dva dana dogodili teroristički napadi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema informacijama koje su do sada dostavile škole Ministarstvu obrazovanja, sljedeći tjedan više od 1500 učenika planira maturalno putovanje u Kraljevinu Španjolsku.

PROČITAJTE JOŠ:

>> Teroristički napad u Barceloni: broj mrtvih popeo se na 14, a policija uhitila četvrtu osobu povezanu s terorističkim napadima

>> Sedmogodišnji dječak nestao nakon napada u Barceloni: djed pokrenuo potragu za unukom putem Facebooka

>> Hrvatica iz Barcelone za Direkt: 'Očekivano je da će biti napad u Barceloni, ali kad se to dogodi ispred vrata gdje svaki dan prolaziš nije ti svejedno' 

>> Uznemirujuće fotografije iz Barcelone: kombi se zaletio u skupinu pješaka u poznatoj turističkoj ulici

Turističke agencije: Većina aranžmana već uplaćena, dio maturanata već je u Španjolskoj

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, koje pokriva sve agencije u Hrvatskoj, izjavio je ranije Hini da je većina aranžmana već uplaćena agencijama u Španjolskoj, pa tu mogu nastati i pravni problemi vezani za eventualno otkazivanje i povrat novca, no da će u njihovom rješavanju  jako  važan biti stav hrvatske Vlade.

Potvrdio je i da je Španjolska, uz Prag i Grčku, i dalje jedna od najomiljenijih destinacija hrvatskih maturanata, te da ih tisuće odlaze na područje Costa Brave, u blizini Barcelone, gdje je sinoć u terorističkom napadu, prema posljednjim podacima, ubijeno 13 osoba, a više od stotinu ih je ozlijeđeno. 

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain kaže da je većina putovanja dogovorena za posljednji tjedan kolovoza, no da je jedan dio grupa već u Costa Bravi.  

"Svi maturanti koji su trenutno u Lloret de Maru, dobro su, nitko od njih nije bio sinoć u Barceloni i njihovi se programi odvijaju prema planu", rekao je Fain Hini.

Što se tiče putovanja zakazanih za udarni termin od 23. do 30. kolovoza, i on ističe da se  čeka očitovanje ministarstava obrazovanja i vanjskih poslova te će se sukladno tome reagirati. "Sve je spremno i organizirano, hoteli su dogovoreni jer je samo nekoliko dana do putovanja", rekao je Fain.

Upitan za mogućnost promjene maturalnih destinacija kaže da će svaka agencija i svaka grupa morati to odlučiti za sebe. "Sve je moguće, ali treba vidjeti kakvo će biti razumijevanje partnera u Španjolskoj i osiguravajućih kuća", kaže Fain.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Superpar stala
  SUPERPAR Goran uložio 555 kuna na Hanu: 'Jučer je baš nokte napravila i nisam siguran hoće li ući u štalu'

  Došlo je vrijeme za prvo klađenje muškaraca na svoje partnerice koje čeka prvi zadatak, a prije toga je Enis djevojkama dao rukavice da izaberu koje će boje biti njihovi timovi

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!