Novosti / Hrvatska

pitali smo stručnjake

Premijer zaustavio mjere svojih ministara, Tolušić i Marić šute: je li vrijeme za ostavke u Vladi?

Jednim premijerovim intervjuom raspaljena su dva šamara ministrima - poljoprivrede i financija. Poznat kao onaj koji žestoko brani svoje ministre, pa i po cijenu pada Vlade, ovaj put Plenković je na to malo zaboravio

Marić kaže porez na nekretnine, Plenković kaže stop. Tolušić uvede veće uvozne takse, Plenković kaže ne može. Premijer je jednim potezom zaustavio dvije inicijative svojih ministara. A Zdravko Marić porez je branio samo dan prije odgode. 

"Vjerujte mi da bih ja bio prvi koji bi potpisao peticiju protiv nekog novog nameta. Dakle, ponavljam još jednom, porez na nekretnine nije nikakav novi namet", rekao je Marić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potpuno suprotno HDZ je govorio kada je SDP htio uvesti porez na nekretnine.

"Stav HDZ-a je da bi to bio najveći socijalni udar u povijesti Hrvatske države", izjavio je Šuker 2013. godine. 

Porez na nekretnine premijer je, kaže, odgodio jer javnost i lokalne zajednice nisu informirane. U slučaju Tomislava Tolušića, izravno je rekao da odluka nije bila dobra i dao mu kratak rok da riješi problem koji je stvorio. 

"Premijer je jednostavno prekoračio preko ministara i učinit će to još koji puta sa jednom jedinom idejom, a to je da očuva svoju većinu u parlamentu, odnosno svoj utjecaj u stranci", smatra Žarko Puhovski, politički analitičar.

Obje odluke su povučene pod pritiskom - Tolušićeva mjera pod pritiskom susjednih zemalja, a porez na nekretnine pod sve jačim pritiskom građana. 

Iako je porez na nekretnine već odavno izglasan u Saboru, u takozvanoj sezoni kiselih krastavaca, o njemu su počeli pričati svi - od blogera satiričara preko Hameda Bangoure do aktivista Živog zida. 

"Predsjednik Vlade je zbog pritiska koji je stvoren u javnosti odustao od poreza na nekretnine bez obzira što se to davnih dana predlagalo i odlučio je gasiti požar", rekao je Božo Petrov.

O takvom pritisku puno zna bivša premijerka. Ona, kaže, tada nije popustila.

"Kad si na vlasti onda moraš biti suočen s tim da donosiš odluke koje će biti i nepopularne i kojima neće svi pljeskati", rekla je Jadranka Kosor.

Naši analitičari nedvojbeno tvrde -  ovim činom Plenković je Tolušiću oduzeo kredibilitet.

"Ministar Tolušić bi trebao dati ostavku, kad bi se ponašao kao neovisan čovjek", dodaje Puhovski.

"Ja bih, naravno, ozbiljno razmislila o mogućnosti ostanka u takvom kolektivu", zaključila je Kosor. 

No, ne da nema ostavke, nego su i jedan i drugi ministar nestali iz javnosti. Možda i zato jer znaju kako se Plenković razračunava s neistomišljenicima.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!