Novosti / Hrvatska

gledanje tv-a

RTL Danas istražuje: tko i po kojoj osnovi naplaćuje iznajmljivanje televizora pacijentima u hrvatskim bolnicama

Iznajmljivač, koji ne želi pred kamere, priznaje nam da on ugovor - nema.

RTL-ovoj redakciji javio se gledatelj uzrujan spoznajom da se pacijentima u nekim zagrebačkim bolnicama naplaćuje gledanje televizije. Krenuli smo tragom te informacije i otkrili da se  iznajmljivanja televizora - u nekim  bolnicama - obavlja bez ugovora. Kamo ide taj novac?

Najam televizora za 20 kuna - oglas koji stoji na svakom katu Klinike za plućne bolesti Jordanovac. A tako je i u ostalim klinikama KBC-a  Zagreb. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako i je u bolnicama Europske unije ali s jednom velikom razlikom - bolnice imaju ugovor s tvrtkom koja televizore  iznajmljuje. U zagrebačkom slučaju, iznajmljivač, koji ne želi pred kamere, priznaje nam da on ugovor - nema. 

U bolnice ga, kaže,  puštaju jer i osoblju odgovara da im pacijenti manje dosađuju. Kaže da ponekad televizor dostavi i za njihove potrebe - podrazumijeva se besplatno.
U Ministarstvu zdravstva odgovornost kažu da je to pitanje za upravu bolnice. A iz KBC-a Zagreb nakon dva dana inzistiranja stiže odgovor: "KBC Zagreb nije provodio postupak niti zaključivao ugovor ni sa kime, a vezano uz uslugu iznajmljivanja TV aparata pacijentima ili nešto slično".

A ipak u njihovim prostorima se televizori iznajmljuju već nekoliko mjeseci, iako sada tvrde da brzo reagiraju i na nedozvoljene reklame u bolničkom prostoru. 
U splitskom KBC-u uprava je potpisala ugovor s privatnikom koji iznajmljuje televizore i od toga bolnica ima nekakvu dobit. Koliku - ravnatelj ne otkriva.   

"Oni imaju paušal koji moraju mjesečno davati bolnici, ugovor traje još jednu godinu", kaže Ivo Jurić, ravnatelj KBC Split.

U Klinici za dječje bolesti, poznatijoj kao "Klaićeva" televizor je u svakoj sobi. Kao i   internet te playstation. 

"Zahvaljujući naravno donacijama, srećom imamo dovoljno roditelja, dobrih ljudi koji organiziraju akcije, i kao što vidite iza mene to su najmoderniji uređaji i djeca imaju 24 sata dnevno program koji mogu gledati", izjavio je Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Zagrebački iznajmljivač televizora kaže nam da isti posao obavlja i u bolnicama Merkur, Dubrava i Fran Mihaljević. No u KB Dubrava su nam neslužbeno rekli da su njegove reklame  poskidali.

Izdvojeno

 • Novi treneri 'Života na vagi'
  OD JESENI NA RTL-U Maja Ćustić i Edin Mehmedović treneri su u četvrtoj sezoni RTL-ova showa 'Život na vagi'!

  Snimanje četvrte sezone RTL-ovog showa „Život na vagi“ u punom je jeku, a nove kandidate osim nove lokacije na kojoj se snimanja odvijaju čekaju i novi treneri

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!