Novosti / Hrvatska

Dobar odmor

Saborski zastupnici na godišnjem: za 64 dana bez posla primit će najmanje 30 tisuća kuna

Iako je jedan od zadataka zastupnika da budu tu za građane koji trebaju njihov savjet, pomoć, vrata ureda bit će im zatvorena do jeseni

Ustavom su im zagarantirana 62 dana, a kako 15. rujna pada u petak, saborski zastupnici dobit će i dva dodatna dana za odmor. 

"Ja smatram da Hrvatska i stanje u kojem se nalazimo jednostavo nema vremena dva mjeseca čekati godišnji odmor i naša sunčanja, i smatram da je do zastupnika 
da odluči da li će raditi ova dva mjeseca ili ne. Nadam se da će većina njih odmoriti koji dan i nastaviti raditi", kazala je Ivana Ninčević-Lesandrić saborska zastupnica Mosta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I tijekom odmora primat će punu plaću - između 13 i 18 tisuća kuna. Na račune će im sjesti i mjesečni paušal od 1500 kuna za rad na terenu. Građanima previše!

U prvoj polovini godine potrošili su 4,7 milijuna kuna, najviše na korištenje osobnih automobila u službene svrhe te za stanarine. Održali su četiri sjednice u trajanju od 632 sata i 46 minuta. Donijeli su 123 zakona, stanku su zatražili 136 puta, a za riječ su se javili gotovo 10 tisuća puta.

"Pa uvijek se može više i bolje, i sigurno da je uvijek pitanje i kod nas samih zastupnika na koji način doprinijeti još većoj kvaliteti rada. Nisam za to da bude što veći broj replika pa da time doprinesemo brojci, već da se zaista čuju nove ideje, nove kritike", kazala je Branka Juričev-Martinčev, saborska zastupnica HDZ-a.

Rekorderi u Sabornici su Mostov Miro Bulj i Ivan Pernar iz Živog zida. Svaki se za riječ javio 530 puta. U prvih pet najaktivnijih su i SDP-ov Gordan Maras i HDZ-ov Branko Bačić. Ali 9-ero zastupnika nije progovorilo nijednom. 

"Malo je nezgodno sam sebe ocjenjivati. Zastupnici i svi drugi dužnosnici račun polažu građanima na izborima, a o tome jesu li  građani zadovoljni vidjet ćemo za 3 i pol godine ili prije, ako prije budu izbori", smatra Arsen Bauk, SDP-ov zastupnik.

Predsjedniku Vlade i ministrima postavili su 349 pitanja. Najviše iz redova SDP-a, a upola manje iz HDZ-a. Najposjećenija zastupnička stranica je ona HDZ-ova Steve Culeja. Izrečeno im je 49 stegovnih mjera, a prvi put u povijesti Sabora, dvojicu zastupnika iz Sabornice je izbacivala saborska straža. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!