Novosti / Hrvatska
ZAMIJENILA STIERA

'Labava' većina potvrdila Mariju Pejčinović Burić za novu ministricu

Sa 78 glasova za, 35 protiv i nula suzdržanih, Hrvatski je sabor izglasao povjerenje Mariji Pejčinović Burić.

Učitaj nove događaje ()

Labava većina potvrdila Pejčinović Burić za novui ministricu

Odbor je potvrdio Mariju Pejčinović Burić za novu ministricu vanjskih i europskih poslova. RezulTati glasovanja za novu ministricu su 78:35, te je labava većina potvrdila Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti ministrice vanjskih i europskih poslova te potpredsjednice Vlade.

 

 

Porodiljne naknade napokon izglasane

4000 za zaposlene drugih šest mjeseci umjesto oko 2600 kuna. Za nezaposlene 2300 punih godinu dana, umjesto 1600 kuna.

Novi zastupnici prisegnuli

Sabor je prihvatio sve odluke MIP-a pa su novi zastupnici položili prisegu.

O zakonu o koncesijama ovaj se tjedan neće glasati

Kako neslužbeno doznajemo, ovaj tjedan ipak se neće glasati o zakonu o koncesijama jer se čeka da se Vlada očituje o amandmanima.

Otočani Markov trg pretvorili u plažu

Prosvjednici inicijative Pokret otoka protiv Zakona o koncesijama pretvorili su Markov trg u plažu.

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Više o njihovom prosvjedu pogledajte OVDJE!

MIP: Prestaju zastupnički mandati Ivanu Vrdoljaku (HNS) i Blaženku Bobanu (HDZ)

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) suglasilo se u ponedjeljak o prestanku zastupničkih mandata HNS-ova Ivana Vrdoljaka i HDZ-ova Blaženka Bobana.

Vrdoljak, donedavni predsjednik HNS-a, koji je prvo zatražio da mu mandat miruje, sada je podnio ostavku na zastupničku dužnost. O tome je pisano izvijestio predsjednika Sabora, pozivajući se na Zakon o izborima zastupnika i ne konkretizirajući razloge ostavke.

Vrdoljakov je mandat mirovao od 9. lipnja i od tada ga u Saboru mijenja Stjepan Ćuraj.

Mandat prestaje i HDZ-ovu Blaženku Bobanu koji je u Sabor ušao kao zamjena Damiru Krstičeviću, Boban je nedavno izabran za župana splitsko-dalmatinskog, što je dužnost nespojiva sa zastupničkom. HDZ je stoga odlučio da u Sabor uđe Ante Bačić.

Davoru Ivi Stieru, koji je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova, MIP je odobrio aktiviranje mandata.

Zastupnička mu dužnost počinje 22. lipnja, osam dana od dana podnošenja zahtjeva za 'aktiviranjem'.

Draženu Bošnjakoviću, kojem je Sabor dao povjerenje da bude ministar pravosuđa, te Andri Krstuloviću Opari, koji je izabran za splitskog gradonačelnika, MIP je odobrio početak mirovanja mandata te prihvatio HDZ-ov prijedlog da ih mijenjaju Ivan Šuker i Ante Babić, koji su već 'sjedili' u Saboru, Šuker i više puta.

MIP-ove odluke treba potvrditi Hrvatski sabor.

Od ranog jutra živo u Saboru i ispred

U ponedjeljak od ranog jutra živo je i u Hrvatskom saboru i ispred – dok u saborskoj zgradi zasjeda Klub HDZ-a na koji je došao i premijer Andrej Plenković, ispred zgrade prosvjeduje inicijativa Pokret otoka i to protiv zakona o koncesijama.

Predstavnici Pokreta otoka traže da ih se uključi u donošenje odluka koji se tiču otoka i morske obale, te da se zakon o koncesijama, o čijem bi konačnom prijedlogu Sabor trebao odlučivati u ponedjeljak, vrati na javnu raspravu.

Saborskim zastupnicima dijele svoje zahtjeve i amandmane na spomenuti zakonski prijedlog, čijem se donošenju protive jer ga smatraju štetnim.

Ministar financija Zdravko Mariću čijem je resoru spomenuti zakon, u nedjelju je poručio da "apsolutno" nema potrebe za još jednu javnu raspravu, jer se zakon gotovo godinu i pol nalazi u javnoj raspravi. Naime, prvi nacrt zakona izrađen je još krajem 2015., u vrijeme tehničke vlade Zorana Milanovića, javna rasprava provedena je u veljači i ožujku 2016., potom su usuglašeni svi komentari, te je predloženi zakon poslan u Vladinu proceduru.

Zasjedanje započelo stankom

Već po tradiciji, saborska sjednica započela je stankom.

Sabor glasuje o povjerenju ministrici Burić Pejčinović

Nastavlja se 4. sjednica Hrvatskog sabora. Zastupnici će raspravljati o konačnoj verziji izmjena Zakona o strancima, no prije toga proširit će dnevni red novim točkama te glasovati o onima koje je ranije raspravio.

Sabor svoj dnevni red treba proširiti Vladinim prijedlogom da iskaže povjerenje Mariji Burić Pejčinović za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova. 

U dnevni red trebao bi se uvrstiti i prijedlog triju saborskih klubova - HDZ-ova, HNS-ova i Kluba nacionalnih manjina da se Furio Radin izabire za potpredsjednika Sabora.

Osim toga, u dnevnom bi se redu trebao naći i Prijedlog strategije nacionalne sigurnosti i zakonski prijedlog o domovinskoj sigurnosti, oba dokumenta predložila je Vlada, a već u utorak trebali bi se naći pred matičnim saborskim Odborom za obranu.

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!