Novosti / Hrvatska

nema razloga za napetosti

O incidentu u Savudrijskoj vali se oglasila i policija: 'Postupili smo po uobičajenoj proceduri'

O incidentu u Savudrijskoj vali se oglasila i policija: 'Postupili smo po uobičajenoj proceduri'
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policijska plovila upozorila su slovensku ribaricu i plovilo slovenske policije da se nalaze u hrvatskom moru i da su ga dužni odmah napustiti, što su i učinili

ZAGREB - Iz Ravnateljstva policija izjavili su u petak Hini, vezano uz događaj u Savudrijskoj vali koji slovenska strana naziva incidentom, kako je u tom slučaju riječ o uobičajenom postupanju hrvatske pomorske policije prilikom povrede crte razgraničenja, odnosno uplovljavanja u hrvatsko teritorijalno more.

Vezana vijest

Savudrijska vala/Piranski zaljev spor zbog savudrijske vale Razgovarali smo s ribarom zbog kojeg su se odnosi Hrvatske i Slovenije ponovno pogoršali

Prema pisanju ljubljanskog "Dnevnika",  Slovenija će uskoro Hrvatskoj uputiti prosvjednu notu jer je patrolni brod hrvatske policije prošlog tjedna uplovio u, kako smatra, slovenske teritorijalne vode, te da se hrvatska policija "agresivno ponašala" prema slovenskom patrolnom brodu koji je pokušavao "zaštititi" slovenskog ribara čije se plovilo nalazilo blizu sredine zaljeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, iz Ravnateljstva policije u Zagrebu danas su istaknuli kako je 11. svibnja oko 10,30 sati, na tehničkom sustavu za nadzor hrvatske državne granice i morskog područja Republike Hrvatske, uočen prelazak slovenske ribarice preko crte razgraničenja i ulazak u hrvatsko teritorijalno more, pri čemu se slovenskoj ribarici ubrzo pridružilo i službeno plovilo slovenske policije koje je također prešlo crtu razgraničenja.

Službena plovila Ministarstva unutarnjih poslova RH, koja su upućena na mjesto događaja, upozorila su slovensku ribaricu i plovilo slovenske policije da se nalaze u hrvatskom teritorijalnom moru i da su ga dužni odmah napustiti, što su i učinili.

Osim usmenog upozorenja nikakve daljnje mjere i radnje iz nadležnosti hrvatske policije nisu poduzimane, naglašavaju iz Ravnateljstva policije.

Vezana vijest

Piranski zaljev 'INCIDENTI SU UČESTALI' Prosvjedna nota Slovenije: u Savudrijskoj vali došlo do incidenta

Dodaju kako je riječ o uobičajenom postupanju hrvatske pomorske policije, pri kojem se navedena plovila, prilikom povrede crte razgraničenja, odnosno uplovljavanja u hrvatsko teritorijalno more, usmeno upozoravaju da se nalaze u teritorijalnom moru Republike Hrvatske i da su ga dužni napustiti.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH o svakoj povredi crte razgraničenja u Savudrijskoj vali obavještava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je ranije danas objavilo kako je nedavna intervencija hrvatske granične policije u Savudrijskoj vali bila sukladna zakonu, a da najavljenu slovensku prosvjednu notu o tome još nije zaprimilo.

„Intervencija hrvatske pomorske granične policije u spomenutom slučaju jedan je od uobičajenih zadataka ispunjenih sukladno zakonskim odredbama o nadzoru državne granice kada je utvrđena povreda državne granice ili nedopušten ulazak u državno područje Republike Hrvatske", rekao je ured glasnogovornika hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova u odgovoru na upit Hine da komentira napis u slovenskim novinama. Za detaljnije informacije o navedenom slučaju iz MVEP-a su uputili  na Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!