Novosti / Hrvatska

spas u turističkoj sezoni?

Hrvati troše nikad više, a Konzumu pao prihod za 20 posto

Hrvati od izbijanja krize nikada nisu trošili više. Čak 31 mjesec zaredom raste trgovina na malo. Istovremeno se pojavio podatak da Konzumu prihodi padaju

Kriza u Agrokoru i pad prodaje u Konzumu od 20 posto nisu utjecali na trgovinu na malo koja raste 31 mjesec za redom. Ako proizvoda nema na policama, kupci se snađu drugdje.

2008. godina smatra se zlatnom za trgovinu, a onda je sve presjekla kriza. Sad je konačno na red došao oporavak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Moram reći da su u Europi te brojke dosegli još 2016. godine, a kada gledamo naše tržište, ako nastavimo ovim tempom u drugoj polovici 2018. da bi mogli doseći brojke 2008.", kaže pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

No mnoge je zabrinulo stanje u Agrokoru, a posebino u Konzumu - najvećem trgovačkom lancu koji bi taj rast trgovine na malo mogao usporiti dođe li do propasti.

Njegov bivši direktor ipak vjeruje da do toga neće doći.

"Znači, ako Konzum dođe do određenh sredstava, s tako jakim brendom s tako dobro pozicioniranim prodajnim mjestima, on može u roku tri-četiri mjeseca preuzeti taj promet i vratiti na nulu", uvjerava bivši predsjednik Uprave Konzuma Dragan Munjiza.

Prvo što mora vratiti je povjerenje dobavljača koji će mu puniti police. Vrate li ga, svejedno neće svi dućani ostati otvoreni.

"Evo, u ovoj okolici gdje mi sad stojimo ima šest Konzuma. Pitanje je treba li ih sad biti 6 ili možda 4 ili 3", kaže Munjiza.

Kupci će ionako ostati vjerni brendovima koje koriste u kućanstvu, samo ih mogu potražiti na policama drugih trgovačkih lanaca. Neki strani lanci zato su već pojačali hrvatske proizvode, a do sad su prodavali većinom uvozno. Ovo im je idealna prilika da uzmu dio kolača.

Izdvojeno

  • Novi treneri 'Života na vagi'
    OD JESENI NA RTL-U Maja Ćustić i Edin Mehmedović treneri su u četvrtoj sezoni RTL-ova showa 'Život na vagi'!

    Snimanje četvrte sezone RTL-ovog showa „Život na vagi“ u punom je jeku, a nove kandidate osim nove lokacije na kojoj se snimanja odvijaju čekaju i novi treneri

  • RTL Danas
    RTL Danas

  • Reci što misliš!