Novosti / Hrvatska

turneja po sjeveru hrvatske

Plenković uvjerava: 'Vlada čvrsto drži kormilo u svojim rukama'

Plenković uvjerava: 'Vlada čvrsto drži kormilo u svojim rukama'
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

S obzirom da je do lokalnih izbora ostalo nešto manje od tjedan dana, predsjednik HDZ-a uputio se na turneju sjevernim dijelom Hrvatske

ZAGREB - HDZ-ov program za Zagrebačku županiju te kandidati za župana, zamjenike župana, gradonačelnike i općinske načelnike na predstojećim lokalnim izborima predstavljeni su u petak u Dugom Selu, u nazočnosti premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji je istaknuo kako Vlada čvrsto drži kormilo u rukama.    

Plenković je rekao kako je moto HDZ-ove kampanje - jedinstvena Hrvatska - i ostvarenje sinergije u Zagrebačkoj županiji koja je svojim geografskim obilježjem, prometnim karakteristikama i razvojnim potencijalom jedna od ključnih županija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naslonjena na glavni grad Zagreb, poveznica je s istokom i zapadom, sjeverom i jugom zemlje i ima brojne potencijale u općinama, dodao je.

Podsjetio je da HDZ u tom dijelu Hrvatske uživa snažnu i kontinuiranu podršku, jer su HDZ-ovi dužnosnici u gradovima i općinama pridonosili razvoju i boljitku života svih.

Posebno bitnim Plenković je označio aktivnosti koje poduzimaju na nacionalnoj razini, činjenicu da je Hrvatska u EU i da treba ostvariti punu sinergiju i partnerstvo nacionalne i razine županija, gradova i općina.

Tim naših kandidata je iskusan, angažiran, pripravan dati maksimalan doprinos u provedbi programa u okviru temeljnih ciljeva naše politike - odgovornog rada, političke stabilnosti,  pravne sigurnosti, gospodarskog rasta i razvoja i društvene solidarnosti, istaknuo je Plenković.

Pri tome se posebno osvrnuo na gospodarski rast i razvoj te prognoze Europske komisije o rastu BDP-a, smanjenje javnog duga, rekordno nizak proračunski manjak, pad nezaposlenosti ispod 200.000, rast industrijske proizvodnje i izvoza, pokazuju  pozitivan rad Vlade. To je ključni cilj koji HDZ želi zadržati, poručio je Plenković. 

Plenković: Pokazali smo da smo odgovorna vlast

U slučaju koncerna "Agrokor" pokazali smo kako se ponaša odgovorna vlast, ustvrdio je Plenković  dodavši kako su imali tri opcije.

Jedna je bila ne činiti ništa, što bi dovelo do stečaja 73 društva u koncernu "Agrokor" i pravi gospodarski i financijski plimni val sručio bi se na samo na zaposlenike Agrokora nego i na sve. Možda smo mogli dati potporu da se nađu novi krediti, nastavi istim putem i odgodi kriza, rekao je Plenković te naglasio kako nacionalizacija također nikad nije bila opcija, da se na teret poreznih obveznika svali teret tuđih obveza.

Jedino je bilo moguće stvoriti zakonski okvir koji je omogućio organiziranje izvanredne uprave i stvaranje zida oko kompanije potraživanja stavljena u mirovanje starih potraživanja, omogućili kompaniji nastavak poslovanja, isplaćene su plaće i poslali poruku povjerenja dobavljačima. Omogućio se dotok novih sredstava za likvidnost i godina dana za restrukturiranje u pomoć renomiranih savjetnika, podsjetio je.

Vlada se ponašala odgovorno spriječila krizu i nekontrolirane procese, pokazala je da drži kormilo u rukama i da zna kamo ide, naglasio je Plenković.

Ako postoje indicije na nepravilnosti i nezakonitosti, onda nastupaju druge institucije da istraže i pokrenu kaznene postupke bude li potrebno i tada odgovorna vlada na zahtjev DORH-a stavlja sredstva iz državnog proračuna na raspolaganje kako bi angažirao kvalitetne resurse.

Plenković je također rekao kako je pronađeno rješenje za gužve na granicama pa će se, kada one nastanu, sa sustavne kontrole prelaziti na ciljanu kako bi se promet normalno odvijao, jer je to Hrvatskoj, kao turističkoj destinaciji, izuzetno bitno.

Time smo pokazali kako HDZ odgovorno radi za Hrvatsku, rekao je Plenković te podsjetio i na  prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je, kako je rekao, stranku pozicionirao u desni centar.

Budimir: U Dugom Selu treba urediti trg i napraviti poduzetničku zonu

Prigodnim riječima nazočnima na skupu u Dugom Selu obratili su se i HDZ-ov kandidat za dugoselskog gradonačelnika Darjan Budimir i za župana Zagrebačke županije Vladmir Bregović.  

Budimir je naznačio potrebu izgradnje poduzetničke zone, vodoopskrbne mreže, uređenje nogostupa i gradskog trga, skrb o braniteljima i obiteljima nestalih. Bregović je najavio besplatne udžbenike za osnovnoškolce i besplatan prijevoz za srednjoškolce te integrirani prijevoz autobusom, vlakom i tramvajem. Predsjednik HDZ-ove zagrebačke županijske organizacije Dražen Barišić poručio je kako su spremni preuzeti odgovornost na izborima 21. svibnja i "poplaviti" županiju, učiniti je boljom i kvalitetnijom.

Na predstavljaju su bili i HDZ-ov politički tajnik, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i predstojnik premijerova ureda Davor Božinović.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!