Novosti / Hrvatska

uzrok nepoznat

Misteriozna epidemija na splitskom području: 'Sinovi mi nisu mogli stajati na nogama'

Misteriozna epidemija na splitskom području: 'Sinovi mi nisu mogli stajati na nogama'
Thinkstock.com

Splitsko područje zahvatila je misteriozna epidemija od koje su oboljela mnoga djeca. Broj pregleda u bolnicama naglo se povećao, a uzrok zaraze je nepoznat

Misteriozna epidemija zahvatila je splitsko područje i zabrinula mnoge roditelje, piše Slobodna Dalmacija. 

Naime, više od dvjesto djece s vrgoračkog područja u proteklih je mjesec dana potražilo liječničku pomoć zbog povišene temperature s respiratornim smetnjama, a zbog komplikacija sedmero ih je prebačeno vozilima Hitne pomoći u KBC Split.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ne zna se uzrok epidemije, a zaražena su uglavnom djeca rane školske dobi. 

Pedijatrica dr. Nada Jelavić proteklih je nekoliko tjedana imala pune ruke posla. 

"Broj pregleda u mojoj ordinaciji povećao se za 30 posto u zadnje vrijeme, a do toga je došlo naglo. Sve je krenulo početkom ožujka. Oboljela djeca imala su uglavnom vrućicu, praćenu kašljem, grloboljom, kihanjem... povremeno uz upalu očne spojnice", rekla je. 

Kod neke djece nastupile su komplikacije, srećom kod manjeg broja. Zbog toga su neka djeca prevezena u Split, na Kliniku za dječje bolesti.

"Nakon prve faze bolesti, kod jednog manjeg broja djece došlo je do smanjenja broja bijelih krvnih stanica i krvnih pločica. Pojavio se i miozitis koji se manifestira bolovima u mišićima i težem hodanju. Većina djece s komplikacijama su hospitalizirana, uglavnom kratkotrajno i uz potpuni oporavak. No, uzročnik nije dijagnosticiran, osim što je kod jednog dojenčeta izoliran adenovirus", rekla je. 

Draga Vukosav iz Dusine, majka dvojice devetogodišnjih koje je također zahvatila ova epidemija, kaže kako je sve došlo naglo. Jedan njen sin napustio je bolnicu, drugi je još na pretragama. 

"Sve je krenulo s visokom temperaturom koja je trajala tri-četiri dana te jakim kašljem. Nakon što je temperatura pala, djeca su počela osjećati jaku bol u nogama, točno u mišićima listova. Bol je bila toliko jaka da nisu mogli hodati dva dana, tek su treći dan mogli stati na svoje noge", prisjeća se za Slobodnu Dalmaciju. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!