Novosti / Hrvatska

rješenje potrebno što prije

Pod udarom sa svih strana: što duže traje loša priča, vrijednost Agrokora će i dalje padati

S velikom pozornošću javnost prati razvoj događaja u Agrokoru, prije svega zbog 60 tisuća zaposlenih ne samo u Hrvatskoj nego i susjednim zemljama

Pet najvećih prehrambenih tvrtki, kojima Agrokor duguje većinu ukupnih zaostataka prema dobavljačima od 16 milijardi, prvi put za istim stolom.

Šefovi Kraša, Vindije, Francka, Dukata i Podravke kojima je Agrokor najsnažniji domaći kanal za plasiranje robe, nakon trosatnog sasatanka daju vrlo malo informacija. Tek poruku da će od sada u ovoj situaciji nastupati zajedno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ono što nam je u planu, što nam je intencija je stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor, dakle našeg najvećeg distrubutera", kaže predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.

Na sastanku je sudjelovao i novi šef Podravke Marin Pucar. Predstavnci Atlantic grupe nisu  iako i njihova roba zauzima dobar dio Konzumovih polica. Poruke stabilnosti iz zgrade Kraša nisu ublažile novi pad vrijednosti dionica Leda i Jamnice na zagrebačkoj burzi.

Dok iz Agrokora pak poručuju da sa vjerovnicima dogovaraju novi model poslovanja predsjednik Sabora otkriva koji su modeli novog Agrokora njemu prihvatljivi.

"Trebaju se zaštititi svi koji nisu krivi za ovu situaciju, a u svim tim modelima ne postoji ni nacionalizacija, ni Todorić u upravljačkoj niti u vlasničkoj strukturi", kaže Božo Petrov.

Dok Petrov šalje oštre poruke, a u medijima se počinju vrtjeti za sada nepotvrđene informacije o imenima ruskih bogataša koji bi mogli preuzeti Konzum premijer Plenković potvrđuje da Vlada itekako sudjeluje u procesu transfromacije najveće domaće tvrtke.

"Ono što želimo je da dijalog koji smo imali i s nizom vjerovnika, a danas će ili sutra ministrica gospodarstva razgovarati i sa dobavljačima, da razgovaramo i sa međunarodnim vjerovnicima i tražimo rješenje", kaže Andrej Plenković.

Za razliku od njega, ministar poljoprivrede koji je itekako zainteresiran za male dobavljače jasno poručuje:

"Privatne stvari se trebaju rješavati privatno", kaže Tolušić.

Teoretski, može biti i pretvaranje duga u vlasništvo. Nije tajna da su na Todorićeve komanije mnogi domaći konkurenti bacili oko.

Pitanje je kako će se velike tvrtke poput Vindije, Kraša ili Podravke postaviti prema Agrokoru u ovoj situaciji. Mnogi smatraju da će neki svoj dug Agrokora prema njima pokušati pretvoriti u vlasništvo.

No jedno je ipak sigurno. Što duže traje loša priča vrijednost Agrokorovih kompanija će i dalje padati. Zato je rješenje potrebno što prije.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!