Novosti / Hrvatska

'Priča o nacionalizaciji je klasični spin'

Petrov o krizi u Agrokoru: 'Vlada će braniti gospodarski sustav, a ne Ivicu Todorića'

Petrov o krizi u Agrokoru: 'Vlada će braniti gospodarski sustav, a ne Ivicu Todorića'
Patrik Macek/PIXSELL

'Bitno je znati za sve građane Hrvatske da je na taj gospodarski sustav naslonjeno 150.000 građana i radnih mjesta i preko 5.000 dobavljača'

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak da će Vlada braniti Agrokor kao gospodarski sustav, a ne njegova vlasnika Ivicu Todorića, za što postoji nekoliko modela, a među njima nije nacionalizacija. 

"Priča o nacionalizaciji je klasični spin. Ono što treba reći jest da će Vlada sigurno braniti gospodarski sustav, neće braniti Ivicu Todorića. Bitno je znati za sve građane Hrvatske da je na taj gospodarski sustav naslonjeno 150.000 građana i radnih mjesta i preko 5.000 dobavljača i kada kažem da će se štititi gospodarski sustav to znači da će se stvoriti modeli, da postoje već određeni modeli po kojima će se zaštititi svi oni koji nisu krivi za ovu situaciju. A u svim tim modelima ne postoji niti nacionalizacija, niti gospodin Todorić, niti u upravljačkoj niti u vlasničkoj strukturi", izjavio je Petrov na marginama konferencije "Hrvatska kakvu trebamo".

Više o krizi u Agrokoru:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Andrej Plenković: 'I mi želimo da se Agrokor konsolidira, radimo sve što možemo'

Ivan Vrdoljak: 'Nema političkog interesa Rusije u kontroli hrvatskih tvornica'

Gotov sastanak dobavljača: 'Razgovarat ćemo s Vladom i Agrokorom'

Agrokor: 'Naša pozicija i opstojnost nisu upitne! S ključnim investitorima radimo na novom poslovnom modelu'

Na novinarski upit treba li strahovati od mogućeg ruskog utjecaja u Hrvatskoj i regiji s obzirom da je Sberbanka jedan od važnijih vjerovnika Agrokora, Petrov je kazao  da "ukoliko postoji mogućnost da neke stvari sami odradimo, da je to višestruko bolje za nas, jer bilo koji drugi strani igrač neće mariti za naše interese, on će se voditi svojim osobnim interesima, a ovu stvar možemo sami riješiti".

Upitan po kojem modelu bi država mogla pomoći Agrokoru kazao je da postoji više modela, a kao primjer je naveo jedan.

"To je klasični 'in and out' potez. U trenutku kada vam se ruši kompletan gospodarski sustav ulazite, stabilizirate, konsolidirate tvrtku i nakon toga je dijelite, prodajete. A u tom slučaju, kada to napravite, hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne, i ono što se može dogoditi je da upravo to ostane u hrvatskim rukama. Ali to je jedan od modela. Opet ću naglasiti, Vlada će biti spremna, odnosno dva politička partnera će biti spremna djelovati ukoliko slučajno dođe do te situacije", rekao je Petrov.

Ocijenivši da je inicijativa dobavljača Agrokora "jako bitna", istaknuo je da je, nakon svega što su banke odradile u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj, "blago sumnjičav da one imaju prosocijalnu, pronatalitetnu politiku, da ih je briga za male poljoprivrednike".

"Oni tu gledaju svoju profit. U trenutku kad oni naprave konzorcije nema ovog drugog dijela politike", rekao je dodavši kako smatra da je puno više stalo dobavljačima i tvrtkama koje su naslonjene na Agrokor.

Predstavnici pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda i velikih dobavljača koncerna Agrokor - Kraša, Podravke, Vindije, Dukata i Francka u ponedjeljak su na sastanku u Krašu zaključili da se treba održati
stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem tržištu.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!