Novosti / Hrvatska

otvaranje arhiva iz '90-te

Povjesničari o MOST-ovoj inicijativi: 'Arhivi neće pomiriti ustaše i partizane! Da žele, oni bi se već pomirili'

Predsjednik Sabora i šef MOST-a Božo Petrov najavio je kako će zakonski omogućiti otvaranje Državnog arhiva

MOST otvara arhive stare preko 25 godina. U Facebook objavi šef stranke Božo Petrov naglasio je kako arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima i da nitko ne mora navoditi posebne razloge za njihovo istraživanje. Inače, Arhiv saveza komunista Hrvatske je u rukama SDP-a, i za uvid u njega treba njihova suglasnost, koju su tvrde, Davor Bernardić do sada uvijek davali.

Vezana vijest

Božo Petrov Pristup dokumentima Lustracija po Boži Petrovu: otvoriti Državni arhiv, ali samo dokumente nastale prije kraja 1990.godine

Naš gost u RTL-u Danas bio je povjesničar Hrvoje Klasić, koji nam je objasnio što bi se u tim spisima moglo naći. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što vi kažete na otvaranje arhiva do 1990. godine? 

Arhivi su najvećim dijelom već otvoreni. Ja sam radio na građi arhiva Centralnog komiteta komunista Hrvatske, otvorena je građa SUP-a, obavještajnih službi, pitanje je samo zašto povjesničari ne istražuju cijeli ovaj period, nego se fokusiraju samo na Bleiburg, Goli Otok i političku emigraciju. Postoji zakon da nakon 30 godina sve mora biti otvoreno, sa ili bez Petrova?

Što se uopće može naći u spisima bivše Komunističke partije?

Svi mi koji smo radili na tome znamo da se tu nalazi svašta. Ako netko unutra očekuje naredbe za ubojstvo ili slične stvari, toga neće biti. Biti će zanimljivih stvari, vidjet će se kako je djelovala Partija i služba državne sigurnosti, bit će i negativnih stvari kojima će HDZ-ovci, vjernici, pripadnici policije i vojske biti šokirani. No bit će i zanimljivih stvari poput činjenica kako je funkcionirala sama Partija. 

Hoće li to pomoći konačnom rješavanju sukoba i pomirenju prepiranja o ustašama i partizanima kako tvrde u MOST-u?

Naravno da neće. Postoje ljudi koji su u komunističkim i ustaškim pokretima. Oni ako se žele miriti, neka se mire, neće ih pomiriti ni povjesničari ni političari. Samo se nadam da će korist zaista imati povjesničari za daljnja istraživanja. 

 

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!