Novosti / Hrvatska

SJEDNICA VLADE

Plenković o putu predsjednice u SAD: 'Obavijestila me o glavnim naglascima'

Plenković o putu predsjednice u SAD: 'Obavijestila me o glavnim naglascima'
Patrik Macek/PIXSELL

'Drago mi je da se predsjednica vratila s putovanja u SAD. Čuli smo se jučer', kazao je predsjednik Vlade

Okupljenima se obratio premijer Andrej Plenković koji je pozvao ministre da sudjeluju na obilježavanju obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, te je istaknuo kako će obljetnici prisustvovati i Donald Tusk

Plenković je, između ostalog, komentirao i posjet predsjednice SAD-u. "Drago mi je da se predsjednica vratila s putovanja u SAD. Čuli smo se jučer, obavijestila me o glavnim naglascima", rekao je Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Premijer je potom dao riječ ministru obrazovanja Pavi Barišiću, koji je pojasnio izmjene i dopune Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (EU). Zakonom se ispunjavaju obveze direktive 2014/26 o ostvarivanju autorskih prava, naveo je, koji se tiču i korištenje glazbenih djela na internetu.

Barišić je također predstavio i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje se odnose na pravilnik sukladno kojemu se utvrđuje ostvaruje li učenik pravo na stručnog komunikacijskog posrednika, odnosno pomoćnika u nastavi.

Barišić je rekao kako ravnatelji srednjih i osnovnih škola više neće morati imati licencu za ravnatelja, ali ostaje potreba utvrđivanja licence za rad u obrazovnim ustanovama. Na sjednici je raspravljen prijedlog zakona o provedbi uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2015. o praćenju emisija ugljikova dioksida iz pomorskog prometa.

Vlada je potom razmotrila prijedlog akcijskog plana za smanjenje identificiranih rizika od pranja novca i financiranja terorizma u Hrvatskoj, koji ima 21 mjeru i kojeg je predstavio ministar financija Zdravko Marić. Tijela zadužena za provedbu - Ured za sprječavanje pranja novca, Porezna uprava, DORH, ministarstva pravosuđa i financija te druga tijela. Ministarstvo financija će upućivati Vladi godišnja izvješća o provedbi akcijskog plana.

Na sjednici je na red došao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Zračnoj luci Dubrovnik za zaduženje kod Europske investicijske banke radi financiranja projekta "Razvoj zračne luke Dubrovnik" u vrijednosti od oko 246 milijuna eura. Prijedlog je predstavio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Sredstvima Europske unije osigurano je 158 milijuna eura, a Zračna luka je obvezna priskrbiti ostala sredstva, rekao je Butković. Iz vlastitih će sredstava osigurat će 55 milijuna, a od Europske investicijske banke i HBOR-a dobit će kredit vrijedan 32 milijuna eura koji se podiže na 15 godina po kamatnoj stopi koja je fiksna.

Ministar financija Marić na sjednici je obrazložio prijedloge odluke o otpisu potraživanja s osnove kamata te o otpisu duga s osnove kamata dužnicima, fizičkim osobama, a Vlada je to prihvatila.

Vlada je raspravila o polugodišnjoj informaciji HNB-a o financijskom stanju i stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbe monterane politike za prvo polugodište 2016. godine. Ministar Marić je rekao kako se u izvješću navodi da je u prvih 6 mjeseci ostvaren realni BDP rast od 2,7 posto, te da je zaposlenost u lipnju prošle godine rasla za 1,8 posto više nego krajem 2015. godine.

Ministar Marić je istaknuo kako je nastavljen pad opće razine cijena i da HNB konstantira da je nastavila voditi ekspanzivnu monetarnu politiku kako bi se zadržala stabilnost tečaja kune prema euru. Kako je rekao minista Marić, manjak opće države je 2016. godine smanjen te je iznosio 1,9 milijardi kuna ili 6,6 milijardi kuna manje nego u istom razdoblju 2015. godine, a u izvješću se navode informacije i o poslovanju kreditnih institucija. "Ministarstvo financija nema primjedbi na polugodišnje izvješće", zaključio je Marić.

Od ostalih točaka dnevnog reda Vlada je raspravljala o davanju suglasnosti za sporazumni prestanak primjene Konvencije između Kraljevine Nizozemske, u odnosu na karipski dio Nizozemske (otoci Bonaire, Sint Eustatius i Saba), i Republike Hrvatske o automatskoj razmjeni informacija o dohotku od štednje u obliku isplata kamata te o izvješću o korištenju sredstava proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, za studeni 2016. godine.

Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog odluke o izmjenama Odluke o provedbi Pilot projekta za upravljanje ljudskim potencijalima te prijedlog odluke o kriterijima za određivanje stupnjeva tajnosti podataka Vlade Republike Hrvatske, nakon čega je zaključen otvoreni dio sjednice Vlade.

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!