Novosti / Hrvatska

BIVŠI PREDSJEDNIK

Mesić: 'Predložio sam predsjednici da pošalje nekoga u Siriju'

Mesić: 'Predložio sam predsjednici da pošalje nekoga u Siriju'
Dusko Marusic/PIXSELL

Mesić ima otvoren poziv za posjetu od Bashara al Assada kojeg dobro poznaje

Bivši predsjednik Stjepan Mesić predložio je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu pošalje izaslanika s njezinim pismom koji bi predložio "pravedno i neutralno" rješenje za Inina naftna polja u Siriji, piše Novi list.

"Predsjednici sam to predložio prije nekoliko mjeseci. Onaj tko bi išao k Assadu – ne moram to biti ja – trebao bi objasniti što bi za Hrvatsku trebalo značiti pravedno i neutralno rješenje", rekao je Mesić koji, kako je rekao, ima otvoren poziv za posjet od Bashara al Assada kojeg dobro poznaje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nisam još išao, jer ni od predsjednice ni od Vlade nisam dobio odgovor na prijedlog. Ne mogu u svoje ime pregovarati za Hrvatsku, a nitko mi se nije obratio. Čini se kao da im je važnije da se dokopaju mog ureda, nego naftnih polja u Siriji. Ali nisam ljut: časno sam služio domovini, i časno ću joj služiti i dalje", rekao je Mesić za Novi list i istaknuo da "s Assadom treba pregovarati netko u koga on ima povjerenje".  

"Manje je važno tko će to osobno biti, ali je važno da sirijska vlada vjeruje hrvatskom predstavniku. Sirijski predsjednik i vlada trebaju shvatiti da je Hrvatska bila u poziciji da je morala pristati na odluku koja nam sada šteti", rekao je Mesić. Bivši predsjednik je rekao kako je bila velika greška odreći se koncesije nad poljima u Siriji zbog zahtjeva Europske unije. 

Rekao je da kada bi dobio ovlaštenje da u ime Hrvatske odnese predsjedničino ili vladino pismo al Assadu, Mesić bi sirijskome predsjedniku "objasnio okolnosti u kojima se Hrvatska našla", te bi rekao "da bi bilo sasvim korektno da hrvatska dobije natrag ta polja te da se koncesija oživi u hrvatsku korist", a kada bi to uspjelo, rekao je da bi se mogao priskrbiti novac za otkup Ine.
 
"Na tim se poljima godišnje može zarađivati dovoljno za vraćanje svakog kredita", smatra Mesić. Bivši predsjednik je rekao da bi se vlastima u Siriji trebale razjasniti dvojbe koje su se nagomilale proteklih nekoliko godina, uključujući i dostavu oružja iz Hrvatske koje je završilo u rukama Islamske države.

"Assadu bi trebalo reći da se od Hrvatske tražila pomoć sirijskim opozicionarima, ali ne tako da pomogne Hrvatska, nego onaj tko je s njima pregovarao, ali preko hrvatskog teritorija. Dakle, treba objasniti da oružje nije slala Hrvatska, nego je korišten naš teritorij da se preko njega dostavi dio toga oružja", rekao je Mesić.

On se ne protivi odluci Vlade da od MOL-a otkupi Inu natrag u hrvatsko vlasništvo. "Nešto se u svakom slučaju mora učiniti. Ovo što je dosad napravljeno je loše, i kako bude išlo dalje, bit će sve lošije. Ina postaje filijala bez osobnosti. Od najveće tvrtke na jugoistoku Europe svela se na pabirčenje i životarenje", rekao je Mesić i dodao kako je pogreška počinjena onoga časa kad je MOL dobio upravljačka prava.

"Sad se svi čude kako se to dogodilo – pa Hrvatska mu je omogućila", rekao je Mesić. On smatra da postoje izgledi da Ina jednom opet postane snažna i konkurentna komapnija uspije li je Hrvatska otkupiti. "Bude li poslovala tako da ne opterećuje budžet i da ne stvara novi dug, koji mora biti pokriven svježim novcem – moguće je", rekao je Mesić.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!