Novosti / Hrvatska

NAKON POSJETA SAD-U

Povratak Grabar-Kitarović u Hrvatsku: analitičari se slažu da je predsjednica napravila velike greške 'u koracima'

Misteriozan put predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD završen je. Iz njezina ureda potvrđeno nam je da je jutros sletjela u Hrvatsku. Ona još uvijek ne otkriva s kime se sve točno sastala i o čemu je s tim osobama razgovarala

Nakon tjedan dana SAD-a, predsjednica je jutros sletjela u Zagreb. Javnost još uvijek ne zna je li se radilo o službenom posjetu, a ona je još sinoć pokušala opravdati tajnovitost.

"Što se tiče samog posjeta niskoprofilni je posjet kao što smo rekli jer je takvo vrijeme tranzicija admistracije, putujem jako skromno samo jednom suradnicom ali to što nas ima malo ne znači da nismo napravili jako puno za hrvatsku", rekla je Grabar-Kitarović

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S kime je konkretno što napravila i dogovorila – ne otkriva. "Držim da Hrvatska ima jako puno prostora da kao saveznica SAD-a ne samo za sebe nego i za cijeli prostor jugoistoka europe jer razgovarala sam i s mnogim sugovornicima u sklopu NATO-a", rekla je predsjednica. 

Od tih mnogih sugovornika znamo za tek dva jer su oni sami to objavili, a ne ona. "Ako je bio službeni posjet javnost je morala znati, ali službeni posjet se priprema na puno drugačiji način, dakle to ne priprema sama predsjednica nego njezin ured, ministarstvo vanjskih poslova", rekao je SDP-ovac Joško Klisović, potpredsjednik saborskog vanjskopolitičkog odbora

Analitičari se slažu napravila je velike greške u koracima – put nije najavila, ni javnosti ni ministarstvu. Nije otkrila gdje je točno uopće bila i s kime se sve sastala.

"Zaboravila je da građani imaju pravo znati što radi predsjednica republike o njihovom trošku to često dužnosnici zaboravljaju da kad su dužnosnici građani imaju pravo pitat bilo što", tvrdi komunikacijski stručnjak Krešimir Macan

Inicijativa približavanja novoj republikanskoj većini i osobama bliskim Trumpu je pohvalna i trebala se dogoditi i prije, smatra Mate Mijić, ali ne treba se igrati skrivača s građanima koji je plaćaju.

"Predsjednica u Washingtonu u kojem imamo diplomatsko predstavništvo daje izjave po cesti, hrvatska javnost je od stranih dužnosnika obaviještena s kim se sastaje, to je sve dosta zbrčkano. Desni dio spektra s pravom govori kako se njezine prethodnike nije oko takvih gafova toliko kritiziralo, ali želimo li postat ozbiljna država od nekud moramo krenuti", smatra Mijić.  

A krenut ćemo otkrivati nove detalje ovog puta, čini se, tek kad se uključi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Jer ono ima ovlasti provjeriti svaki dan i sat njezinog posjeta.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!