Novosti / Hrvatska

Istražili smo tržište

Stanovi najjeftiniji od 2006. godine: uspoređujemo Split, Zagreb, Osijek i Rijeku!

Cijena stanova pada, a prodaja raste. Ovo bi ukratko bio sažetak pozitivnih ovogodišnjih kretanja na tržištu nekretnina. Ovi trendovi itekako se razlikuju od lanjskih, a čini se i građevinarima je svanulo

Nakon godina stagnacije tržišta, neprodanih stanova u Splitu itekako ima – ponuda je velika. Pa svoj novi stan u Splitu, Teo nije dugo tražio i zadovoljan je onime što je odabrao. 

"Tu su nam svi sadržaji, blizu škola jaslice i vrtići i sve nam je blizu i to je presudilo", poručio je Teo Miletić iz Splita. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U gradu pod Marjanom se tako opet počelo i prašiti, građevinari više ne strahuju od novih ulaganja, razlog – turistički bum. Iako cijene kvadrata nisu puno oscilirale – više se prodaje i kupuje.

"Tržište je malo živnulo iz razloga što se teško nalaze nekretnine za najam na duži period iz razloga što se većinom iznajmljuju u turističke svrhe, pa su ljudi primorani kupiti stan", kazo je Marko Gaj, agent za nekretnine, Split.

Bageri grade punom parom i u Rijeci. Na Viškovu u ovih 5 zgrada 40-ak stanova čeka svoje nove vlasnike, a investitori ne strahuju da će ih do završetka radova i pronaći.

"S time da cijena i je niža nego je bila unazad nekoliko godina, ali potražnja se povećala i mi smo trenutno zadovoljni i očekujemo još rast", dodaje Suad Memić, investitor, Rijeka.

"Najveća potražnja je za nekakvih 60-ak kvadrata dvosobnih s dnevnim boravkom znači za četveročlanu familiju koja bi sebi riješila životno pitanje", izjavila je Mirena Ljubičić, predstavnica investitora, Viškovo.

Na Kvarneru živi velik broj onih koji rade u inozemstvu, i to se osjeti na tržištu nekretnina, kažu strušnjaci jer si ti kupci nerijetko mogu priuštiti ono što hoće. Tako da su cijene manje padale – a kupovalo se jednako.

"Tržišto je uvijek živo i pad prodaje je uvijek prisutan, ali ovdje se odrazio manje nego u ostatku Hrvatske a u zadnje vrijeme imamo dosta kupaca zainteresiranih za kupovinu u centru grada za daljnji najam", kazao je Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine.

A u centru Osijeka – nula kupaca. Zbog velikog broja kuća i stanova na tržištu nakon što su njihovi vlasnici iselili u Irsku i drugdje – cijene kvadrata su se skroz srozale, a oni koji su krenuli graditi – prisiljeni su na gubitke kao u slučaju ove nedovršene zgrade sa šest stanova.

Zagreb je posebna priča. Prošle godine kad se nazirao mali oporavak tržišta, mnogi su prodavači odmah digli cijene – ali shvatili su da nema interesa, pa su ih spustili i prodali.

"Idu nekretnine po zagrebačkim kvartovima u kojima je jednostavno živjeti za koje su vlasnici napokon shvatili da vlasnici neće prodati ako drastično ne spuste cijenu Ono što se dešava na terenu prikazuje da je to za ljude prihvatljivo prema tome cijene ne bi smjele nikako rasti", kazala je Lana Mihaljinac Knežević, agentica za nekretnine.

Ono čega u zagrebu i dalje nedostaje su novi stanovi cijena od 1500 do 1700 eura po kvadratu. Jer i ovdje su investitori krenuli naveliko graditi – ali skuplje kvadrate – pa bi ih tako tržište opet moglo samo spustiti ako se ne prodaju.

Najgledaniji video

Izdvojeno

  • Kolinda Grabar-Kitarović, Tomislav Špiček s kćeri
    15 GODINA RTL-a FOTO - Predsjednica rijetko kad ima vremena za ćaskanje, ali za simpatičnog gospodina Špičeka svatko ga nađe!

    Kako je to izgledalo, pogledajte u našoj galeriji!

  • COVER - RTL Direkt
    RTL Direkt

  • Reci što misliš!