Novosti / Hrvatska

LOŠI UVJETI U PRIHVATILIŠTU

Država ignorira problem: 60 djece izbjeglica u Zagrebu već su mjesecima bez škole

U zagrebačkom prihvatilištu za azilante nalazi se 300-tinjak ljudi, a nedavno su prosvjedovali zbog loših uvjeta

U bivšem hotelu, a sada prihvatilištu za azilante, svoju sudbinu čeka i Karzan, Kurd iz Iraka. Kako bi se pridružio ženi i djetetu u Velikoj Britaniji i on je u siječnju krenuo balkanskom izbjegličkom rutom. No došao je tek do Slovenije.

"Tamo su zaustavljali ljude iz Iraka i vraćali nas natrag. Tako sam i završio u Hrvatskoj, gdje sam i zatražio azil", rekao nam je Karzan. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovdje su ljudi iz Sirije, Iraka, Irana i Afganistana, no uvjeti u kojima se nalaze, tvrde, nisu zadovoljavajući. Primjera je mnogo, nastavljaju volonteri.

"Od slučajeva da si je majka dvoje djece prerezala žile,  da djeca nemaju dovoljno hrane, da nema prevoditelja pa do toga da im se medicinska pomoć ne osigurava na vrijeme", rekao je Luka Juranić, volonter organizacije Are You Syrious.

Izbjeglice dobivaju 100 kuna na mjesec, a s ispravama koje su dobili od MUP-a nemaju pravo ni na besplatan javni prijevoz. Zbog svega su prošli tjedan i prosvjedovali. 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić stanje u Porinu nije htio komentirati.

No, posebna su priča djeca, njih 60-ak kojima je, ne njihovom krivnjom, ukradeno djetinjstvo. Mjesecima su u bijegu, mjesecima su u Hrvatskoj i već odavno ne idu u školu. 

"Neka od te djece su na prostoru Hrvatske sad već više od šet mjeseci i doista smatram da i u skladu s pravima djeteta, a i nekakva je potreba organizirati toj djeci sustavno vrijeme u smislu obrazovanja", rekla je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić

Na inicijativu udruga, MUP za sada šuti. "Napisali smo tri dopisa. Svaki put ili nam nisu ništa odgovorili ili su rekli da pišemo novi dopis", rekao je volonter Juranić. 

Doznajemo kako će pravobraniteljica za djecu idući tjedan posjetiti Porin. Po kojem programu bi ta djeca trebala učiti, gdje, postoji li u Zagrebu dovoljno nastavnika na arapskom - tek su neka od važnih pitanja koja su za sada bez odgovora.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!