Novosti / Hrvatska

njima ništa nije sporno

HOS proslavio 25. obljetnicu: 'Pozdrav 'Za dom spremni' treba zaštititi zakonom'

HOS proslavio 25. obljetnicu: 'Pozdrav 'Za dom spremni' treba zaštititi zakonom'
Miranda Cikotic/PIXSELL

Marko Skejo pozvao je da se pozdrav 'Za dom spremni' zaštiti zakonom. Štoviše, predlažu da bude ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomeniku IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban u nedjelju je u Splitu proslavljena 25. obljetnica osnutka te postrojbe, a predsjednik istoimene udruge rekao je da pozdrav  Za dom spremni mora, kao službeni znak HOS-a, biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima.

U toj je postrojbi tijekom Domovinskog rata na bojištima diljem Hrvatske bilo angažirano ok 2.500 pripadnika, a 46 ih je poginulo i više od 300 ozlijeđeno. Pred spomenikom podignutim u čast poginulim članovima postrojbe vijenac su položila i svijeće zapalila, uz izaslanstvo Udruge IX. bojne HOS-a, i izaslanstva braniteljskih udruga te Splitsko-dalmatinske županije i više gradova i općina s područja Dalmacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svijeće su zapaljene i kod murala Ircu Thomasu Crowley koji je poginuo kao pripadnik te bojne te kod murala nedavno smrtno stradalom vođi navijačke skupine Torcida Žanu Ojdaniću, koji se u Domovinskom ratu u uključio u postrojbe Hrvatske vojske.

Obraćajući se nazočnima predsjednik udruge pukovnik Marko Skejo je pozvao da se pozdrav Za dom spremni zaštiti zakonom, rekavši kako su se 'opet ohrabrili protivnici hrvatske neovisnosti i krenuli vrijeđati hrvatske branitelje, a posebno HOS-ovce i njihov službeni pozdrav 'Za dom spremni''.

Taj pozdrav, rekao je, kao službeni znak HOS-a mora biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima, kako bi za sva vremena 'prestala rasprava o ovom svetom pozdravu'. Smatra da taj pozdrav u Hrvatskoj nije zabranjen ni jednim zakonom te da su ga u Domovinskom ratu koristile osim HOS-a 'i sve druge postrojbe'.

„Ministarstvo obarne RH prilikom organiziranja vojnih mimohoda ističe ratne zastave vojnih postrojbi među kojima je i zastava HOS-a na kojoj se nalazi pozdrav Za dom spremni, postrojbe koja je bila sastavni dio oružanih snaga RH“, rekao je, uz ostalo, Skejo.

O Rafaelu Bobanu, po kojem je nazvana ta HOS-ova postrojba, Skejo je, među ostalim, rekao da je to bio 'jedan od najčasnijih i najhrabrijih hrvatskih vojskovođa'. Također je rekao kako su su Hrvati stoljećima sanjali i borili se za svoju slobodu te da se 'stoljetni san o hrvatskoj slobodi za kratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH', ali da je, kako je rekao, 'na žalost izdajom dijela naroda, ugašena NDH i hrvatski narod utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojem se progonila svaka hrvatska riječ i ideja, u kojem se proganjalo i ubijalo sve Hrvate koji su sanjali slobodu i neovisnost'.

Rekao je da je u noći sa subote na nedjelju oskvrnut mural posvećen HOS-ovcu Crowleyju, a novinarima je kasnije dodatno kazao kako je crvenim sprejom pošpricano obilježje te bojne na tom muralu i hrvatski grb te napisano „NOB“. Smatra da su to uradli oni  koji ne vole hrvatsku državu.

Svoj govor pukovnik Skejo je završio  riječima „Za dom“ a zatim su pripadnici IX bojne HOS-a, koji su na odorama nosili natpis „Za dom spremni“, uzvratili „Spremni.“

Nazočnima se obratio zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić koji je istaknuo kako 'nemamo vremena i snage boriti se sa prošlošću', jer treba rješavati nagomilane poteškoće braniteljske populacije i pojavu suicida u toj populaciji. Pozvao je sve nazočne koji primjete sucidne namjere kod nekog od branitelja da o tome izvjeste Ministarstvo branitelja radi pomaganja u spašavanju života.

"Radimo na projekciji Zakona o hrvatskim braniteljima kojim ćemo zahvatiti kompletnu braniteljsku populaciju i na taj način želimo vratiti ponos i dostojanstvo braniteljima", poručio je Vukić.

Svečanosti je nazočio i ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb koji je pozdravljen burnim pljeskom. Istaknute su nile ratne zastave te postrojbe i svih postrojbi s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Nazočno je bilo i izaslanstvo HOS-a Sarajevo koje je nosilo zastavu s natpisom te postrojbe te zastavu s naslikanim ljiljanima za koju su rekli da je riječ o zastavi države BiH prije Daytonskog sporazuma.

Izdvojeno

 • Novi treneri 'Života na vagi'
  OD JESENI NA RTL-U Maja Ćustić i Edin Mehmedović treneri su u četvrtoj sezoni RTL-ova showa 'Život na vagi'!

  Snimanje četvrte sezone RTL-ovog showa „Život na vagi“ u punom je jeku, a nove kandidate osim nove lokacije na kojoj se snimanja odvijaju čekaju i novi treneri

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!