Novosti / Hrvatska

burne reakcije

Oporba složno: 'Ako je fotografija na kojoj Hasanbegović nosi ustašku kapu autentična, on mora otići'

Oporba složno: 'Ako je fotografija na kojoj Hasanbegović nosi ustašku kapu autentična, on mora otići'
Patrik Macek/PIXSELL

Dok ministar kulture Zlatko Hasanbegović tvrdi kako je riječ o podvalama i provokacijama kojima ga se želi diskreditirati, vladajući šute, a oporba grmi: 'Ako su fotografije na kojima Hasanbegović nosi ustašku kapu autentične, on mora otići'

Nakon što je danas tjednik 'Novosti' objavio fotografiju na kojoj aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović pozira s navodno ustaškom kapom na glavi, uslijedile su i brojke reakcije političara na društvenim medijima.

Vezana vijest

Hasanbegović novosti JE LI MINISTAR POZIRAO S USTAŠKOM KAPOM? Hasanbegović reagirao na objavu sporne fotografije: 'Na njoj su dva pripadnika HOS-a, a i laiku je vidljiva naknadna intervencija'

Dok potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nije htio komentirati ovaj potencijalni skandal, oporba nije štedila riječi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ministre, mislim da javnost očekuje i zaslužuje objašnjenje je li ova fotografija autentična i jeste li Vi doista pisali te tekstove. Odgovor može biti samo DA ili NE, a posljedice jasne", napisao je Peđa Grbin na Facebooku.

Na Facebooku se oglasio i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina: "Ako je ovo što prenose Novosti istina, skandalozno je i nedopustivo da u današnjoj suvremenoj Hrvatskoj koja je zajedno s Europom nastala na temeljima antifašizma, u Vladi RH sjedi ministar koji veliča zločin! Da bi zaštitili ugled Hrvatske u svijetu i pokušali umanjiti ogromnu štetu koju je HDZ nanio sa svojim ministrom kulture, prvo što u ovom trenutku treba učiniti jest hitna smjena čovjeka koji ne poštuje temelje hrvatske državnosti".

 

Ako je ovo što prenose Novosti istina, skandalozno je i nedopustivo da u današnjoj suvremenoj Hrvatskoj koja je zajedno...

Posted by Zlatko Komadina on 10. veljača 2016

"Ukoliko fotografija ministra Hasanbegovića sa ustaškom kapom koje su objavile jedne novine nije fotomontaža i ukoliko je zbilja pisao tekstove za jedan opskurni časopis u kojima je ustaše opisivao kao heroje i mučenike mogu mu samo reći: Miči se iz Vlade Hasanbegoviću i poštedi nas sramote da svijet misli da čovjek takvih stavova može biti relevantan političar u Hrvatskoj! P.S. Da li Orešković i dalje misli da je Hasanbegović antifašist? Koga ste vi predlagali za ministre gospodine Oreškoviću? Sramota", ustvrdio je bivši ministar obrtništva i poduzetništva Gordan Maras.

 

Ukoliko fotografija ministra Hasanbegovića sa ustaškom kapom koje su objavile jedne novine nije fotomontaža i ukoliko je...

Posted by Gordan Maras on 10. veljača 2016

HNS-ovac Goran Beus Richembergh, SDP-ovac Nenad Stazić i Silvano Hrelja iz HSU-a su složni - u Vladi nema mjesta za takozvane mladenačke grijehe.

"Premijer je rekao da je Hasanbegović uvjereni antifašist. Oblače li se tako u Tevi uvjereni antifašisti ili je možda to vido u Kanadi? Ako premijer sutra ne smijeni ministra Hasanbegovića, to  znači da podržava ustaštvo i da je to ideologija na kojoj će temeljiti svoju Vladu", naglasio je Stazić.

"Pokaže li se da je ova fotografija autentična Zlatko Hasanbegović ne bi mogao više ni sekunde biti ministar", rekao je Goran Beus Richembergh.

 

EKSKLUZIVNO DONOSIMIO: Zlatko Hasanbegović (na slici gore lijevo) fotografirao se s ustaškom kapom 1996. godine i u č...

Posted by Novosti on 10. veljača 2016

"Sramota j to, sramota. Odgovorni su svi koji šute", tvitala je Jadranka Kosor.

Osim Twittera, Kosor je aktualnu političku situaciju komentirala i na svom blogu: "Završavam  tekst kad na Twitteru osvane najava novog broja jednih novina (s oproštenjem, pišu oni neke članke i ćirilicom). A tu piše da se vaš ministar kojeg ste i danas zastupali kao antifašistu fotografirao s nekom kapom. Ne usudim se napisati s kakvom kapom jer ne znam kako ćete ga i dalje promovirati kao osvjedočenog antifašistu. Ako je to istina, i kad se sve naprijed napisano zbroji i oduzme, ovo bi trebalo biti zadnje pismo koje vam pišem kao premijeru".

Podsjetimo, naslovnicu ovotjednog broja Novosti 'krasit' će fotografija iz 90-ih godine na kojoj aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović pozira s ustaškom kapom, po tvrdnji uredništva tjednika 'Novosti'. Naslovnica je objavljena danas na njihovoj Facebook stranici, a ispod fotografije stoji naslov 'Točka na U'. 

Tportalu glavni urednik Novosti Ivica Đikić pojasnio kako je do fotografije došao listajući časopis 'Nezavisna Država Hrvatska' u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu. 

"Radi se o glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Hasanbegović je u časopisu potpisan ispod fotografije, kao i Velimir Bujanec. Osim toga, Hasanbegović se u impressumu časopisa navodi kao član uredništva, a i pisao je tekstove za časopis", pojasnio je Đikić i dodao kako časopis 'Nezavisna Država Hrvatska' više nalikuje fanzinu nego časopisu.

Ministar Hasanbegović je tada u časopisu 'pisao i članke o ustašama kao herojima i mučenicima te o ujedinjenoj domovini od Mure, Drave i Drine do Jadranskog mora', kažu iz tjednika.

 

OD PETKA U PRODAJI: Zlatko Hasanbegović (na slici gore lijevo) fotografirao se s ustaškom kapom 1996. godine

Posted by Novosti on 10. veljača 2016

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske prigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su  poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati", istaknuo je ministar kulture za direktno.hr. 

Slobodna Dalmacija navodi kako izvori bliski Hasanbegoviću tvrde kako se radi o kapi koju su tada nosili pripadnici HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga), koji je formiran '91. godine, a u HV integriran '92. godine.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Superpar stala
  SUPERPAR Goran uložio 555 kuna na Hanu: 'Jučer je baš nokte napravila i nisam siguran hoće li ući u štalu'

  Došlo je vrijeme za prvo klađenje muškaraca na svoje partnerice koje čeka prvi zadatak, a prije toga je Enis djevojkama dao rukavice da izaberu koje će boje biti njihovi timovi

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!