Novosti / Hrvatska

veliko pomagalo

Dronovi su već postali sastavni dio poljoprivrede, a uskoro bi mogli postati i dostavno sredstvo

Da biste vidjeli kako izgleda poljoprivreda 21. stoljeća – više ne morate dalje od Baranje. Po poljima voze do u centimetar precizni traktori s autopilotom, a nad poljem lete dronovi. Rješavaju probleme i smanjuju troškove, a uskoro bi se osim u poljoprivredi mogli koristiti i za dostave, primjerice na otoke

Izgleda kao igra, a zapravo je prilično ozbiljan posao. Jer o podacima koje malena letjelica dron prikupi, ovisi golema poljoprivredna proizvodnja. 

Ona prenosi sve informacije sa svoje kamere u real-timeu na ekran, mi onda odlučimo da li želimo nešto slikati, snimiti, te snimke i fotografije naknadno. Zatim pregledavamo i uočavamo probleme dok se još nisu razvili i ugrozili naše prinose", objasnio je Mladen Franjić, rukovoditelj razvoja i novih tehnologija u Belju

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok traje prskanje, odnosno zaštita pšenice - dron prati stanje usjeva. Traži eventualne bolesti, štetnike, glodavce, kontrolira kanalsku mrežu. Ukratko, vidi sve što čovjek sa zemlje ne može. 

Domet mu je dva kilometra, a snimke najviše kvalitete. Cijena koja ovisno o paketu iznosi od 10 do 20 tisuća kuna sitnica je za ono što im dron znači.

"Ono što su već sad efekti koji su ostvareni u trošku proizvodnje su prije svega efekti koji se stavljaju u kontekst smanjenja troška repromaterijala i u kontekstu povećanja produktivnosti rada", objasnio je Krešimir Grgić, direktor ratarstva Belja.

Korak je dalje u primjeni precizne poljoprivrede u kojoj još od ranije pomažu i moderni, satelitski navigirani traktori s autopilotom, preciznosti do tri centimetra.

"Omogućuje jednu vrlo preciznu sjetvu, vrlo precizna kasnije njega usjeva, što vodi do smanjenja broja preklopa, smanjenja broja repromaterijala i do poboljšane i financijske i ekološke komponente u proizvodnji", dodao je Grgić. 

Nabavljaju se i novi dronovi koji će biti usko specijalizirani za poljoprivredu, a uz Belje o dronovima razmišlja i Agrokorov Tisak.

"Očekujemo prvu pošiljku prvih specijaliziranih dronova početkom sljedeće godine, prvenstveno namijenjenih za logističke potrebe", rekao je Hrvoje Kraljević, direktor Tiska.

"Vidimo veliki potencijal u efikasnosti korištenjna dronova za logističke operacije, pogotovo u zemlji kao što je Hrvatska, s jako puno otoka koji su usko grlo za prijevoz roba", dodao je Kraljević. 

Ideje su tu, no stručnjaci tvrde kako regulativa nije, pa će testna faza potrajati. 

Viber

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!