Novosti / Hrvatska

ŠPICA SEZONE

Hrvatska pred najvećom zaradom od cestarina u povijesti: samo ovaj vikend prihod čak 50 milijuna kuna

U špici smo turističke sezone, što vizualno uvijek dobro dočaraju kilometarske kolone na autocestama. Hrvatskoj se smiješi i rekordni prihod od cestarina

Početak tjedna, a kao da je vikend. Čak i ljeti, ogromna kolona vozila ponedjeljkom pomalo je neuobičajen prizor na Lučkom. Tek se nešto brže vozilo u smjeru mora. 

Iza domaćih autocesta jedan je od najboljih vikenda ikad. Hrvatskim autocestama i autocestom Rijeka-Zagreb prošlo je više od 967.000 vozila kojima je naplaćeno 49,5 milijuna kuna cestarine bez PDV-a. Gotovo tri milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Poseban rekord bilježi Dalmatina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvi puta smo ostvarili neki rekord  od trenutno procijenjenih 110 milijuna kuna za Dalmatinu za sedmi mjesec. Za pretpostavit je po ovim brojkama koje imamo za prvih 7 mjeseci da će autoceste pod upravljanjem i HAC i ARZ ovo biti rekordna godina", izjavio je Mario Juzvišen, direktor Sektora za naplatu cestarine, HAC ONC.

Da bi tako i trebalo biti, vidljivo je iz rasta prihoda autoceste A1. U prvih 7 mjeseci prihodi od cestarine popeli su se na 276 milijuna kuna bez PDV-a, što je u odnosu na prošlu godinu 15 i pol milijuna više.

Desant na hrvatsku obalu sve je jači i iz zraka, a najbolje o tome svjedoči splitski aerodrom. Ova zračna luka već u srpnju dobila je milijuntog putnika.

 Samo prošli mjesec aerodromom je prošlo 434 tisuće putnika, rekordnih 11 posto više nego lani. Do kraja godine ukupan broj prevezenih popet će se do milijun i devetsto tisuća. Domaći turizam još jednom pokazuje da mu, je, kao i zrakoplovima, samo nebo granica. 

Izdvojeno

 • Novi treneri 'Života na vagi'
  OD JESENI NA RTL-U Maja Ćustić i Edin Mehmedović treneri su u četvrtoj sezoni RTL-ova showa 'Život na vagi'!

  Snimanje četvrte sezone RTL-ovog showa „Život na vagi“ u punom je jeku, a nove kandidate osim nove lokacije na kojoj se snimanja odvijaju čekaju i novi treneri

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!