Novosti / Hrvatska
DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Dan ponosa i slave: Hrvatska na spektakularan način demonstrirala svoju vojnu moć!

Svečanim vojnim mimohodom Vukovarskom ulicom u Zagrebu Hrvatska je obilježila 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja

Učitaj nove događaje ()

Grabar Kitarović: 'Pokazali smo da cijenimo i volimo svoje, ali i poštujemo tuđe'

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar -Kitarović svečani je vojni mimohod u utorak ocijenila mimohodom mira, a ne rata, mimohodom budućnosti, a ne prošlosti, mimohodom dostojanstva kojim je Hrvatska pokazala kako cijeni i voli svoje, ali i poštujemo tuđe.

(Jurica Galoic/PIXSELL)

"Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu - i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima, ali isto tako ističemo da je to rat koji mi nismo željeli. To je rat koji nam je bio nametnut i koji je bio rezultat agresivne Miloševićeve velikosrpske politike", poručila je Grabar Kitarović na svečanom prijemu na platou Gradec, u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje".

Cijeli predsjedničin govor pročitajte OVDJE.

Milanović: 'Hrvatska ne slavi rat, nego slobodu i mir'

Hrvatska ne slavi rat, nego slobodu i mir te pobjedu nad zločinačkom politikom, poručio je u utorak premijer Zoran Milanović, na svečanom prijemu koji je nakon vojnog mimohoda upriličen na platou Gradec, u povodu proslave 20. obljetnice vono-redarstvene akcije "Oluje" te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

(Jurica Galoic/PIXSELL)

"Hrvatska je imala svako pravo poduzeti sve da ostane živa i cjelovita, imala je pravo ne biti protjerana iz svojih domova, imala je sva prava ne biti više živi štit onima koji su rušili gradove i spaljivali sela. Hrvatska danas ne slavi rat, ne slavi ničiju patnju niti progonstvo, neka to bude jasno onima kojima još nije. Hrvatska je poduzela sve da rata ne bude, nudila je mirna rješenja. I bila odbijena. Hrvatska danas slavi slobodu i mir, čista srca slavi pobjedu, prekretnicu koja je dokrajčila ružan, nametnut i osobito podao rat", poručio je Milanović pred brojnim uzvanicima.

Cijeli premijerov govor možete vidjeti OVDJE.

Branitelji priopćenjem zahvalili sudionicima mimohoda

Branitelji iz Savske 66 nakon vojnog mimohoda poslali su priopćenje u kojemu zahvaljuju svim sudionicima mimohododa koji su ih pozdravili. 

"Zahvaljujemo Hrvatskoj vojci, policiji, vatrogascima, povijesnim postrojbama i svim sudionicima Mimohoda koji su pozdravili nas hrvatske branitelje prosvjednike u Savskoj 66 i članove obitelji  poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. Pozdravljamo naše kćeri i sinove, naše prijatelje i suborce koji časno noseći odoru hrvatskog vojnika primjerom pokazuju kako se odnosi prema hrvatskom ratniku koji je stvarao ovu Hrvatsku vojsku, na koju smo danas s pravom ponosni . Sada smo sigurni da je budućnost naše zemlje u sigurnim i časnim rukama.

Pozdravljamo i sve hrvatske domoljube koji su danas s radošću dočekali  i pozdravili naše kćeri i sinove u Mimohodu Hrvatske vojske kao i nas hrvatske branitelje prosvjednike u Savskoj 66.

Čestitamo svim Hrvaticama i Hrvatima 5. kolovoza Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te s ponosom proslavimo 20. obljetnicu VRO 'Oluja'",  stoji u priopćenju.

Milanović: 'Pokazali smo da na civiliziran način možemo slaviti svoje, a da druge ne vrijeđamo'

"Nismo Njemačka ili SAD, ali pokazali smo da na civiliziran način možemo proslaviti svoje, a da druge ne vrijeđamo ili ne likujemo zbog njihove nevolje. Tu smo, vratite se tko god hoće, vrata su i dalje otvorena. Nije pošteno da mi lekcije drže oni koji su sve to skupa zakuhali", rekao je za RTL premijer Zoran Milanović nakon mimohoda.

Anto Magzan/PIXSELL

Cijeli intervju s premijerom pogledajte OVDJE!

Završio mimohod!

MIG-ovi su uz zaglušujuću buku preletjeli središte Zagreba čime je vojni dio mimohoda završen!

U impresivnoj koloni, dužoj od četiri kilometra koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene Patrije, moćne pedeset tonske haubice, tenkovi M-84 i druga motorozirano-menhanizirana oklopna vozila.Grgur Zucko/PIXSELL

Isplovile raketne topovnjače u Bračkom kanalu

Paralelno s mimohodom u Zagrebu isplovile raketne topovnjače u Bračkom kanalu!Petar Glebov/PIXSELL

'Krila Oluje' oduševila sve prisutne na mimohodu

Akrobatska grupa "Krila Oluje" u švicarskim zrakoplovima Pilatusima oduševila je svojim programom pratitelje svečanog vojnog mimohoda, kojim Hrvatska u utorak u Zagrebu obilježava 20. obljetnicu akcije "Oluja".

U svečanom mimohodu sudjeluje oko tri tisuće ljudi, 300-tinjak vozila i 30-ak zrakoplova, a kolona koja se kreće Vukovarskom ulicom, gdje se mimohod održava, duža je od četiri kilometra.

Petlja u Delta 6 formaciji, bačvasti valjak, manevri su koje su, zbog zahtjevnosti i atraktivnosti, okupljeni na mimohodu pratili gotovo bez daha.

Piloti "Krila Oluje", koji u srijedu slave desetu godišnjicu osnutka, odabrani su među pilotima i nastavnicima letenja iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze u Zadru.

Zeljko Lukunic/PIXSELL

U okviru letačkog programa mimohoda, Zagreb su nadletjeli i helikopteri različitih namjena, air traktori, canadairi te MiG-ovi koji su otvorili i koji će zatvoriti svečanost.

Dio tog programa je i atraktivna taktička vježba izvlačenja i spuštanja niz konope, koju ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke izvode pripadnici specijalnih snaga. 

Hrvatska vojska predstavlja svoju moćnu tehniku

Nakon pješačkog dijela mimohoda, moć hrvatske vojske u utorak su demonstrirali i mehanizirano-motorizirani postroji, među kojima i moćna oklopna borbena vozila, uključujući atraktivne MRAP-ove i tenkove M-84.

Najveća atrakcija su dvije haubice PzH 2000 teške po 50 tona. To najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara može ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.

Građani mogu vidjeti Patrije, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikle, tenkove M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamione Iveco, minobacače, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretnu poljsku kuhinju, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikle i druga vozila i sredstva.

Igor Kralj/PIXSELL

Vukovarskom prolazi pješački dio mimohoda

Pješački dio počeo je postrojem zastava, među kojima je bilo i oko 190 zastava ratnih vojnih i policijskih postrojbi.

Postrojbe hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, dragovoljci, veterani, invalidi, zagrebački branitelji, pripadnici pričuvnih postrojbi ponosno koračaju jedni uz druge.

Ulicom koja nosi ime njihova grada heroja, koračaju i vukovarski branitelji na čelu s umirovljenim brigadirom Stjepanom Sučićem.

Živopisnim odorama, mimohod su obojile i povijesne postrojbe - Sinjski alkari, Husari, Domagojevi strijelci, uskoci, đurđevački Picoki, deset pripadnica Križevačke djevojačke straže i drugi. 

Grabar-Kitarović: 'Neka mimohod krene!'

Mimohod je počeo nakon zapovijedi predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović : 'Neka mimohod krene!' 

Tri plotuna potom su označila početak vojnog dijela mimohoda.

Marko Prpic/PIXSELL

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!