Novosti / Crna kronika

Za radnikom hidroelektrane se traga

Jak vjetar i valovi otežavaju potragu, od stradalih se opraštaju: 'Sve je bilo OK i onda mi te uzela nesreća'

Za sada jedina je dobra vijest da se šestero radnika oporavilo od izloženosti otrovnom dimu, a još jedan čeka puštanje iz bolnice

Opsežna potraga za trećim radnikom Hidroelektrane Plat, Davorom Pozniakom (33), koji je nestao u požaru u četvrtak, ušla je u treći dan, u subotu od ranojutarnjih sati intenzivirana je s maksimalnim brojem ljudi. Unatoč opsežnoj akciji s mora, kopna i iz zraka, nema pomaka.

Iako jak vjetar i visoki valovi i danas otežavaju potragu, spasioci i dalje ne gube nadu da će pronaći nestalog radnika.  33-godišnji Davor Pozniak strastveni je ronilac i ribolovac, a baš te vještine mogle su mu pomoći ako je preživio skok u odvodni kanal koji spaja hidroelektranu i more. Zbog tog jakog vjetra i velikih valova, policijska plovila ne mogu izaći na širi akvatorij, već samo brod Obalne straže Omiš. Od 9 sati angažiran je i jedan helikopter MUP-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Krenuli smo od Kupara, pretražili svaki dio od Cavtata do Sustjepana, obilazi se sve, uz rub, sve moramo obići, puno puta smo obišli i radit ćemo to dokle god treba", kazao je Stjepan Simović, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske.     

U potrazi koja se odvija u akvatoriju od Kupara na zapadu do otvorenog mora kod otočića Mrkan, Bobara i Supetar, sudjeluju policija, HGSS, sve vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s juga Hrvatske, djelatnici HE Plat, mještani, ronioci i Obalna straža Omiš, a medicinski tim je u pripravnosti.

"Budući da se radi o nepristupačnom terenu, čeka se smirivanje vremenskih uvjeta gdje bi uz pomoć policije bili prebačeni HGSS i u nepromočivim odijelima i sa kajacima kako bi mogli prići što bliže obali jer policijsko plovilo ne može prići blizu kopna. Mještani nam mogu pokazati određena mjesta do kojih se može prići, jer na dijelu obale ne može se prići pješke. Ako dopuste vremenski uvjeti, pripadnici HGSS-a će u 'suhim' odijelima i kajacima pretražiti litice na otočićima Mrkan i Bobara. Zbog bure nismo mogli ranije angažirati helikopter, a ne znam koliko će još moći biti u zraku. Imamo svesrdnu pomoć HEP-a i zaposlenika HE Plat", rekao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Požar u hidroelektrani u četvrtak ujutro natjerao je 9 radnika koji su se tamo našli na bijeg. Njih 6 se uspjelo izvući kroz tunel, no 3 su ostala zarobljena u strojarnici. Vatra i otrovni dim koji su im se približavali natjerali su ih na skok u 500 metara dug odvodni kanal.

Uzrok se još istražuje, ni vatrogasci nisu sigurni je li požar planuo na kabelskim vodovima iza kontrolnog punkta ili na novom transformatoru. Istraga bi uskoro trebala dati te odgovore.

"Očevidne radnje jučer su završene i evo što mogu reći ispred ministarstva i HEP-a je da i mi danas očekujemo prve preliminarne rezultate istrage", kazao je Mario Šiljeg, državni tajnik za zaštitu okoliša. 

Beživotno tijelo Mate Maškarića pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a Ivice Zvrke (47) oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu. 

Prijatelji i kolege, ali i ljudi iz cijele Hrvatske na društvenim se mrežama opraštaju od tragično stradalih.

"Sve je bilo OK i onda mi te uzela nesreća...", napisala je na Facebooku djevojka preminulog Mata Maškarića, 35-godišnjaka iz Ploča. 

Za sada jedina je dobra vijest da se šestero radnika oporavilo od izloženosti otrovnom dimu, te sada samo još jedan čeka da bude pušten iz bolnice. Sutra će se u Dubrovniku održati i sveta misa za dvojicu stradalih radnika, ali i za onog kojeg se još uvijek traži.

  

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Miroslav i Jana su pobjednici prvog hrvatskog 'Superpara'! (thumbnail)
  FINALE! PRVI HRVATSKI SUPERPAR: Jana i Miro kući otišli sa 124 tisuće kuna!

  Najizdržljiviji par je otišao doma sa 124.200 kuna!

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!