Novosti / Crna kronika

DARUVARAC NA SLOBODI

Oglasila se pretučena Zadranka: 'Eto našeg pravosuđa. Suvišno je da trošim riječi na monstruma'

Oglasila se pretučena Zadranka: 'Eto našeg pravosuđa. Suvišno je da trošim riječi na monstruma'
Facebook / Instagram

Uz ispriku žrtvama, sutkinja je rekla kako suđenje ne može početi jer nema uvjeta za održavanje rasprave

Darko Kovačević, ili za prijatelje Daruvarac, kojeg se sumnjiči da je prije pola godine brutalno pretukao svoju djevojku, u petak je pušten na slobodu nakon što mu je istekao šestomjesečni pritvor. Dobio je i policijsku zaštitu!

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njegova žrtva jutros je komentirala presudu.

"Eto našeg pravosuđa! Za ovog idiota nemam riječi niti ću išta reći jer je doista suvišno da trošim riječi na monstruma. Kriminalac običan kao i vlasnici kafića. A vlasnici kafića pobjegli i nisu se udostojili doći na sud, a zašto? - Istina boli. Toliko o tome", napisala je Zadranka.

"Nema potrebe da ne imenujem pomagača jer ga je ionako javnost prozvala i javno obilježila", dodaje.

Mišetić: "Vrijeme je da se ovakva praksa prekine"

Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić komentirao je odluku zadarskog suda nazvavši je sramotnom.

"U Americi, odvjetnik koji se ne pojavi na rocistu u ovakvom slucaju bude priveden, i disciplinski postupak pokrenut. Optuženika se ne bi pustilo zbog nedolaska odvjetnika. Vrijeme je da se ovakva praksa prekine. I Hrvatska odvjetnička komora je na potezu. Sramotno", napisao je Mišetić na Twitteru.

U Americi,odvjetnik koji se ne pojavi na rocistu u ovakvom slucaju bude priveden, i disciplinski postupak pokrenut.Optuzenika se ne bi pustilo zbog nedolaska odvjetnika. Vrijeme je da se ovakva praksa prekine. I Hrv odvjetnicka komora je na potezu.Sramotno.https://t.co/clfuQGEI5r

Forum žena SDP-a: Puštanje Daruvarca na slobodu - sumrak hrvatskog pravosuđa 

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u subotu je žestoko osudio puštanje na slobodu Zadranina Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac (31), koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, ocijenovši to  sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj.

U priopćenju podsjećaju da je Hrvatska država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana, no ništa nije učinjeno da se intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječi ovakva praksa.

Jedini dojam koji ostaje je da ne postoji ni opredijeljenost ni volje da se Konvencija provodi, žrtve zaštite, a počinitelji kazne, ocjenjuje SDP-ov forum.

Navode i da su u ovom slučaju počinjeni školski primjeri svega što civilizirani svijet i humana praksa nastoji spriječiti u odnosu prema žrtvi.

Odsustnost zaštite, rizik od odmazde, ponavljano svjedočenje i viktimizacija žrtvu iznova provode kroz novo zlostavljanje, ugrožavajući njezina prava i slobodu. Postupak zadarskog suda građankama i građanima poslao je nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja te da je javno isticanje želje za obuzdavanjem rodno utemeljenog nasilja, samo deklarativno i prigodničarsko, ističe se u priopćenju.

Prosvjed u Zadru

Iz zadarskog parka Gospe od zdravlja do zgrade suda organiziran je prosvjed zbog odluke zadarskog pravosuđa o puštanju Darka Kovačevića Daruvarca na slobodu.  

"Ogorčeni smo sramotnom odlukom zadarskog pravosuđa koja je užasnula cijelu hrvatsku javnost. Pozivamo građane i građanke našega grada da nam se pridruže na mirnom prosvjedu. Prosvjedna povorka kreće u 11 sati iz parka Gospe od zdravlja do zgrade suda. Nasilnik Darko Kovačević Daruvarac izvršio je strašan zločin, a sada svjedočimo i pravosudnom nasilju nad pretučenom djevojkom. Vrijeme je da prekinemo šutnju nad svakim oblikom nasilja", stoji u pozivu Foruma žena i Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a.

Istekao šestomjesečni pritvor

Na ročištu koje se trebalo održati u petak prijepodne na Općinskome sudu sutkinja Mitra Meštrović odgodila je početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka Kovačevića odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za taj slučaj.

Uz ispriku žrtvama, sutkinja Mitra Meštrović je rekla kako suđenje ne može početi jer nema uvjeta za održavanje rasprave.

"Ispričavam se žrtvama nasilja, no suđenje ne može početi jer nema uvjeta za održavanje rasprave. Ja bih to doista voljela, ali ne mogu zbog zakonskih okolnosti", rekla je sutkinja nakon incidenta u sudnici u kojemu je žrtvina majka, koja je danas trebala svjedočiti, počela vikati i plakati.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

"Zastupam žrtvu i njezinu majku, koja je onako reagirala. Ne mogu iz svoje pozicije prigovarati postupcima suda. Postupak traje šest mjeseci, ne možemo reći da Općinski sud i prijašnji sudac nisu učinili sve da se ovaj postupak što prije okonča. Ono što ja jedino zamjeram sudu je pozivanje žrtve u pet termina, što dovodi do ponovnog traumatiziranja. Dogodilo se što se dogodilo, sada žrtva i njezina majka, odnosno obje žrtve, žive u strahu, i to je ono što predugo traje", rekao je odvjetnik Milan Petričić.

Poslijepodne se o cijelom slučaju priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru. Navedena je kronologija, od uhićenja Darka Kovačevića 14. lipnja do današnjeg dana, kada je ukinut istražni zatvor jer po Zakonu ne može trajati dulje od šest mjeseci kad je riječ o kaznenim djelima za koja se vodi taj kazneni postupak.

U priopćenju koje je potpisala predsjednica Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov među ostalim stoji i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Prijetio joj da će je ubiti nakon izlaska iz zatvora

U optužnici stoji da je Darko 28. svibnja donio bombu u kafić i rekao svojoj (povremenoj) djevojci da će 20 godina bit u zatvoru, ali kad iziđe da će ubiti i nju i njezinu obitelj. 

Sutradan je Daruvarac ponovno došao u kafić, odveo djevojku u WC, optužio je da ga vara i zatim je počeo tući. U WC je tada ušao jedan od njegovih prijatelja i rekao mu "Nemoj je tako jako tući, ubit ćeš je!", na što je Daruvarac odvratio "To i želim!"

Nastavio je udarati i u kafiću pred ostalim gostima, oborio je na pod i tukao rukama i nogama po glavi i cijelom tijelu čime je ona zadobila frakturu nosa i duge teške ozljede. 

Sudska vještakinja sudske medicine Marija Baković opisala je stravične ozljede koje je djevojka pretrpjela: imala je višestruki prijelom nosa, nosnih kostiju i nosne pregrade, krvarenje u čeoni sinus, višestruka kontuzijska žarišta po licu, razderotinu korijena nosa i iznad desne očne šupljine, razderotinu gornje usne, otok lica te višestruke razderotine oba oka...

Sudski vještak psihijatar Denis Sabljar nakon pregleda Daruvarca zaključio je kako on ne boluje ni od kakve duševne bolesti, niti nedostatne duševne razvijenosti, privremene duševne bolesti ili ovisnosti. 

"Jedina dijagnoza je da ima poremećaj spavanja, kako sam optuženik tvrdi zbog grižnje savjesti", rečeno je na suđenju. 

"Kovačević je nezrela osoba niske tolerancije"

Međutim, psihijatrijski vještak zaključuje da je Darko Kovačević nezrela osoba niske tolerancije na frustracije, razdražljiv, buntovan, gnjevan prema okolini, neposlušan, tvrdoglav, sklon impulzivnim postupcima, nepredvidljiv. Takve osobe se smatraju nepravedno okrivljenima i nemaju grižnje savjesti za ono što naprave drugima. Vještak smatra da je u vrijeme počinjenja djela Kovačević bio sposoban vladati svojom voljom i postupcima. 

Psihijatru je za vrijeme vještačenja rekao da je pio te večeri, što se ne može dokazati jer nije alkotestiran, ali da to nije moglo utjecati značajno na njega kao ni to što je u to vrijeme koristio i testosteron, hormone rasta, anabolike...

U obitelji nije bio zlostavljan iako je tijekom rata kao izbjegao iz Banja Luke gdje su maltretirani i potjerani od Srba, srušena im je kuća, a Kovačeviću su prijetili nožem

Optuženi je rekao psihijatru da je taj dan bio na fešti kod prijatelja za Sv. Antu, pa je taj dan od 14 do 22 sata popio dvije litre vina i 10 viski kola. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Željko Bilić odabrao djevojke koje vodi na farmu
  Čestitamo! Željko pronašao sreću zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Ženim se, a u prosincu ću postati i tata!'

  Željko je na svojoj farmi ugostio Maju Švaljug, Jacqueline Kale, Ružu Pejić i Paulinu Tomičić

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!