Novosti / Crna kronika

Kriv za ubojstvo

Svađao se sa susjedom pa ga ubio: Za šest uboda nožem dobio tri godine zatvora

Svađao se sa susjedom pa ga ubio: Za šest uboda nožem dobio tri godine zatvora
Nel Pavletic/PIXSELL

Drago Lešić (65) proglašen je krivim za ubojstvo susjeda Borisa Laginje

Na tri godine zatvora jučer je osuđen Drago Lešić (65) zbog toga što je lani u listopadu u Klani s više uboda nožem usmrtio tadašnjeg prvog susjeda, 63-godišnjeg Borisa Laginju, nakon što se ranije tog dana s njim posvađao tijekom dolaska geodeta.

"Činjenice da se radilo o šest uboda i njihova dubina govore u prilog tome da ste prekoračili granice nužne obrane", naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić, obraćajući se Lešiću. Tako je on proglašen krivim, a u izrečenu zatvorsku kaznu uračunavaju mu se tri mjeseca provedena u istražnom zatvoru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sutkinja se obratila u ime sudskog vijeća koje nije prihvatilo tvrdnje obrane da je Lešić ubio susjeda postupajući u nužnoj obrani, što bi za optuženog automatski značilo oslobađajuću presudu.

"Nesporno je da je Boris Laginja preminuo od posljedica šest ubodnih i ubodno-reznih rana, zadanih nožem, dužine oštrice od 20 centimetara. Ubodni kanali triju rana bili su dubine oko 15 centimetara. Činjenice da se radilo o šest uboda i njihova dubina govore u prilog tome da ste prekoračili granice nužne obrane", naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Šarić, obraćajući se okrivljenom.

Pravo na obranu

"Boris Laginja vas je verbalno napao, a onda vam i zadao udarac šakom u glavu. Imali ste pravo braniti se. Vaš odvjetnik je na glavnoj raspravi smatrao da se radi o nužnoj obrani. U situaciji da je vaša fizička konstitucija bila slabija u odnosu na Borisa Laginju, imali ste nož u ruci, ali ste ga upotrijebili u čak šest navrata. Prekoračili ste granice nužne obrane", napomenula je predsjednica sudskog vijeća.

Sud je Lešiću olakotnim ocijenio dosadašnju neosuđivanost, činjenicu da se protiv njega trenutno ne vodi drugi postupak, okolnost da ima PTSP i njegovo lošije zdravstveno stanje.

Sud nije prihvatio stajalište Lešićevog branitelja, odvjetnika Adnana Rizvića koji je naglašavao da se radilo o klasičnom slučaju nužne obrane. Napominjao je da je sudski postupak pokazao da je žrtva ubojstva bila inače nasilna osoba, čovjek koji praktički dolazi u sukob sa svima, što je bitno za zaključivanje o ovom slučaju. Odvjetnik Rizvić je podsjetio da je i sedam mjeseci prije ubojstva Laginja fizički napao Lešića, zadao mu dva udarca u grudi, od kojih je ovaj pao, pa mu zgazio naočale, za što je prekršajno procesuiran i izrečena mu je zabrana približavanja. 

Ozlijeđen i ponižen

"Tog 6. ožujka Lešić je bio i ozlijeđen i ponižen, od tada živi u strahu od Laginje, nije ga smio ni pogledati u oči", istaknuo je Rizvić. Podvukao je da se Lešić u kritičnim trenucima branio onim sredstvom koji mu je tada bio na raspolaganju, nožem kojeg je ponio sa sobom kako bi brao kestene u šumi. 

Rizvić drži da je Lešić više mahao nožem, te smatra da bi, da je postupao s izravnom namjerom da ubije, kako ga tereti tužiteljstvo, žrtvi zadao rane koncentrirane na manje-više isto mjesto, što nije slučaj.

"Bitna je svijest i namjera da se nekog liši života, ali tog kod Lešića nema. Njegova jedina namjera bila je da se obrani", mišljenje je odvjetnika, koji je ukazao i da se naglašava kako je žrtva zadobila tri duboke rane, a preskače činjenica da je zadobila nožem i tri lakše rane. 

"Optuženik je nožem oštrice od 20 cm zadao šest rana žrtvi, od čega tri vrlo duboke. To je sigurno daleko veće zlo od onog koje je tada prijetilo optuženiku", zaključila je zastupnica optužbe, a takvom se stavu jučer priklonilo i sudsko vijeće, prenosi Novi list.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Armin Malikić
  'ZVIJEZDE - LJETNI HIT' U 'Zvijezde' stiže budući doktor kojemu je glazba u krvi, a njegovog se vokala ne bi posramile ni najveće svjetske pop zvijezde!

  Među šarolikim društvom koje će ovoga vikenda stati na dobro znanu pozornicu, našao se i 27-godišnji Armin, talentirani mladić osebujnog stila, glasa i plesnih pokreta.

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!