Novosti / Crna kronika

ODREĐEN IM istražni zatvor

Liječnik i medicinska sestra radili abortuse u poliklinici bez dozvole: Oboje privedeni na policiju

Liječnik i medicinska sestra radili abortuse u poliklinici bez dozvole: Oboje privedeni na policiju
Thinkstock

Policija je izvijestila kako je uhitila dvije osobe koje su potaknule tri žene na prekid trudnoće

Policija je poslala priopćenje u kojem navodi kako su na području Zagreba uhićene dvije osobe zbog sumnje da su nagovorili tri žene da prekinu trudnoću i obave zahvat pobačaja.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, u pitanju su liječnik i medicinska sestra, a nakon uhićenja velikogorički Županijski sud odredio im je jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da na slobodi ne bi ponovili nedjelo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti: 

"Policijski službenici Odjela maloljetničke delinkvencije, Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke su u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Velikoj Gorici te Službom zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva proveli kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom i 51-godišnjakinjom zbog sumnje da su u poliklinici na području Zagrebačke županije počinili tri kaznena djela protupravnog prekida trudnoće iz čl.115 Kaznenog zakona.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnova sumnje da su 54-godišnjak i 51-godišnjakinja tijekom 2018. protivno propisima o prekidu trudnoće iz čl. 17 Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanju o rađanju djece, potaknuli tri osobe na prekid trudnoće, koji su potom uz njihov pristanak obavili u poliklinici koja nije na popisu zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće.

Po okončanju kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Policijski službenici PU zagrebačke nastavljaju daljnje kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije drugih osoba kojima je eventualno izvršen prekid trudnoće u predmetnoj poliklinici ili u drugim ustanovama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije suprotno Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanju o rađanju djece.

Prekid trudnoće u Republici Hrvatskoj na zahtjev pacijentice obavlja se do 10. tjedna trudnoće, legalan je i dostupan svakoj pacijentici u ovlaštenim ustanovama. U Republici Hrvatskoj 29 bolničkih zdravstvenih ustanova pruža legalnu uslugu prekida trudnoće, od čega su dvije privatne, a njihov popis možete pronaći na poveznici: 

https://zdravstvo.gov.hr/kontakti/kontakti-zdravstvenih-ustanova/1478 

Obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama je kazneno djelo i  predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu.

Građani koji imaju saznanja vezana uz protupravne prekide trudnoće mogu se s povjerenjem obratiti policiji pozivom nabroj 192 ili putem elektronske pošte  policija@mup.hr", stoji u priopćenju PU Zagrebačke. 

U popodnevnim satima o ovom se slučaju očitovalo i Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici:

"U Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici su, po zaprimljenoj kaznenoj prijavi Policijske uprave zagrebačke, Sektora kriminalističke policije, 11. listopada 2018. ispitani 54-godišnji hrvatski državljanin i 51-godišnja hrvatska državljanka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protupravnih prekida trudnoće iz članka 115. stavak 1. u svezi članka 51. Kaznenog zakona. (12. 10. 2018.) Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenica 19. ožujka 2018., 5. travnja 2018. i 21. lipnja 2018., u ginekološkoj ordinaciji u poliklinici u vlasništvu prvoosumnjičenika, i to prvoosumnjičenik kao liječnik ginekolog i drugoosumnjičenica obavljajući poslove medicinske sestre; zajedno i po prethodnom dogovoru; prema ranije dogovorenim terminima s pacijenticama i na njihovo traženje; svjesni da u navedenoj poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće jer navedena poliklinika nema status bolnice; pacijenticama izvršili prekide trudnoće. Predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv oboje osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) što je sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prihvatila i odredila im istražni zatvor sukladno prijedlogu."

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Miroslav i Jana su pobjednici prvog hrvatskog 'Superpara'! (thumbnail)
  FINALE! PRVI HRVATSKI SUPERPAR: Jana i Miro kući otišli sa 124 tisuće kuna!

  Najizdržljiviji par je otišao doma sa 124.200 kuna!

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!